29 °C Budapest

Budapest Bank: a jelentős eredménybővülés okai, agresszív növekedési tervek

Pénzcentrum
2004. február 17. 11:43

Richard Pelly, a Budapest Bank vezérigazgatója ma délelőtti sajtótájékoztatóján beszámolt a bank 2003. évi eredményéről és idei céljairól. A BB a bankrendszer többi tagjához hasonlóan remek eredményt ért el 2003-ban. A BB nettó eredménye 8.9 mrd Ft lett, mely 40%-os növekedést jelent az előző évhez képest. A BB kiemelten jó hatékonyságú bankká vált tavaly, ROE-ja 19.3%-ra, ROA-ja pedig kimagaslóan magas szintre, 2.3%-ra emelkedett. Pelly a nettó eredményének kommentálásakor kiemelte, hogy ez az eredmény a K&H és a CIB eredményével összevethető érték, mely a BB kiemelt hatékonyságát bizonyítja Pelly szerint.

A jó eredmény a nettó kamatbevétel 18%-os és a jutalék és díjbevételek 17%-os növekedésének volt köszönhető, melyhez a működési költségek alacsonyabb ütemű, 15%-os növekedése társult. A BB működési eredménye így a bevételeket meghaladó mértékben, 25%-kal növekedett.

A lakossági és kkv ügyfeleknek köszönhetően a bank hitelállománya kiemelten biztonságosnak számít, így a céltartalékokra 2 mrd Ft-ot kellett éves szinten összességében elkülönítenie a BB-nek, mely alacsony összegnek tűnik.

A peres ügyekre képzett követelésekből 2003-ban a BB közel 1 mrd Ft-ot felszabadított (!), a kedvező kimenetelű peres eljárások következtében, így a bank adó előtti eredménye 39%-kal növekedve 10.757 mrd Ft lett, adó után pedig 8.911 mrd Ft.

A BB mérlegfőösszege 16%-kal növekedve 390 mrd Ft-ra nőtt. A BB célja az, hogy a kkv és lakossági szektor vezető hitelezője legyen. Az ügyfelekhez kihelyezett hitel és lízing állomány 35%-kal 240 mrd Ft-ra növekedett, melyen belül a lakossági hitelállomány 70%-kal növekedve elérte a 103 mrd Ft-ot.

Pelly kiemelte, hogy a BB a versenytársaktól eltérően nem csak a lakáshitelek révén növelte hitelállományát! Ez jó növekedési kilátásokat teremt a BB számára az elkövetkező időkben is.

A vállalati szektornak nyújtott hitel- és lízing állomány növekedési üteme 20% volt, piaci részesedése a BB-nek 11.1% volt.

Forrásoldalon a bank betétállománya 18%-kal növekedett, mely a tavalyi évben kifejezetten kedvező értéknek számít, a BB Alapkezelő pedig stabilan tartja második helyét a hazai alapkezelési piacon.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Pelly szerint a sikertényezők tavaly a következők voltak:

- jelentős növekedés a Budapest Áruhitel, Privát Kölcsön, Autófinanszírozás és Lízing piacvezető hiteltermékeinek értékesítésében
- lakossági jelzáloghitelezés teljes termékportfólióval, versenyképes értékesítési módszerekkel
- Új termékek: Áruhitel kártya, Bizalom limit, Alfahitel
- Ügyfélcentrikus kiszolgálás, Telebank

A 2004 évi célkitűzéseket ismertetve Richard Pelly elmondta, hogy a magas nominális kamatlábak negatívan befolyásolják a hitelezés további bővülését, mindazonáltal a vállalat az idei évben 30%-ot meghaladó növekedéssel számol ezen a területen. Ezen belül a lakossági hitelállományok terén a BB 50%-os növekedést szeretne elérni. A lakáshitelezés az első két hónapban leült, de Pelly szerint a későbbiekben újra erőre fog kapni, és a BB a lkaáshitel termékeit a megváltozott körülményekhez kívánja igazítani, új építési hitelt és deviza alapú hiteleket vezetve be a piacra. Pelly reményei szerint a hitelkártya termékek továbbfejlesztése révén az új termékek májusi piacra dobása után az aktív hitelkártya használók száma meghaladhatja a 75 ezer főt.
A BB emellett a kiskereskedelmi hálózatokkal és egyéb kereskedőkkel fenntartott kapcsolatai kibővítésével, valamint speciális hitelkihelyezési fiókok nyitásával képzeli el a fejlődés irányát.

A hitel pontok / hitel fiókok nyitása, a disztribúció szélesítése mellett a BB hagyományos bankfiók nyitást nem tervez 2004-ben.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.07.26 14:27
A számviteli törvény ez évi változásában módosították a számviteli szolgáltatásokra vonatkozó paragr...
hrdoktor  |  2021.07.26 08:31
Nem minden esetben lehet a szervezet jelzőrendszereire hagyatkozni: tudatos kontroll alatt kell tart...
kovacstunde  |  2021.07.21 14:55
  Optimista, derűlátó ember vagyok, de mint mindenkit az életem során engem is értek veszteségek. H...
hrbonbon  |  2021.07.15 11:46
Elmúlt héten zajlott az AIMS International EMEA régiójának online konferenciája. Az AIMS független H...
vezetoi-coaching  |  2021.07.11 01:50
Érdekes kiragadott kinyomtatott könyvekre vonatkozó statisztikai adatok… Egy könyves csoportban idé...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 28. szerda
Szabolcs
30. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?