2004: Egy Svédületes év!

Pénzcentrum
2004. április 5. 11:50

Svédország több szempontból is az EU egyik legfejlettebb tagállama. Gazdaságának egyik húzóágazata az információtechnológia, de a biotechnológiai ipar is egyre inkább teret nyer - írja a Világgazdaság.

A skandináv ország immár három esztendeje vezeti az IDM/World Timesnak a legfejlettebb információs társadalmakat elemző listáját, melyet az Internettel, a számítógéppel és különböző infrastruktúrával kapcsolatos elemeket vesznek számításba, 55 országban.

Svédországról sokaknak az Ericsson jut elsőként eszébe, nem alaptalanul. Az ország a mobilkommunikációban is élen jár, a lefedettség már 2001-ben elérte a 80%-os szintet. Az információs és kommunikációs technológiai fellendülés az 1990-es évek közepére tehető, amikor az Ericsson a világ egyik vezető távközlési vállalatává vált.

Az IT szektor mellett a több, mint 200 vállalatot számláló biotechnológiai szegmens is előre tör, a negyedik legnagyobb szakágazattá vált Európában. Korunk egyik kirajzolódó trendje, hogy a nagyobb gyógyszergyártók egyre inkább függnek a biotechnológiára szakosodott cégek projektjeitől és termékeitől.

Svédország gazdasági növekedése érezhetően magasabb volt az elmúlt év során, mint a nyugat-európai átlag. Tavaly a GDP-növekedés 1%-kal haladta meg az EU-átlagot és 0.5%-kal az OECD középértékét. Előrejelzések szerint idén 2.3%-os növekedést tapasztalhatunk, míg jövőre 2.7%-os a prognosztizált érték.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A világgazdasági lassulás természetesen Svédországot sem kerülte el: A húzóágazatnak számító IT szektor valamelyest visszaesett, a nagyvállalatok közül egyre többen elköltöztek az országból a svéd tulajdonú társaságokat pedig a felvásárlás veszélye fenyegette.

A svéd kormány a közelmúltban jelentős beruházásokat foganatosított az oktatásban, valamint fejleszti az infrastruktúrát is. Az Európai Bizottság egyik 2003-as tanulmánya szerint a skandináv ország 2010-ben is az egyik legversenyképesebb gazdasággal büszkélkedhet majd az EU-ban.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.16 07:59
Gazdasági társaság által vásárolt kerékpár számviteli elszámolása attól függ, hogy a kerékpárt hogya...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?