16 °C Budapest

Történelmi csúcson a MOL - hatalmas vételek kitörés után (3.)

Pénzcentrum
2004. április 2. 15:43

Történelmi csúcsra emelkedett a MOL árfolyama. A délutáni kereskedésben 3.7 mrd Ft-os forgalmat elérve 7,365 Ft-ig emelkedtett a papír, s ezzel átlépte a korábbi 7,360 Ft-os 1998-ban felállított rekord szintet.

Üzletkötőktől származó információink szerint nem koncentrált vételekről van szó, gyakorlatilag minden piaci szereplő a vételi oldalt erősíti.


A MOL jelentősen lemaradt az elmúlt hetekben a piaci trendttől, így a mai jelentős emelkedés egy piaci felzárkózásként is értelmezhető.

Nem tudhatjuk, hogy a jelenlegi emelkedésben mennyire játszik szerepet a délelőtt folyamán megjelent hír, miszerint a PKN menedzsmentje elkötelezett a MOL-PKN stratégiai szövetség iránt, s kitűzésre került a szerződés aláírásának időpontja április 30-ra. A lengyel sajtó által megszellőztetett információk szerint 800-840 m EUR megtakarítást vár a PKN a szövetségtől.


Összességében kijelenthető, hogy a PKN-MOL szövetség befektetői megítélése a MOL-részvényesek között nem egyértelmű, bár az elmúlt időszakban mintha a kedvező vélemények kissé túlsúlyba kerültek volna.

A potenciális tranzakció elemzői értékelése csak a szerzédés aláírását követően következhet be, hiszen a MOL tájékoztatási politikája szerint nem nyilatkozik aláírás előtt. Tekintettel az információ hiányos környezetre úgy ítéljük meg, hogy a részvény árfolyam ingadozása erős maradhat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,01% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,15%; a K&H Banknál 9,23%,  az Erste Banknál pedig 9,63%; míg a MagNet Banknál 9,71%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit  is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Miközben ezen sorokat pötyörésztük az árfolyam 7,485 Ft-ig emelkedett. A forgalom a kereskedés végére 7 mrd Ft fölé kúszott.

Megállapítható, hogy a 6,500 Ft-os jegyzések elkezdenek beérni. A magánszemélyek halasztott fizetéssel jegyezve 2,500 Ft-os tőkerészre vetítve 40%-os hozamnál tartanak.

Egyébként funamentális oldalról indolkolható az emelkedés. A finomítói árrések változatlanul magasak, sőt a kifejezetten jó negyedik negyedévhez képest az első negyedévben tovább bővültek.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
hrdoktor  |  2023.05.29 07:48
Az életmódunk számos tényezőt befolyásol, beleértve a szem egészségét is. Az egészségtelen táplálkoz...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?