16 °C Budapest

Vártnál kisebb hiány a folyó fizetési mérlegben: 4.2 mrd a teljes hiány(2.)

Pénzcentrum
2004. február 12. 08:35

2003. decemberben 437 millió euró hiánnyal zárt a folyó fizetési mérleg - közölte az MNB. A piac 500 m euró feletti deficitet várt, így a tényadat a várakozásoknál valamivel kedvezőbben alakult. Figyelembe véve a 2003. január-november időszakra 2004. február 10-én közzétett vámstatisztikai korrekciókat tartalmazó legfrissebb - nem végleges - adatokat, az éves folyó fizetési mérleg hiány 4.2 milliárd euró körül alakult, mely a becsült GDP 5.7%-a. A jelenleg publikált 2003. január-novemberi havi fizetési mérleg adatok még nem tartalmazzák az ezen időszakra vonatkozó korrigált vámstatisztikai számokat, így a havi adatok alapján számítható éves egyenleg -4,584 millió euró (a GDP 6.2%-a).

A szezonálisan kiigazított adatok alapján az év második felében csökkent a folyó fizetési mérleg hiány. Ennek alakulásában elsősorban az áruforgalom egyenlegének javulása játszott szerepet. A jövedelmek és a viszonzatlan átutalások egyenlege kiegyensúlyozott képet mutatott az év folyamán. 2003-ban a folyó fizetési mérleg hiány közel 10 százalékát finanszírozta nem adóssággeneráló forrás, így az év folyamán a nemzetgazdaság külfölddel szembeni nettó adóssága nőtt.

Decemberben az áruforgalmi mérleg hiánya 356 m eurót tett ki, ami a 2002-es adatnál kb. 150 m euróval kisebb. A kisebb deficitet a gyorsabb exportnövekedés (19%) okozta. Az év egészében a külkereskedelmi hiány megközelítette a 3.4 mrd eurót, ami közel 1.2 mrd-dal magasabb mint 2002-ben.

Érdemes itt utalni a bevezetőben említett eltérésre a 4.2 mrd-os és a 4.6 mrd-os adat között. Az eltérésért a külkereskedlemi statisztika korrekciója felelős. Mivel a KSH már korábban közölte az első 11 havi export-import adatokat, az MNB ezeket felhasználva saját értékeit is pontosította. Ennek a pontosításnak az eredménye, hogy a 11 havi adatok esetében 400 m eurós eltérés adódott, mely az export magasabb értékének köszönhető. A javulás ebből származik.

A szolgáltatásoknál és jövedelmeknél decemberben gyakorlatilag az előző évhez hasonló egyenleg született. Az év egészében az egyenlegromlás 700 m euró volt. Ebben meghatározó az idegenforgalom kb. 400 m euróval kisebb nettó bevételi többlete . A profitrepatriáció 814 m euró volt, kb. 300 m euróval kevesebb mint 2002-ben.

Összességében a hiány az említett vámstatisztikai korrekciók nélkül 4.6 mrd eurót tett ki, ami 1.8 mrd eurós romlás 2002-höz képest.

A nem adóssággeneráló tételek a 4.6 mrd-os hiány 10%-át sem fedezték. A működőtőke beáramlás 1.5 mrd euró volt, mely 220 m euróval magasabb mint 2002-ben. Ezzel szemben a tőkekivitel a magyar vállalatok regionális terjeszkedése miatt igen megugrott. A kiáramlás megközelítette az 1.3 mrd eurót (2002-ben 200 m euró). A nettó portfóliótőke beáramlás 230 m euró volt, 2002-ben 186 m euró nettó kiáramlást regisztráltak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)


Összességében az éves adatok kedvezőtlen folyamatokra utalnak, ugyanakkor a második félévben, illetve az utolsó negyedévben már igen pozitív folyamatok mutatkoztak. Az exportnövekedés dinamikája az importét folyamatosan meghaladta, a különbség a hónapok során egyre kedvezőbb volt az export javára. Az utolsó hónapok idegenforgalom szempontjából kevésbé jelentősek, így itt a változások kevésbé értékelhetők.

A finanszírozás oldaláról megjegyezhető, hogy működőtőke beáramlás soron is fellelhetők pozitívumok, december 470 m eurós tőkebeáramlást hozott, az éves FDI 2002-t meghaladta. A 2002-nél kisebb nem adóssággeneráló finanszírozásért a magyar tőkekivitel volt elsősorban a "felelős", mely ugyanakkor pozitív vonatkozásokat is felvet.

2004-ben a folyó mérleg hiányát a piac a GDP 6%-ra várja a régi módszertan szerint. Ez a korrigálatlan adatokhoz képest kis javulást jelenthet.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem