32 °C Budapest

Kőbánya milliárdos Richter pakettje és a K&H Equities

Pénzcentrum
2004. március 19. 09:42

A X. kerületi önkormányzatnak nincs nagy szerencséje a Richter részvényeivel. A kőbányai önkormányzat még a legnagyobb hazai gyógyszergyár privatizációjakor jutott az évek során egyre jelentősebb értéket képviselő részvény paketthez, melynek egy részét még az orosz válságot megelőző tavasszal 1998-ban 20 ezer Ft feletti árfolyamon értékesítette is. A visszamenőleg remek üzletnek bizonyult eladás körülményei sem voltak azonban teljesen egyértelműek az önkormányzat képviselői szerint, így az értékesítést végző brókercéggel való (jog)viták után megmaradt - korábbi információink szerint 103,653 db - Richter részvényét az önkormányzat 2000-ben "jó érzékkel" transzferáltatta át a Kulcsár-féle K&H értékpapírcéghez.

Tekintve, hogy innentől kezdve az önkormányzat éveken át nem nyúlt a részvényekhez, Kulcsár Attila egyéb ügyletei ismeretében nem tekinthető kizártnak, hogy a több mint 100 ezer kőbányai Richter részvény az önkormányzat tudta nélkül is meglehetősen aktívan lehetett menedzselve, ill. jórészt vélhetőleg a "Kulcsár féle piramis játék" Betonút Rt. melletti másik finanszírozója lehetett.

A Magyar Hírlap mai számában nyilatkozó Lőrincz Jenő, a X. kerületi önkormányzat polgármesteri irodájának vezetője elmondta, hogy összesen 2.7 mrd Ft értékű értékpapírjuk ragadt bent a K&H Equities-nél, ma már azonban 3 mrd Ft feletti összeget követelnek a K&H-tól, az időközben bekövetkezett árfolyam mozgásokra tekintettel (tavaly júliusban a Richter árfolyama még 17 ezer Ft körül volt, több mint 20%-kal a jelenlegi értéke alatt).

Arra azonban, hogy az önkormányzat belátható időn belül viszontlássa a 2000-ben a K&H-hoz betett értékpapírjait (ill. azok ellenértékét) meglehetősen csekély az esély, ugyanis hiába adta be az önkormányzat a keresetét a Budapesti Pénz- és Tőkepiaci Választott Bírósághoz, annak jogosultságát az ügy elbírálására a a K&H Equities vitatja, így a beadvány tárgyalására nem kerülhetett sor. Az ügyet vélhetőleg így a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma fogja tárgyalni, s a jogerős döntés meghozataláig még évek telhetnek el.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
coachco  |  2021.06.09 11:06
Olvasom Obama ex-elnök memoárját, másodjára fogtam bele. Nem mintha nem lenne érdekes, de cirka 700...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 22. kedd
Paulina
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?