Békesi László: "Egy kettéosztott országban ... fel lehetett áldozni a normális gazdaságpolitikát"

Pénzcentrum
2004. március 29. 09:57

Békesi László szerint sehova sem vezet az, ha a kormány a friss népszerűségi mutató felmérésekhez igazítja gazdaságpolitikáját, melyet így hovatovább a mindenható píárszempontok vezérelnek. A Járai-féle MNB vezetésről szólva pedig a volt pénzügyminiszter a sanda politikai szándékot sem zárta ki, ennyi hibát ugyanis szerinte tudatosság nélkül nem lehet elkövetni - Békesi László a Népszabadság hétfői számában adott interjújában kemény hangnemben kritizálta a kormányt és a jegybankot egyaránt.

Az aktuális gazdasági mutatók javulásáról szólva Békesi óvott arról, hogy már trendfordulóról beszéljünk. A javuló mutatók a nagy multiknak voltak elsősorban köszönhetőek a gyengült forint hatására, a nemzeti valuta azonban a magas kamatszint miatt az utóbbi időben újra jelentősen erősödött. A kis- és középvállalkozások szintjén a javulás jelei Békesi szerint egyáltalán nem látszanak.

Békesi szerint az egyik legfontosabb feladat a magyar gazdaságpolitika hitelességének visszaállítása, mivel az elhibázott monetáris politika bizalmi válságot okozott. A már korábban kifejtett csapdahelyzet miatt jelenleg Békesi szerint a gazdaságpolitika középpontjába nem lehet a jóléti felzárkózást állítani a teljesítőképesség növelése és a versenyképesség javítása helyett. Ennek kapcsán Békesi kiemelte, hogy az eredendő bűnt a Fidesz követte el, de a szocialista-szabad demokrata koalíció sem tudott váltani.

Békesi szerint szükség van az oktatási és egészségügyi rendszer és a közigazgatás reformjára, s jelentős leépítésekre lenne szükség a közszférában.

Békesi szerint hibás volt a 2008-as euro csatlakozás datum kijelölése, amibe a kormányt az MNB kergette feleslegesen bele. "Tavaly nyáron a kormány engedett a jegybanknak, s ez hiba volt, mert az MNB a sorozatos hibáival többször is jégre vitte az országot. A forint akkori gyengülésétől sem kellett volna megijedni, mert az árfolyam pusztán a reális szintje felé mozdult végre el. Ma ugyanis egy euró kitermelése nagyjából 270 forintjába kerül az országnak. A jegybank ettől tartósan eltérítette az árfolyamot, amikor erősítette a forintot egy eleve irreális inflációs célt kergetve" - mondta Békesi.
Békesi szerint Járai Zsigmond elnök pontosan tudta: a 2008-as cél teljesítéséhez olyan áldozatokat kell vállalni, amelyek megbuktathatják ezt a kormányt 2006-ban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2,5 millió forintot igényelnél, 72 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 760 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 948 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 2008-as dátummal Békesi szerint az ország kényszerzubbonyt húzna magára, hogy gyorsan előállítsa a megfelelő mutatókat, de ezzel éppen azt akadályoznánk meg, hogy tartós növekedési pályára tereljük a gazdaságot. Az ár- és bérfelzárkózás eleve magasabb inflációval jár, ezért kifejezetten fékező hatású az infláció erőltetett leszorítása. Az államháztartásban a túlköltekezés mérséklése mellett egyszerre kell jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket, nagy reformokat finanszírozni, így nem az a fő cél, hogy két év alatt a GDP három százaléka alá vigyük le a költségvetés hiányát. Békesi szerint a szükséges reformok, fejlesztések végrehajtása után, valamikor 2009-et követően lehet csatlakozni, de fölösleges lecövekelni egy időpont mellett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.09.25 05:30
Az emberi társadalom mindig is átalakult, fejlődött az idők folyamán, de az elmúlt évtizedekben tapa...
vezetoi-coaching  |  2023.09.24 15:21
My 2 cents ehhez… eleve a kérdés iroda vs HO a dolgozó populáció bár nem kicsi, de mégis csak egy sz...
laskainelli  |  2023.09.23 20:54
Boldognak lenni kellemes, sőt elképesztően jó érzés. Van, hogy a körülményeink adják meg ezt az érzé...
perfekt  |  2023.09.20 16:24
Üdvözlünk az egyre fejlődő digitális korszakban, ahol a közösségi média nem csak szórakozás, hanem a...
ajovomunkahelye  |  2023.09.14 16:38
Kincentric 5000 fő megkérdezésével végezte el globális kutatását, hogy jobban megértsük, hogyan véle...
A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM