Üzleti tanácsadás: váltás az IT-piacon

Pénzcentrum
2004. február 5. 14:18

Évek óta újabb és újabb informatikai cégek jelennek meg a piacon üzleti tanácsadási szolgáltatásokkal, s ez alaposan átrajzolja a vezetési tanácsadás piacának képét. Az IT-szolgáltatásokra az ügyfeleknek mindinkább növelt értékű szolgáltatásként van szükségük.

Az alábbi írás a nyomtatott Számítástechnikában jelent meg.
Különösebb éleslátás nélkül is megállapítható, hogy az informatikai megoldásokhoz kapcsolódó üzleti tanácsadás piaca egyre inkább összeolvad az IT-szolgáltatások piacával. "Az IT szolgáltatók, rendszerintegrátorok mind fontosabb szerepet játszanak az üzleti tanácsadásban, s az elmúlt két évben felvásárlásokkal, tanácsadók átvételével jó néhányuk üzleti tanácsadási üzletágat hozott létre. Ilyen módon egy kézből kínálhatják az üzleti folyamatokat támogató IT-megoldásokkal kapcsolatos összes szolgáltatást, a tanácsadástól kezdve a megvalósításig sőt az üzemeltetésig is" -- magyarázta Komáromi Zoltán, az IDC Hungary piackutató cég vezető elemzője.

A vezetési tanácsadói piac nagyságáról többféle adat van forgalomban. A Vezetési Tanácsadók Magyarországi Szövetsége a 2002-es évet ismertető legutóbbi felmérése szerint a szövetség tagvállalatainak összesített árbevétele 105 millió euróra (27 milliárd forintra) tehető, s ez nominálértékben alig 1-2 százalékkal több, mint a 2001. évi. A tanácsadásból származó bevételek ágazati megoszlásában az információtechnológiai tanácsadásnak és rendszerfejlesztésnek 9 százalékot a részaránya. Az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Rt. által készített, az egy tanácsadóra jutó árbevétel alapján számolt becslés szerint azonban ennél jóval nagyobb lehet a vezetői és IT-tanácsadás piac: 2002-ben 83 és 93 milliárd forint között mozgott, s ebből a vezetői tanácsadás piac 52 milliárd forintot tett ki.

Új prioritások

Mostanában a tanácsadási szolgáltatások közül a VTMSZ adatai szerint fontosabbá vált például a stratégiai tanácsadás, a változáskezelés, a HR tanácsadás, valamint az informatikai biztonság kezelése, az ügyfélkapcsolat-kezelés (CRM) és az ellátási lánc kezelése (SCM). Másfelől teret vesztett egyebek között között az informatikai rendszerek fejlesztéséhez kapcsolódó tanácsadás és a minőségbiztosítás. A szövetség elnöke, Gonda György kérdésünkre azt válaszolta, hogy sajnos igazolódtak a 2003-as előrejelzések is, és a globális recesszió miatt tavaly is stagnált a piac.

Szabó Anikó, a KFKI Csoporthoz tartozó Consero Kft. tanácsadási üzletágának vezetője szerint többféle erő indít változásokat a nemzetközi, illetve a magyarországi tanácsadói piacon. Mivel sok konzultációs projekt, illetve vállalatátalakítás az informatikában jelenik meg, azért a nagy tanácsadó cégek már jó néhány évvel ezelőtt elkezdtek informatikai tanácsadással is foglalkozni, és a globális tanácsadó cégek sokszor kisebb helyi tanácsadó vállalkozásokat vásároltak meg a különféle országokban. Másfelől az informatikai tanácsadóknak is bővíteniük kellett a profiljukat, mert az ügyfelek gyakorlatában az informatikai beruházások egyre inkább üzleti döntéstől függnek.

Mindenki másképp csinálja

A nagy informatikai cégek más-más módon reagáltak a változásokra. Az elmúlt években többször is megtörtént, hogy multinacionális cégek olvadtak össze, stratégiai szövetségek jöttek létre. Az új helyzetben még nem alakult ki biztos üzleti modell az informatikai és a vezetési tanácsadási szolgáltatások egységes kezelésére. A szolgáltatások árazása cégenként változik: van cég, amely az informatikai projektekhez ad üzleti tanácsadást, s van olyan is, amely az értékesítési munkát segíti a tanácsadással, és nem is számít fel külön díjat érte. A KFKI egyedi módon, önálló tanácsadási üzletág beindításával válaszolt a piaci változásokra; ez az üzletág önálló vezetési tanácsadási és projektvezetési feladatokat vállal, s ezzel párhuzamosan részt vállal a cégcsoportbeli informatikai szolgáltatásokkal járó eladás előtti és ügyfélkezelési feladatainak elvégzéséből is.

Az ügyfelek láthatólag egyre inkább értéknövelő szolgáltatásként várják el a vezetési tanácsadást. Szabó Anikó szerint ez az újfajta módszer a KFKI-nak is azért ad nagyobb belső feladatokat, amiért más cégeknek: az informatikai és üzleti tanácsadóknak meg kell találniuk az együttműködéshez szükséges közös nyelvet és az ügyfelek előtti egységes fellépés leghatékonyabb módjait.

Hangsúlyeltolódások a megvalósításban

A magyar piacon nem feltétlenül mintaszerűen zajlanak a globális folyamatok, főként azért, mert kicsi a piac. Emiatt itthon az informatikának továbbra is nagyobb a súlya -- állítja a Consero üzletágvezetője. A vezetési tanácsadási piacon a cégek igen összetett szolgáltatásokat kínálnak, ám a globális cégeknek sokszor azért fő a fejük, hogy a magyar piacon vajon milyen szolgáltatásokat kínáljanak a nemzetközi szinten felhalmozódott óriási tudáshalmazból.

Az irányítás így egyre inkább az informatikai cégek kezébe kerül át, s azok azért is igyekeznek az üzleti tanácsadás felé, mivel ez nagyobb nagyobb nyereséggel kecsegtet. A vezetési tanácsadás bizalmi feladat, az informatikai cégek korábban nemzetközi cégeknél vezető tanácsadóként működő szakembereket csábítanak magukhoz. Így tett a KFKI is, a Consero Kft. alapítója. Amint Szabó Anikó elmondta, a Consero 2002-ben olyan ágazatokban kezdett el működni, amelyekben az anyacégnek addigra már nagy tapasztalatai voltak: a távközlésben, az államigazgatásban, illetve az európai uniós pályázatok területén.

Üzletágak összhangja

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A tanácsadói piacon működő vállalatok három, egymástól jól elkülönülő szinten szolgálják ki ügyfeleiket. Az IT-tanácsadás a műszaki, illetve az informatikai infrastruktúra területén igyekszik eligazítani a cégeket; az üzleti tanácsadás az üzleti folyamatok átalakításában, optimalizálásában. S feljövőben van a harmadik szint is: az üzleti folyamatok kihelyezése (business process outsourcing -- BPO, illetve az IBM szóhasználata szerint a business transformation outsourcing -- BTO).

Egy-egy cég általában egy területre összpontosítja az erőit, bár az utóbbi időben a nagyobb vállalat a többi szegmensben is igyekszik kibontakozni. Egyetlen olyan óriáscég van a piacon, amelynek hagyományosan mindhárom szegmensben erősek a pozíciói: az IBM -- hangsúlyozta Homola László, az IBM Magyarországi Kft. Business Consulting Services igazgatója.

Az egyik legnagyobb üzleti tanácsadással foglalkozó cégnek, a PricewaterhouseCoopers Consultingnak egy éve történt megvásárlásával az IBM tovább erősítette addig is erős pozícióját a nemzetközi porondon. A tanácsadási feladatok az IBM két nagy részlege között oszlanak meg: a Global Services (GS) informatikai tanácsadással, az IBM Business Consulting Services (BCS) üzleti tanácsadással és iparági megoldásokkal foglalkozik. Az erőforrás-kihelyezésből a GS dolga a stratégiai (vagyis a teljes körű informatikai) forráskihelyezés, a BCS-é az üzleti folyamatok kihelyezése.

Előretolt helyőrségek

Homola László szerint Európában egyre fontosabbá válik az üzleti folyamatok kihelyezése, s az IBM ezen a területen is az egyik legerősebb szolgáltató. Erre a tényre a Procter & Gamble lehet az egyik legutóbbi példa: az IBM átvette tőle a teljes, globális szintű humánerőforrás-kezelést. Az IBM egyébként maga is globális szolgáltató központokba vonta össze a támogató funkcióit, például a HR-t, a számvitelt, a beszerzést.
Az IBM BCS-nek széles az ügyfélköre a magyar piacon; a három legnagyobb hazai vállalat is hosszú évek óta támaszkodik az IBM -- illetve korábban a PwCC -- üzleti tanácsadási szolgáltatásaira. S ebben a körben jelen vannak a multinacionális cégek magyarországi leányvállalatai is: az Audi a maga győri gyárában az IBM BCS szakmai irányításával épített ki SAP alapú teljes termelésirányítási rendszert, ingolstadti központjában pedig szintén SAP alapú irányítási rendszert hozott létre, amelyek idén januártól már élesben működnek -- ezek a rendszerek egyébként globálisan is a legnagyobb autóipari referenciák közé tartoznak. S az IBM nyerte el a tavalyi évben elindult legnagyobb SAP-projektet: a Dunaferr projektjét. Az IBM BCS mindent összevéve eredményes évet zárt 2003-ban: teljesítette a tervet és ismét 10 százalékon felüli arányban fejlődött.

Üzleti folyamatok kihelyezése

Az igazgató szerint hamarosan Magyarországon is az üzleti folyamatok kihelyezése lesz a legfőbb fejlesztési irány. Hazánk emellett az EU-csatlakozás folytán várhatóan stratégiai ország lesz; a tervek szerint, mint mondta, alighanem továbbfejlesztik a magyarországi "shared service center"-eket. Már ma is nálunk működik az IBM teljes európai, közel-keleti és afrikai térségét ellátó számlafogadó központ.

A magyar tanácsadói piac Homola László szerint sajátosan működik, ugyanis sok cég nagyon kevés munkatárssal dolgozik, és általában szerződéses alvállalkozókkal bonyolítja le a projekteket. Az IBM BCS azonban meg akarja tartani a kontrollt, és ezért több mint 100 tanácsadót foglalkoztat Az IBM üzletágvezetője szerint az EU-csatlakozással más cégek is efelé haladnak majd: nem szerződéses alvállalkozókkal, hanem alkalmazottakkal fogják elvégeztetni a munkákat -- ez a megbízónak is biztonságosabb. Az üzleti tanácsadási piac, mint mondta, a közeljövőben várhatóan konszolidálódni fog, mivel egyre kevesebb ügyfél engedheti meg magának, hogy feldarabolja a projektjeit: ki-ki szeretné inkább egy kézbe adni a feladatok elvégzését.

Mozsik Tibor

További információ: www.szt.hu

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem