24 °C Budapest

2004: Egy Svédületes év!

Pénzcentrum
2004. április 5. 11:50

Svédország több szempontból is az EU egyik legfejlettebb tagállama. Gazdaságának egyik húzóágazata az információtechnológia, de a biotechnológiai ipar is egyre inkább teret nyer - írja a Világgazdaság.

A skandináv ország immár három esztendeje vezeti az IDM/World Timesnak a legfejlettebb információs társadalmakat elemző listáját, melyet az Internettel, a számítógéppel és különböző infrastruktúrával kapcsolatos elemeket vesznek számításba, 55 országban.

Svédországról sokaknak az Ericsson jut elsőként eszébe, nem alaptalanul. Az ország a mobilkommunikációban is élen jár, a lefedettség már 2001-ben elérte a 80%-os szintet. Az információs és kommunikációs technológiai fellendülés az 1990-es évek közepére tehető, amikor az Ericsson a világ egyik vezető távközlési vállalatává vált.

Az IT szektor mellett a több, mint 200 vállalatot számláló biotechnológiai szegmens is előre tör, a negyedik legnagyobb szakágazattá vált Európában. Korunk egyik kirajzolódó trendje, hogy a nagyobb gyógyszergyártók egyre inkább függnek a biotechnológiára szakosodott cégek projektjeitől és termékeitől.

Svédország gazdasági növekedése érezhetően magasabb volt az elmúlt év során, mint a nyugat-európai átlag. Tavaly a GDP-növekedés 1%-kal haladta meg az EU-átlagot és 0.5%-kal az OECD középértékét. Előrejelzések szerint idén 2.3%-os növekedést tapasztalhatunk, míg jövőre 2.7%-os a prognosztizált érték.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A világgazdasági lassulás természetesen Svédországot sem kerülte el: A húzóágazatnak számító IT szektor valamelyest visszaesett, a nagyvállalatok közül egyre többen elköltöztek az országból a svéd tulajdonú társaságokat pedig a felvásárlás veszélye fenyegette.

A svéd kormány a közelmúltban jelentős beruházásokat foganatosított az oktatásban, valamint fejleszti az infrastruktúrát is. Az Európai Bizottság egyik 2003-as tanulmánya szerint a skandináv ország 2010-ben is az egyik legversenyképesebb gazdasággal büszkélkedhet majd az EU-ban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.10 14:41
Az utazási költségtérítési támogatásról a Kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi L...
hrdoktor  |  2024.04.09 12:06
„A nem az új igen” – olvashatjuk cikkek tucatjaiban. Nézzük, miért több ez, mint egy divatos életmód...
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 14. vasárnap
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem