0 °C Budapest

Történelmi csúcson a Richter is - 27,450 Ft-on az árfolyam

Pénzcentrum
2004. február 2. 14:30

Most már bizton állíthatjuk, hogy az árfolyamcsúcsok napja a mai: az OTP után a Richter papírjai is olyan magasságokba emelkedtek, amelyre ezelőtt még soha nem volt példa.


Az újabb 2.4%-os emelkedés 27,450 Ft-ig repítette felfelé a gyógyszergyártó kurzusát, a korábbi csúcsot 27,380 Ft, zárás tekintetében pedig 27,000 Ft jelentette.

A Richter a tavalyi esztendő abszolút nyertesének mondhatja magát a vezető részvények árfolyam elmozdulása alapján.

A gyógyszergyártó megítélésére sokáig kedvezőtlenül hatott a folyamatosan gyengülő dollár, a társaság azonban negyedévről negyedévre bizonyította, hogy két legfontosabb exportpiacán nemcsak magasabb értékesítési adatokat ér el, hanem mindemellett képes sikeresen kezelni az árfolyamkockázatot is.

A novemberi tényszámok publikálása után az elemzők egy része a célpiacokra irányuló új, kedvező fogadtatású termékek bevezetése és a sikeres hatóanyag beszállítások miatt - a meglévő kockázatok ellenére is - magasabbra emelte aktuális célárfolyamát és megerősítette vételi ajánlását (Citigroup Smith Barney, 32,300 Ft).

Decemberben újabb kedvező hírek érkeztek az amerikai piacról, a megállapodások új, eddig soha nem látott lehetőségeket csilantottak fel a magyar gyógyszergyártó előtt.

Az originális és generikus készítményeket is gyártó Ivax kizárólagos együttműködési megállapodást kötött a Richterrel, a generikus termékek fejlesztéséről szóló együttműködés a közös munka első fázisa lehet, mely sikeressége esetén elmozdulhat a Barr esetében is tapasztalt profit megosztásos megállapodás irányába, azaz alapvető szerepet játszhat a Richter profit marginjainak növelésében.

A szakértők komoly fantáziát látnak az Egyesült Államokban Barr által forgalmazott Plan-B nevű esemény utáni tabletta vény nélküli értékesítésében is, az FDA - a szakértői tanács kedvező javaslata után - a következő hetekben hozhat végleges döntést - a termék forgalma óriási növekedés előtt állhat.

Biztatóan halad a lengyel leányvállalat integrálása is, a január eleji bejelentés alapján immár a Polfa 63%-os pakettje van a Richter tulajdonában, a közeljövőben a fennmaradó pakett megszerzése is napirendre kerülhet.

HR BLOGGER
hrbonbon  |  2023.12.06 23:54
NEARSHORING The practice of transferring a business operation to a nearby country, especially in pr...
vezetoi-coaching  |  2023.12.06 09:06
Nyilván mindenki, aki őrli naponta a Duolingo-t, megkapja Mikulásra az évi egyenleget, 4 KPI-jal, mu...
coachco  |  2023.12.05 13:06
Közelednek az önkormányzati választások. Mindeközben az önkormányzatiság zsugorodik, jelentősége, sz...
laskainelli  |  2023.12.04 10:47
A médiában és a környezetünkben november közepétől gyakran az ideális családi ünnepek képe jelenik m...
hrdoktor  |  2023.12.04 10:06
Sokan szükséges rosszként tekintenek az üzemorvosi vizsgálatra, pedig nemcsak a munkáltató, hanem a...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 7. csütörtök
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm