21 °C Budapest

"Fektess nyersanyagokba és ázsiai nőkbe!" - Sztár alapkezelők találkozója Bécsben

Pénzcentrum
2004. március 29. 08:18

A "fektess nyersanyagokba és ázsiai nőkbe" idézet második része persze csak átvitt értelemben értendő, de akár mottója is lehetne a kongresszusnak. Március 22-én és 23-án a Fonds Professionel Multimedia GmbH szervezésében kétnapos befektetési alap konferencia zajlott az újonnan átadott bécsi vásárváros területén (Wiener Messe). A két meghívott sztárelőadó Jim Rogers ( Soros György volt alapkezelő

társa, tőle származik a fenti idézet) illetve John A. Carey (Pioneer Fund alapkezelője) mellett a globális és a német nyelvű terület összes jelentősebb alapkezelőcége és befektetési tanácsadó cége képviseltette magát.

A bécsi vásárváros területén 93 kiállító és 1600 befektetéssel foglalkozó szakember, tanácsadó részvételével 2 napos befektetési alap kongresszus zajlott március 22-én és 23-én. A két nap folyamán 43 előadás hangzott a legkülönbözőbb témákban: a globális, ázsiai, kelet-európai, japán, európai befektetési alapoktól az ingatlan, hedge, nyersanyag, átváltható kötvény és esernyő alapokon át mindenki kiválaszthatta magának a legérdekesebb témát. Ausztriában jelenleg 6800 befektetési alap közül lehet választani, ebben próbál segítséget nyújtani a kongresszus. A kongresszust dominálta az ázsiai( kínai) befektések illetve ehhez kapcsolódóan a nyersanyag (commodities) marketingje. Kérdés: ha mindenki ugyanazt mondja talán már túl késő oda befektetni, bár kétségtelenül Kína hatalmas (bár kérdőjelekkel tarkított) növekedés előtt állhat....

Két sztárelőadót is meghívtak. Az egyikük Jim Rogers volt, a világutazó befektető. Rogers 1964-ben véletlenül került nyári gyakorlatosként a Wall Streetre, de 1970-ben már Soros Györggyel közösen megalapították a Quantum Fundot. A Quantum Fund, amely 10 év alatt 4000%-os teljesítményt, máig is az egyik legsikeresebb hedge alapnak számít. Rogers 1979-ben 37 évesen "nyugdíjazta" magát és azóta mint utazó befektető járja a világot. Eddig 250,000 km utat tett meg egy motorral illetve egy speciálisan átalakított Mercedes SLK 230-cal, amivel bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is.

Jim Rogers szerint részvényekkel, kötvényekkel illetve valutákkal a következő években már nem lehet pénzt keresni. Két fajta módón lehet pénzt keresni: nyersanyagokba (fém, olaj, mezőgazdasági árucikkek) kell befektetni illetve az ázsiai nőkbe. A nyersanyagok azért érdekesek mivel a valuták mint értékőrző felhalmozási funkcióval rendelkező eszköz iránt megingott a bizalom. Ez főleg a dollárra értendő, de szerinte az euró is csak ideiglenes erősödik. Az emberek valami új értékmegőrző eszközt keresnek, hogy ez mi lesz az kérdés: esetleg a régi jól bevált arany vagy valamelyik másik nyersanyag. A másik ok Kína növekvő nyersanyag keresletével indokolható. Kínában a 7-9%-os az éves GDP növekedés és ezt jóval meghaladóan növekszik a nyersanyagimport szükséglet. Szerinte a dollár további 40%-ot veszíthet az értékéből. Ebből rövid távon profitálhat az euró, bár a közös valutának nem jósolja a megmaradását. Meglátása szerint nincs stabil valuta a kormányok túlköltekezése miatt és ha valaki tud egy jó valutát jelentkezzen nála. Talán egyszer a kínai renmimbi...

A másik téma az ázsiai nők. "Do not underestimate the needs of the angry Asian women" - vagyis ne becsüljék alul a "ázsiai" nők igényeit. A jólét növekedésével az ázsiai nők követni akarják európai társaik példáját: oktatás, szórakozás, konyhafelszerelés stb. Csak egy példa nem igazán létezik fogamzásgátló tabletta Koreában és Kínában. Persze ennek kultuális okai is vannak, de akkor is Richter Kínára fel!!! Keressenek az ilyen témában lévő befektetéseket!!
Indiát viszont csak egy jó PR országnak tartja, mivel nagyon gyenge az infrastruktúrája.

Folyt. Köv

-TCbroki-
HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.07.24 05:45
Jelenleg négy különböző generáció tagjai dolgoznak együtt a munkahelyeken, ami a lehetőségek mellett...
coachco  |  2024.07.14 19:49
Remarque híres regénye és az alapján készült film sem lesz témája az írásnak, de az asszociáció nem...
laskainelli  |  2024.07.08 09:07
Az önbizalom erősítése elhagyhatatlan lépés, ha jobban akarod magad érezni a bőrödben. Kihat a dönté...
perfekt  |  2024.06.04 14:41
A Perfekt Zrt. megkapta a Pénzügyminisztériumtól a Határozatot az Adótanácsadói és az Okleveles adós...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem