10 °C Budapest

Budapest Bank: a jelentős eredménybővülés okai, agresszív növekedési tervek

Pénzcentrum
2004. február 17. 11:43

Richard Pelly, a Budapest Bank vezérigazgatója ma délelőtti sajtótájékoztatóján beszámolt a bank 2003. évi eredményéről és idei céljairól. A BB a bankrendszer többi tagjához hasonlóan remek eredményt ért el 2003-ban. A BB nettó eredménye 8.9 mrd Ft lett, mely 40%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A BB kiemelten jó hatékonyságú bankká vált tavaly, ROE-ja 19.3%-ra, ROA-ja pedig kimagaslóan magas szintre, 2.3%-ra emelkedett. Pelly a nettó eredményének kommentálásakor kiemelte, hogy ez az eredmény a K&H és a CIB eredményével összevethető érték, mely a BB kiemelt hatékonyságát bizonyítja Pelly szerint.

A jó eredmény a nettó kamatbevétel 18%-os és a jutalék és díjbevételek 17%-os növekedésének volt köszönhető, melyhez a működési költségek alacsonyabb ütemű, 15%-os növekedése társult. A BB működési eredménye így a bevételeket meghaladó mértékben, 25%-kal növekedett.

A lakossági és kkv ügyfeleknek köszönhetően a bank hitelállománya kiemelten biztonságosnak számít, így a céltartalékokra 2 mrd Ft-ot kellett éves szinten összességében elkülönítenie a BB-nek, mely alacsony összegnek tűnik.

A peres ügyekre képzett követelésekből 2003-ban a BB közel 1 mrd Ft-ot felszabadított (!), a kedvező kimenetelű peres eljárások következtében, így a bank adó előtti eredménye 39%-kal növekedve 10.757 mrd Ft lett, adó után pedig 8.911 mrd Ft.

A BB mérlegfőösszege 16%-kal növekedve 390 mrd Ft-ra nőtt. A BB célja az, hogy a kkv és lakossági szektor vezető hitelezője legyen. Az ügyfelekhez kihelyezett hitel és lízing állomány 35%-kal 240 mrd Ft-ra növekedett, melyen belül a lakossági hitelállomány 70%-kal növekedve elérte a 103 mrd Ft-ot.

Pelly kiemelte, hogy a BB a versenytársaktól eltérően nem csak a lakáshitelek révén növelte hitelállományát! Ez jó növekedési kilátásokat teremt a BB számára az elkövetkező időkben is.

A vállalati szektornak nyújtott hitel- és lízing állomány növekedési üteme 20% volt, piaci részesedése a BB-nek 11.1% volt.

Forrásoldalon a bank betétállománya 18%-kal növekedett, mely a tavalyi évben kifejezetten kedvező értéknek számít, a BB Alapkezelő pedig stabilan tartja második helyét a hazai alapkezelési piacon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pelly szerint a sikertényezők tavaly a következők voltak:

- jelentős növekedés a Budapest Áruhitel, Privát Kölcsön, Autófinanszírozás és Lízing piacvezető hiteltermékeinek értékesítésében
- lakossági jelzáloghitelezés teljes termékportfólióval, versenyképes értékesítési módszerekkel
- Új termékek: Áruhitel kártya, Bizalom limit, Alfahitel
- Ügyfélcentrikus kiszolgálás, Telebank

A 2004 évi célkitűzéseket ismertetve Richard Pelly elmondta, hogy a magas nominális kamatlábak negatívan befolyásolják a hitelezés további bővülését, mindazonáltal a vállalat az idei évben 30%-ot meghaladó növekedéssel számol ezen a területen. Ezen belül a lakossági hitelállományok terén a BB 50%-os növekedést szeretne elérni. A lakáshitelezés az első két hónapban leült, de Pelly szerint a későbbiekben újra erőre fog kapni, és a BB a lkaáshitel termékeit a megváltozott körülményekhez kívánja igazítani, új építési hitelt és deviza alapú hiteleket vezetve be a piacra. Pelly reményei szerint a hitelkártya termékek továbbfejlesztése révén az új termékek májusi piacra dobása után az aktív hitelkártya használók száma meghaladhatja a 75 ezer főt.
A BB emellett a kiskereskedelmi hálózatokkal és egyéb kereskedőkkel fenntartott kapcsolatai kibővítésével, valamint speciális hitelkihelyezési fiókok nyitásával képzeli el a fejlődés irányát.

A hitel pontok / hitel fiókok nyitása, a disztribúció szélesítése mellett a BB hagyományos bankfiók nyitást nem tervez 2004-ben.

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.02.20 07:15
A munkahelyi hiányzások második leggyakoribb okozója (közvetlen az influenza után) a gyomorbántalmak...
perfekt  |  2024.02.13 10:31
A mesterséges intelligencia (AI) már nem csupán a jövő technológiája, hanem a jelen valóságunk része...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
laskainelli  |  2024.02.01 17:46
Manapság egyre gyakrabban halljuk az önmagunk iránti szeretet és elfogadás fogalmát. De valóban tudj...
coachco  |  2024.01.17 17:08
Általában akkor blogolok, amikor hatás ér. [...] Bővebben!
Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Óriásit húzott a magyar Kickstarter: ilyen lehetőség kevés alkalommal lesz 2024-ben, most bárki élhet vele

Ahogy Jeff Bezos, az Amazon alapítója híres mondása is szól: "A márkád az, amit az emberek mondanak rólad, amikor nem vagy ott.”

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. február 23. péntek
Alfréd
8. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm