25 °C Budapest

Heti Monitor 2004/4. szám

Pénzcentrum
2004. február 19. 13:53

Újra a Stabilitási és Növekedési Paktumró 2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk. Az elmúlt héten érdekes események kapcsolódtak az ismert Stabilitási és Növekedési Paktumhoz. Egyik oldalról a Bizottság elnöke, Romano Prodi ismét bírálta a Paktumot, amely véleménye szerint

Újra a Stabilitási és Növekedési Paktumró
2004. év elejétől a teljes anyagot már csak előfizetőinknek tudjuk ingyenesen rendelkezésre bocsátani, de egy rövid összefoglalót minden héten közlünk.

Az elmúlt héten érdekes események kapcsolódtak az ismert Stabilitási és Növekedési Paktumhoz. Egyik oldalról a Bizottság elnöke, Romano Prodi ismét bírálta a Paktumot, amely véleménye szerint hátráltatja az euroövezet gazdaságainak növekedését és nem alkalmazkodik a gazdasági ciklusokhoz. Másik oldalról pedig a Bizottság betartotta azon ígéretét, hogy az Európai Bírósághoz fordul, amiért Franciaország és Németország nem teljesíti a paktum kritériumait, s ez alól a két vezeto EU-s országot a 2003 novemberi ECOFIN ülésen a pénzügy-miniszterek többsége felmentette (errol részletesebben lásd 2003/4. Heti Monitor ). Mindeközben az euroövezet tagjai közül várhatóan egyre többen lazul a költségvetési egyenleg, és közelíti meg a paktum 3%-os küszöbértékét.

Árfolyamfolyamatok Közép-Kelet Európában

Az euró árfolyama a héten 262-265 forint közötti sávban mozgott. A piaci szereplok egyelore kivárják a megszorító intézkedésekkel kapcsolatban új részletek napvilágra kerülését. Az árfolyam átmeneti stabilizálódása nem a gazdaságpolitikába vettet bizalom teljes visszatérését jelenti, azonban fontos indikátor lehet a tekintetben, hogy az újonnan meghirdetett pénzügypolitikai stratégia helyes irányba mutat.

Euró és dollár

Miután az amerikai központi bank szerepét betölto Fed Nyíltpiaci Bizottsága (FOMC) változatlan, 1%-os szinten hagyta az irányadó kamatlábat, az euró árfolyama gyengülni kezdett a dollárral szemben. A gyengülés okaként a kamatdöntését kommentáló kommüniké jelölheto meg, amelyben a FOMC a korábbi kommentároktól eltéroen már nem utalt arra, hogy a jelenlegi kamatszint huzamosabb ideig fennmaradhat. A FOMC ülését követoen az euró árfolyama 1,25 dollár alá gyengült. Az EKB Kormányzó Tanácsa február 5-i ülésén várhatóan változatlan szinten hagyja az eurózóna irányadó kamatát.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Heti Monitor heti rendszerességgel megjelentetett háttérelemzéseket, értékeléseket tartalmaz a meghatározó hazai és európai makrogazdasági folyamatokról, gazdaságpolitikai döntésekről, amelyek közvetve vagy közvetlenül befolyást gyakorolhatnak a gazdasági szereplők életére és tevékenységére.

A Heti Monitor alkalmanként négy, átlagosan 2-3 oldalas háttérelemzést tartalmaz a hazai gazdasági szereplőket érintő gazdasági folyamatokról és gazdaságpolitikai döntésekről. A Heti Monitorban elemzett legfontosabb témák a növekedési és kereskedelmi kilátások, a kamatok és az infláció változása, a keresztárfolyamok alakulása, a monetáris és fiskális folyamatok, a jelentősebb ágazati folyamatok és a gazdaságpolitikai döntések következményei.

Amennyiben kiadványunk felkeltette érdeklődését és szeretné megrendelni, a megrendelőlapot itt találja.


HR BLOGGER
perfekt  |  2021.08.02 13:37
A számviteli törvény szerinti beszámoló elektronikus úton történő letétbe helyezéséről és közzététel...
hrdoktor  |  2021.08.02 06:38
A közvélekedés szerint nyáron nincs szükség arra, hogy az immunrendszer működését étrendkiegészítőkk...
hrbonbon  |  2021.07.30 10:11
Ha nem is napi szinten, de viszonylag gyakran kérdeznek meg minket jelöltjeink, hogy hogyan öltözzen...
coachco  |  2021.07.28 17:49
Eszembe jutott egyik barátunk fia, aki járt egy magyarországi követségen, mégpedig a nagykövet meghí...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 3. kedd
Hermina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?