33 °C Budapest

Békesi László: "Egy kettéosztott országban ... fel lehetett áldozni a normális gazdaságpolitikát"

Pénzcentrum
2004. március 29. 09:57

Békesi László szerint sehova sem vezet az, ha a kormány a friss népszerűségi mutató felmérésekhez igazítja gazdaságpolitikáját, melyet így hovatovább a mindenható píárszempontok vezérelnek. A Járai-féle MNB vezetésről szólva pedig a volt pénzügyminiszter a sanda politikai szándékot sem zárta ki, ennyi hibát ugyanis szerinte tudatosság nélkül nem lehet elkövetni - Békesi László a Népszabadság hétfői számában adott interjújában kemény hangnemben kritizálta a kormányt és a jegybankot egyaránt.

Az aktuális gazdasági mutatók javulásáról szólva Békesi óvott arról, hogy már trendfordulóról beszéljünk. A javuló mutatók a nagy multiknak voltak elsősorban köszönhetőek a gyengült forint hatására, a nemzeti valuta azonban a magas kamatszint miatt az utóbbi időben újra jelentősen erősödött. A kis- és középvállalkozások szintjén a javulás jelei Békesi szerint egyáltalán nem látszanak.

Békesi szerint az egyik legfontosabb feladat a magyar gazdaságpolitika hitelességének visszaállítása, mivel az elhibázott monetáris politika bizalmi válságot okozott. A már korábban kifejtett csapdahelyzet miatt jelenleg Békesi szerint a gazdaságpolitika középpontjába nem lehet a jóléti felzárkózást állítani a teljesítőképesség növelése és a versenyképesség javítása helyett. Ennek kapcsán Békesi kiemelte, hogy az eredendő bűnt a Fidesz követte el, de a szocialista-szabad demokrata koalíció sem tudott váltani.

Békesi szerint szükség van az oktatási és egészségügyi rendszer és a közigazgatás reformjára, s jelentős leépítésekre lenne szükség a közszférában.

Békesi szerint hibás volt a 2008-as euro csatlakozás datum kijelölése, amibe a kormányt az MNB kergette feleslegesen bele. "Tavaly nyáron a kormány engedett a jegybanknak, s ez hiba volt, mert az MNB a sorozatos hibáival többször is jégre vitte az országot. A forint akkori gyengülésétől sem kellett volna megijedni, mert az árfolyam pusztán a reális szintje felé mozdult végre el. Ma ugyanis egy euró kitermelése nagyjából 270 forintjába kerül az országnak. A jegybank ettől tartósan eltérítette az árfolyamot, amikor erősítette a forintot egy eleve irreális inflációs célt kergetve" - mondta Békesi.
Békesi szerint Járai Zsigmond elnök pontosan tudta: a 2008-as cél teljesítéséhez olyan áldozatokat kell vállalni, amelyek megbuktathatják ezt a kormányt 2006-ban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A 2008-as dátummal Békesi szerint az ország kényszerzubbonyt húzna magára, hogy gyorsan előállítsa a megfelelő mutatókat, de ezzel éppen azt akadályoznánk meg, hogy tartós növekedési pályára tereljük a gazdaságot. Az ár- és bérfelzárkózás eleve magasabb inflációval jár, ezért kifejezetten fékező hatású az infláció erőltetett leszorítása. Az államháztartásban a túlköltekezés mérséklése mellett egyszerre kell jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket, nagy reformokat finanszírozni, így nem az a fő cél, hogy két év alatt a GDP három százaléka alá vigyük le a költségvetés hiányát. Békesi szerint a szükséges reformok, fejlesztések végrehajtása után, valamikor 2009-et követően lehet csatlakozni, de fölösleges lecövekelni egy időpont mellett.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.30 10:32
  2x2=5. Meghülyültem? Lehet… lehet, hogy én vagyok az egyetlen (egyik…), aki szembe halad az aut...
perfekt  |  2022.06.30 09:56
A 310/2021 (VI.7.) Kormányrendelet alapján az alkalmazottak nélküli önfoglalkoztatók egy egyszeri 21...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?