Békesi László: "Egy kettéosztott országban ... fel lehetett áldozni a normális gazdaságpolitikát"

Pénzcentrum
2004. március 29. 09:57

Békesi László szerint sehova sem vezet az, ha a kormány a friss népszerűségi mutató felmérésekhez igazítja gazdaságpolitikáját, melyet így hovatovább a mindenható píárszempontok vezérelnek. A Járai-féle MNB vezetésről szólva pedig a volt pénzügyminiszter a sanda politikai szándékot sem zárta ki, ennyi hibát ugyanis szerinte tudatosság nélkül nem lehet elkövetni - Békesi László a Népszabadság hétfői számában adott interjújában kemény hangnemben kritizálta a kormányt és a jegybankot egyaránt.

Az aktuális gazdasági mutatók javulásáról szólva Békesi óvott arról, hogy már trendfordulóról beszéljünk. A javuló mutatók a nagy multiknak voltak elsősorban köszönhetőek a gyengült forint hatására, a nemzeti valuta azonban a magas kamatszint miatt az utóbbi időben újra jelentősen erősödött. A kis- és középvállalkozások szintjén a javulás jelei Békesi szerint egyáltalán nem látszanak.

Békesi szerint az egyik legfontosabb feladat a magyar gazdaságpolitika hitelességének visszaállítása, mivel az elhibázott monetáris politika bizalmi válságot okozott. A már korábban kifejtett csapdahelyzet miatt jelenleg Békesi szerint a gazdaságpolitika középpontjába nem lehet a jóléti felzárkózást állítani a teljesítőképesség növelése és a versenyképesség javítása helyett. Ennek kapcsán Békesi kiemelte, hogy az eredendő bűnt a Fidesz követte el, de a szocialista-szabad demokrata koalíció sem tudott váltani.

Békesi szerint szükség van az oktatási és egészségügyi rendszer és a közigazgatás reformjára, s jelentős leépítésekre lenne szükség a közszférában.

Békesi szerint hibás volt a 2008-as euro csatlakozás datum kijelölése, amibe a kormányt az MNB kergette feleslegesen bele. "Tavaly nyáron a kormány engedett a jegybanknak, s ez hiba volt, mert az MNB a sorozatos hibáival többször is jégre vitte az országot. A forint akkori gyengülésétől sem kellett volna megijedni, mert az árfolyam pusztán a reális szintje felé mozdult végre el. Ma ugyanis egy euró kitermelése nagyjából 270 forintjába kerül az országnak. A jegybank ettől tartósan eltérítette az árfolyamot, amikor erősítette a forintot egy eleve irreális inflációs célt kergetve" - mondta Békesi.
Békesi szerint Járai Zsigmond elnök pontosan tudta: a 2008-as cél teljesítéséhez olyan áldozatokat kell vállalni, amelyek megbuktathatják ezt a kormányt 2006-ban.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A 2008-as dátummal Békesi szerint az ország kényszerzubbonyt húzna magára, hogy gyorsan előállítsa a megfelelő mutatókat, de ezzel éppen azt akadályoznánk meg, hogy tartós növekedési pályára tereljük a gazdaságot. Az ár- és bérfelzárkózás eleve magasabb inflációval jár, ezért kifejezetten fékező hatású az infláció erőltetett leszorítása. Az államháztartásban a túlköltekezés mérséklése mellett egyszerre kell jelentős infrastruktúra-fejlesztéseket, nagy reformokat finanszírozni, így nem az a fő cél, hogy két év alatt a GDP három százaléka alá vigyük le a költségvetés hiányát. Békesi szerint a szükséges reformok, fejlesztések végrehajtása után, valamikor 2009-et követően lehet csatlakozni, de fölösleges lecövekelni egy időpont mellett.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
perfekt  |  2021.06.14 08:18
A számvitelről szóló 2000. évi C. törvény 153. § (1) bekezdése alapján az adott üzleti év mérlegford...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?