32 °C Budapest

Budapest Bank: a jelentős eredménybővülés okai, agresszív növekedési tervek

Pénzcentrum
2004. február 17. 11:43

Richard Pelly, a Budapest Bank vezérigazgatója ma délelőtti sajtótájékoztatóján beszámolt a bank 2003. évi eredményéről és idei céljairól. A BB a bankrendszer többi tagjához hasonlóan remek eredményt ért el 2003-ban. A BB nettó eredménye 8.9 mrd Ft lett, mely 40%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A BB kiemelten jó hatékonyságú bankká vált tavaly, ROE-ja 19.3%-ra, ROA-ja pedig kimagaslóan magas szintre, 2.3%-ra emelkedett. Pelly a nettó eredményének kommentálásakor kiemelte, hogy ez az eredmény a K&H és a CIB eredményével összevethető érték, mely a BB kiemelt hatékonyságát bizonyítja Pelly szerint.

A jó eredmény a nettó kamatbevétel 18%-os és a jutalék és díjbevételek 17%-os növekedésének volt köszönhető, melyhez a működési költségek alacsonyabb ütemű, 15%-os növekedése társult. A BB működési eredménye így a bevételeket meghaladó mértékben, 25%-kal növekedett.

A lakossági és kkv ügyfeleknek köszönhetően a bank hitelállománya kiemelten biztonságosnak számít, így a céltartalékokra 2 mrd Ft-ot kellett éves szinten összességében elkülönítenie a BB-nek, mely alacsony összegnek tűnik.

A peres ügyekre képzett követelésekből 2003-ban a BB közel 1 mrd Ft-ot felszabadított (!), a kedvező kimenetelű peres eljárások következtében, így a bank adó előtti eredménye 39%-kal növekedve 10.757 mrd Ft lett, adó után pedig 8.911 mrd Ft.

A BB mérlegfőösszege 16%-kal növekedve 390 mrd Ft-ra nőtt. A BB célja az, hogy a kkv és lakossági szektor vezető hitelezője legyen. Az ügyfelekhez kihelyezett hitel és lízing állomány 35%-kal 240 mrd Ft-ra növekedett, melyen belül a lakossági hitelállomány 70%-kal növekedve elérte a 103 mrd Ft-ot.

Pelly kiemelte, hogy a BB a versenytársaktól eltérően nem csak a lakáshitelek révén növelte hitelállományát! Ez jó növekedési kilátásokat teremt a BB számára az elkövetkező időkben is.

A vállalati szektornak nyújtott hitel- és lízing állomány növekedési üteme 20% volt, piaci részesedése a BB-nek 11.1% volt.

Forrásoldalon a bank betétállománya 18%-kal növekedett, mely a tavalyi évben kifejezetten kedvező értéknek számít, a BB Alapkezelő pedig stabilan tartja második helyét a hazai alapkezelési piacon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pelly szerint a sikertényezők tavaly a következők voltak:

- jelentős növekedés a Budapest Áruhitel, Privát Kölcsön, Autófinanszírozás és Lízing piacvezető hiteltermékeinek értékesítésében
- lakossági jelzáloghitelezés teljes termékportfólióval, versenyképes értékesítési módszerekkel
- Új termékek: Áruhitel kártya, Bizalom limit, Alfahitel
- Ügyfélcentrikus kiszolgálás, Telebank

A 2004 évi célkitűzéseket ismertetve Richard Pelly elmondta, hogy a magas nominális kamatlábak negatívan befolyásolják a hitelezés további bővülését, mindazonáltal a vállalat az idei évben 30%-ot meghaladó növekedéssel számol ezen a területen. Ezen belül a lakossági hitelállományok terén a BB 50%-os növekedést szeretne elérni. A lakáshitelezés az első két hónapban leült, de Pelly szerint a későbbiekben újra erőre fog kapni, és a BB a lkaáshitel termékeit a megváltozott körülményekhez kívánja igazítani, új építési hitelt és deviza alapú hiteleket vezetve be a piacra. Pelly reményei szerint a hitelkártya termékek továbbfejlesztése révén az új termékek májusi piacra dobása után az aktív hitelkártya használók száma meghaladhatja a 75 ezer főt.
A BB emellett a kiskereskedelmi hálózatokkal és egyéb kereskedőkkel fenntartott kapcsolatai kibővítésével, valamint speciális hitelkihelyezési fiókok nyitásával képzeli el a fejlődés irányát.

A hitel pontok / hitel fiókok nyitása, a disztribúció szélesítése mellett a BB hagyományos bankfiók nyitást nem tervez 2004-ben.

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.08.17 11:35
Utóirat előiratként. Ezt a postot eredetileg a Linkedin-re írtam közvetlenül. Idementem az örökkéva...
laskainelli  |  2022.08.16 21:28
A párkapcsolatban (mint minden emberi kapcsolatban) a távolodás természetes jelenség. A problémát ak...
coachco  |  2022.08.15 15:19
Amikor 1986-ban a diplomamunkámat egy olasz témából írtam, még fogalmam sem volt róla, milyen csodál...
perfekt  |  2022.08.15 08:41
A 34/2021 ITM rendelet értelmében a jövőben csak azok a szakemberek végezhetnek égéstermék-elvezető...
hrdoktor  |  2022.08.15 04:15
A várandósság miatt megnehezülhet a nők számára a munkahelyi helytállás. Milyen jogaik vannak, hogya...
Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 18. csütörtök
Ilona
33. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?