22 °C Budapest

Történelmi csúcson a MOL - hatalmas vételek kitörés után (3.)

Pénzcentrum
2004. április 2. 15:43

Történelmi csúcsra emelkedett a MOL árfolyama. A délutáni kereskedésben 3.7 mrd Ft-os forgalmat elérve 7,365 Ft-ig emelkedtett a papír, s ezzel átlépte a korábbi 7,360 Ft-os 1998-ban felállított rekord szintet.

Üzletkötőktől származó információink szerint nem koncentrált vételekről van szó, gyakorlatilag minden piaci szereplő a vételi oldalt erősíti.


A MOL jelentősen lemaradt az elmúlt hetekben a piaci trendttől, így a mai jelentős emelkedés egy piaci felzárkózásként is értelmezhető.

Nem tudhatjuk, hogy a jelenlegi emelkedésben mennyire játszik szerepet a délelőtt folyamán megjelent hír, miszerint a PKN menedzsmentje elkötelezett a MOL-PKN stratégiai szövetség iránt, s kitűzésre került a szerződés aláírásának időpontja április 30-ra. A lengyel sajtó által megszellőztetett információk szerint 800-840 m EUR megtakarítást vár a PKN a szövetségtől.


Összességében kijelenthető, hogy a PKN-MOL szövetség befektetői megítélése a MOL-részvényesek között nem egyértelmű, bár az elmúlt időszakban mintha a kedvező vélemények kissé túlsúlyba kerültek volna.

A potenciális tranzakció elemzői értékelése csak a szerzédés aláírását követően következhet be, hiszen a MOL tájékoztatási politikája szerint nem nyilatkozik aláírás előtt. Tekintettel az információ hiányos környezetre úgy ítéljük meg, hogy a részvény árfolyam ingadozása erős maradhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miközben ezen sorokat pötyörésztük az árfolyam 7,485 Ft-ig emelkedett. A forgalom a kereskedés végére 7 mrd Ft fölé kúszott.

Megállapítható, hogy a 6,500 Ft-os jegyzések elkezdenek beérni. A magánszemélyek halasztott fizetéssel jegyezve 2,500 Ft-os tőkerészre vetítve 40%-os hozamnál tartanak.

Egyébként funamentális oldalról indolkolható az emelkedés. A finomítói árrések változatlanul magasak, sőt a kifejezetten jó negyedik negyedévhez képest az első negyedévben tovább bővültek.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
laskainelli  |  2022.05.12 10:14
A pandémia két éve, majd az azt követő háborús helyzet jócskán megtépázta sok ember idegeit, úgyhogy...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?