Kőbánya milliárdos Richter pakettje és a K&H Equities

Pénzcentrum
2004. március 19. 09:42

A X. kerületi önkormányzatnak nincs nagy szerencséje a Richter részvényeivel. A kőbányai önkormányzat még a legnagyobb hazai gyógyszergyár privatizációjakor jutott az évek során egyre jelentősebb értéket képviselő részvény paketthez, melynek egy részét még az orosz válságot megelőző tavasszal 1998-ban 20 ezer Ft feletti árfolyamon értékesítette is. A visszamenőleg remek üzletnek bizonyult eladás körülményei sem voltak azonban teljesen egyértelműek az önkormányzat képviselői szerint, így az értékesítést végző brókercéggel való (jog)viták után megmaradt - korábbi információink szerint 103,653 db - Richter részvényét az önkormányzat 2000-ben "jó érzékkel" transzferáltatta át a Kulcsár-féle K&H értékpapírcéghez.

Tekintve, hogy innentől kezdve az önkormányzat éveken át nem nyúlt a részvényekhez, Kulcsár Attila egyéb ügyletei ismeretében nem tekinthető kizártnak, hogy a több mint 100 ezer kőbányai Richter részvény az önkormányzat tudta nélkül is meglehetősen aktívan lehetett menedzselve, ill. jórészt vélhetőleg a "Kulcsár féle piramis játék" Betonút Rt. melletti másik finanszírozója lehetett.

A Magyar Hírlap mai számában nyilatkozó Lőrincz Jenő, a X. kerületi önkormányzat polgármesteri irodájának vezetője elmondta, hogy összesen 2.7 mrd Ft értékű értékpapírjuk ragadt bent a K&H Equities-nél, ma már azonban 3 mrd Ft feletti összeget követelnek a K&H-tól, az időközben bekövetkezett árfolyam mozgásokra tekintettel (tavaly júliusban a Richter árfolyama még 17 ezer Ft körül volt, több mint 20%-kal a jelenlegi értéke alatt).

Arra azonban, hogy az önkormányzat belátható időn belül viszontlássa a 2000-ben a K&H-hoz betett értékpapírjait (ill. azok ellenértékét) meglehetősen csekély az esély, ugyanis hiába adta be az önkormányzat a keresetét a Budapesti Pénz- és Tőkepiaci Választott Bírósághoz, annak jogosultságát az ügy elbírálására a a K&H Equities vitatja, így a beadvány tárgyalására nem kerülhetett sor. Az ügyet vélhetőleg így a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma fogja tárgyalni, s a jogerős döntés meghozataláig még évek telhetnek el.

HR BLOGGER
laskainelli  |  2023.06.06 23:09
A hűtlenség napvilágra kerülése után az elválás vagy együtt maradás döntése egy nehéz és összetett k...
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK: Ál...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. június 7. szerda
Róbert
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?