13 °C Budapest

"Fektess nyersanyagokba és ázsiai nőkbe!" - Sztár alapkezelők találkozója Bécsben

Pénzcentrum
2004. március 29. 08:18

A "fektess nyersanyagokba és ázsiai nőkbe" idézet második része persze csak átvitt értelemben értendő, de akár mottója is lehetne a kongresszusnak. Március 22-én és 23-án a Fonds Professionel Multimedia GmbH szervezésében kétnapos befektetési alap konferencia zajlott az újonnan átadott bécsi vásárváros területén (Wiener Messe). A két meghívott sztárelőadó Jim Rogers ( Soros György volt alapkezelő

társa, tőle származik a fenti idézet) illetve John A. Carey (Pioneer Fund alapkezelője) mellett a globális és a német nyelvű terület összes jelentősebb alapkezelőcége és befektetési tanácsadó cége képviseltette magát.

A bécsi vásárváros területén 93 kiállító és 1600 befektetéssel foglalkozó szakember, tanácsadó részvételével 2 napos befektetési alap kongresszus zajlott március 22-én és 23-én. A két nap folyamán 43 előadás hangzott a legkülönbözőbb témákban: a globális, ázsiai, kelet-európai, japán, európai befektetési alapoktól az ingatlan, hedge, nyersanyag, átváltható kötvény és esernyő alapokon át mindenki kiválaszthatta magának a legérdekesebb témát. Ausztriában jelenleg 6800 befektetési alap közül lehet választani, ebben próbál segítséget nyújtani a kongresszus. A kongresszust dominálta az ázsiai( kínai) befektések illetve ehhez kapcsolódóan a nyersanyag (commodities) marketingje. Kérdés: ha mindenki ugyanazt mondja talán már túl késő oda befektetni, bár kétségtelenül Kína hatalmas (bár kérdőjelekkel tarkított) növekedés előtt állhat....

Két sztárelőadót is meghívtak. Az egyikük Jim Rogers volt, a világutazó befektető. Rogers 1964-ben véletlenül került nyári gyakorlatosként a Wall Streetre, de 1970-ben már Soros Györggyel közösen megalapították a Quantum Fundot. A Quantum Fund, amely 10 év alatt 4000%-os teljesítményt, máig is az egyik legsikeresebb hedge alapnak számít. Rogers 1979-ben 37 évesen "nyugdíjazta" magát és azóta mint utazó befektető járja a világot. Eddig 250,000 km utat tett meg egy motorral illetve egy speciálisan átalakított Mercedes SLK 230-cal, amivel bekerült a Guinness Rekordok könyvébe is.

Jim Rogers szerint részvényekkel, kötvényekkel illetve valutákkal a következő években már nem lehet pénzt keresni. Két fajta módón lehet pénzt keresni: nyersanyagokba (fém, olaj, mezőgazdasági árucikkek) kell befektetni illetve az ázsiai nőkbe. A nyersanyagok azért érdekesek mivel a valuták mint értékőrző felhalmozási funkcióval rendelkező eszköz iránt megingott a bizalom. Ez főleg a dollárra értendő, de szerinte az euró is csak ideiglenes erősödik. Az emberek valami új értékmegőrző eszközt keresnek, hogy ez mi lesz az kérdés: esetleg a régi jól bevált arany vagy valamelyik másik nyersanyag. A másik ok Kína növekvő nyersanyag keresletével indokolható. Kínában a 7-9%-os az éves GDP növekedés és ezt jóval meghaladóan növekszik a nyersanyagimport szükséglet. Szerinte a dollár további 40%-ot veszíthet az értékéből. Ebből rövid távon profitálhat az euró, bár a közös valutának nem jósolja a megmaradását. Meglátása szerint nincs stabil valuta a kormányok túlköltekezése miatt és ha valaki tud egy jó valutát jelentkezzen nála. Talán egyszer a kínai renmimbi...

A másik téma az ázsiai nők. "Do not underestimate the needs of the angry Asian women" - vagyis ne becsüljék alul a "ázsiai" nők igényeit. A jólét növekedésével az ázsiai nők követni akarják európai társaik példáját: oktatás, szórakozás, konyhafelszerelés stb. Csak egy példa nem igazán létezik fogamzásgátló tabletta Koreában és Kínában. Persze ennek kultuális okai is vannak, de akkor is Richter Kínára fel!!! Keressenek az ilyen témában lévő befektetéseket!!
Indiát viszont csak egy jó PR országnak tartja, mivel nagyon gyenge az infrastruktúrája.

Folyt. Köv

-TCbroki-
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem