28 °C Budapest

Történelmi csúcson a Richter is - 27,450 Ft-on az árfolyam

Pénzcentrum
2004. február 2. 14:30

Most már bizton állíthatjuk, hogy az árfolyamcsúcsok napja a mai: az OTP után a Richter papírjai is olyan magasságokba emelkedtek, amelyre ezelőtt még soha nem volt példa.


Az újabb 2.4%-os emelkedés 27,450 Ft-ig repítette felfelé a gyógyszergyártó kurzusát, a korábbi csúcsot 27,380 Ft, zárás tekintetében pedig 27,000 Ft jelentette.

A Richter a tavalyi esztendő abszolút nyertesének mondhatja magát a vezető részvények árfolyam elmozdulása alapján.

A gyógyszergyártó megítélésére sokáig kedvezőtlenül hatott a folyamatosan gyengülő dollár, a társaság azonban negyedévről negyedévre bizonyította, hogy két legfontosabb exportpiacán nemcsak magasabb értékesítési adatokat ér el, hanem mindemellett képes sikeresen kezelni az árfolyamkockázatot is.

A novemberi tényszámok publikálása után az elemzők egy része a célpiacokra irányuló új, kedvező fogadtatású termékek bevezetése és a sikeres hatóanyag beszállítások miatt - a meglévő kockázatok ellenére is - magasabbra emelte aktuális célárfolyamát és megerősítette vételi ajánlását (Citigroup Smith Barney, 32,300 Ft).

Decemberben újabb kedvező hírek érkeztek az amerikai piacról, a megállapodások új, eddig soha nem látott lehetőségeket csilantottak fel a magyar gyógyszergyártó előtt.

Az originális és generikus készítményeket is gyártó Ivax kizárólagos együttműködési megállapodást kötött a Richterrel, a generikus termékek fejlesztéséről szóló együttműködés a közös munka első fázisa lehet, mely sikeressége esetén elmozdulhat a Barr esetében is tapasztalt profit megosztásos megállapodás irányába, azaz alapvető szerepet játszhat a Richter profit marginjainak növelésében.

A szakértők komoly fantáziát látnak az Egyesült Államokban Barr által forgalmazott Plan-B nevű esemény utáni tabletta vény nélküli értékesítésében is, az FDA - a szakértői tanács kedvező javaslata után - a következő hetekben hozhat végleges döntést - a termék forgalma óriási növekedés előtt állhat.

Biztatóan halad a lengyel leányvállalat integrálása is, a január eleji bejelentés alapján immár a Polfa 63%-os pakettje van a Richter tulajdonában, a közeljövőben a fennmaradó pakett megszerzése is napirendre kerülhet.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2021.06.22 14:01
Article written by Olivier Legrand, Managing Partner AIMS International Belgium & Global Practice Le...
perfekt  |  2021.06.22 08:10
Valószínűleg már senkit nem lep meg, hogy a nyári meleggel együtt érkezik az adótörvény csomag, amel...
hrdoktor  |  2021.06.21 05:58
A szemek alatti karikák a legtöbb embernél nem csak a genetikával, hanem az életmóddal is összefügge...
legacykft  |  2021.06.18 18:55
Az elmúlt évek munkaerőpiaci helyzetéből kifolyólag jellemzően olyan kérdések foglalkoztatták a cége...
ajovomunkahelye  |  2021.06.17 09:16
Hogyan alakult a munkavállalói elkötelezettség a járvány kitörésétől kezdve? Az első hullámban még m...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 24. csütörtök
Iván
25. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 20:43