28 °C Budapest

Kőbánya milliárdos Richter pakettje és a K&H Equities

Pénzcentrum
2004. március 19. 09:42

A X. kerületi önkormányzatnak nincs nagy szerencséje a Richter részvényeivel. A kőbányai önkormányzat még a legnagyobb hazai gyógyszergyár privatizációjakor jutott az évek során egyre jelentősebb értéket képviselő részvény paketthez, melynek egy részét még az orosz válságot megelőző tavasszal 1998-ban 20 ezer Ft feletti árfolyamon értékesítette is. A visszamenőleg remek üzletnek bizonyult eladás körülményei sem voltak azonban teljesen egyértelműek az önkormányzat képviselői szerint, így az értékesítést végző brókercéggel való (jog)viták után megmaradt - korábbi információink szerint 103,653 db - Richter részvényét az önkormányzat 2000-ben "jó érzékkel" transzferáltatta át a Kulcsár-féle K&H értékpapírcéghez.

Tekintve, hogy innentől kezdve az önkormányzat éveken át nem nyúlt a részvényekhez, Kulcsár Attila egyéb ügyletei ismeretében nem tekinthető kizártnak, hogy a több mint 100 ezer kőbányai Richter részvény az önkormányzat tudta nélkül is meglehetősen aktívan lehetett menedzselve, ill. jórészt vélhetőleg a "Kulcsár féle piramis játék" Betonút Rt. melletti másik finanszírozója lehetett.

A Magyar Hírlap mai számában nyilatkozó Lőrincz Jenő, a X. kerületi önkormányzat polgármesteri irodájának vezetője elmondta, hogy összesen 2.7 mrd Ft értékű értékpapírjuk ragadt bent a K&H Equities-nél, ma már azonban 3 mrd Ft feletti összeget követelnek a K&H-tól, az időközben bekövetkezett árfolyam mozgásokra tekintettel (tavaly júliusban a Richter árfolyama még 17 ezer Ft körül volt, több mint 20%-kal a jelenlegi értéke alatt).

Arra azonban, hogy az önkormányzat belátható időn belül viszontlássa a 2000-ben a K&H-hoz betett értékpapírjait (ill. azok ellenértékét) meglehetősen csekély az esély, ugyanis hiába adta be az önkormányzat a keresetét a Budapesti Pénz- és Tőkepiaci Választott Bírósághoz, annak jogosultságát az ügy elbírálására a a K&H Equities vitatja, így a beadvány tárgyalására nem kerülhetett sor. Az ügyet vélhetőleg így a Fővárosi Bíróság gazdasági kollégiuma fogja tárgyalni, s a jogerős döntés meghozataláig még évek telhetnek el.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.06.29 14:42
Az átalakulás, egyesülés és szétválás folyamatának bemutatása előtt szükséges azon jogszabályok átte...
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 29. szerda
Péter, Pál
26. hét
Június 29.
Nemzetközi Duna-nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?