Szárnyakon az Egis - érdemes még beszállni?

Pénzcentrum
2004. március 4. 11:00

Újabb lélektani határt lépett át az Egis. A harmadik legnagyobb magyar gyógyszergyár a kedvező gyorsjelentést követően immár több mint 1,500 Ft-ot (17%-ot erősödött a részvény). A befektetői lelkesedés mögött egyértelműen az áll, hogy a társaság gazdálkodása forduló ponthoz érkezett, s hosszú idő után a profit előrejelzések ismét növekvő trendre állhatnak. Van-e azonban még tartalék 11,000 Ft felett? Érdemes-e még beszállni a részvénybe?

Előzmény:

A negyedéves teljesítményben elsősorban nem a 40% feletti adózott eredménynövekedés volt az impresszív, hiszen mindez egy extrém körülmények miatt nyomott bázis miatt valósult meg. A gyorsjelentés pozitív vonása elsősorban a kifejezetten jó értékesítésben nyilvánult meg, mely mögött a termékszerkezet kedvező elmozdulása húzódott meg. A fedezeti és üzemi eredményszint előzőek hatására hosszú várakozás után bővült, annak ellenére, hogy 600 m Ft egyszeri befizetés terhelte meg a negyedévet a gyógyszerkasszába.

Az elmúlt negyedév számos olyan tényezőt mutatott, mely a pozitív elmozdulások trendszerűségére utalt.

Árazás:

Az Egis jelenleg 11.7-es P/E-n forog (2004-es EPS-sel). A jelenleg zajló EPS konszenzus frissítésünk után, a megemelt előrejelzések hatására ezen érték várhatóan enyhén 11 alá esik. A Richter esetében ugyanezen érték 12.9 jelenleg, s várhatóan szignifikánsan nem változik az új EPS konszenzussal sem. Az Egis tehát 15%-os diszkonttal forog a Richterhez viszonyítva.
Ezen diszkont teljesen indokolható likviditás, s a független pozíció, magasabb margin és ROE oldaláról.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Úgy véljük, hogy a jelenlegi különbség reális, s nem fog változni. Tehát a két gyógyszergyári papír ezen árszintekről feltehetően párhuzamos mozgást mutathat. Mindez az árazás oldaláról indokolt lenne. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy az Egis esetében a pozitív fordulat most következett be, várhatóan a részvény nem a reális árszintre fog beállni, s a Richterrel szembeni diszkont az indokolható érték alá csökken. 11,000 Ft-nál természetszerűen profit realizálás és esetleges short pozíciók jelentek meg. Ez feltehetően átmeneti, s az előzőekben említettnek megfelelően az árazási diszkont mértéke átmenetileg (akár hónapokra) az indokolható szint alá csökken. Minden ezen túlmutató okfejtés már a jóslás határát súrolja.

További információk a megújult infopanelünkben


HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43