13 °C Budapest

2004: Egy Svédületes év!

Pénzcentrum
2004. április 5. 11:50

Svédország több szempontból is az EU egyik legfejlettebb tagállama. Gazdaságának egyik húzóágazata az információtechnológia, de a biotechnológiai ipar is egyre inkább teret nyer - írja a Világgazdaság.

A skandináv ország immár három esztendeje vezeti az IDM/World Timesnak a legfejlettebb információs társadalmakat elemző listáját, melyet az Internettel, a számítógéppel és különböző infrastruktúrával kapcsolatos elemeket vesznek számításba, 55 országban.

Svédországról sokaknak az Ericsson jut elsőként eszébe, nem alaptalanul. Az ország a mobilkommunikációban is élen jár, a lefedettség már 2001-ben elérte a 80%-os szintet. Az információs és kommunikációs technológiai fellendülés az 1990-es évek közepére tehető, amikor az Ericsson a világ egyik vezető távközlési vállalatává vált.

Az IT szektor mellett a több, mint 200 vállalatot számláló biotechnológiai szegmens is előre tör, a negyedik legnagyobb szakágazattá vált Európában. Korunk egyik kirajzolódó trendje, hogy a nagyobb gyógyszergyártók egyre inkább függnek a biotechnológiára szakosodott cégek projektjeitől és termékeitől.

Svédország gazdasági növekedése érezhetően magasabb volt az elmúlt év során, mint a nyugat-európai átlag. Tavaly a GDP-növekedés 1%-kal haladta meg az EU-átlagot és 0.5%-kal az OECD középértékét. Előrejelzések szerint idén 2.3%-os növekedést tapasztalhatunk, míg jövőre 2.7%-os a prognosztizált érték.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A világgazdasági lassulás természetesen Svédországot sem kerülte el: A húzóágazatnak számító IT szektor valamelyest visszaesett, a nagyvállalatok közül egyre többen elköltöztek az országból a svéd tulajdonú társaságokat pedig a felvásárlás veszélye fenyegette.

A svéd kormány a közelmúltban jelentős beruházásokat foganatosított az oktatásban, valamint fejleszti az infrastruktúrát is. Az Európai Bizottság egyik 2003-as tanulmánya szerint a skandináv ország 2010-ben is az egyik legversenyképesebb gazdasággal büszkélkedhet majd az EU-ban.

HR BLOGGER
coachco  |  2021.05.17 13:56
Talán sokan érzik úgy mostanában, végre, kicsit mintha jobb lenne, talán túl vagyunk a nehezén. [.....
hrdoktor  |  2021.05.17 06:50
Kevésbé közismert, hogy az alváshiány hozzájárul a kóros súlytöbblet kialakulásához. [...] Bővebb...
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?