2021. március 2. kedd Lujza

Pataky Attila: A devizahitelek miatt kerülik az ufók Magyarországot


Pataky Attila nemrég azt nyilatkozta, hogy a devizahitelezés a fő oka annak, hogy hazánkat messze elkerülik a földönkívüliek. Ha kicsit továbbgondoljuk az Edda legendás frontemberének elméletét, akkor az is egyértelmű, hogy a forintosításnak köszönhetően nemcsak a hitelezési folyamatok rendezésére kerülhet sor, hanem az ufók visszatérésére is. A Pénzcentrum utánajárt, hogy mikor találkozhatunk itthon újra földönkívülivel, vagyis mikor kerülhet sor a forintosításra.


A devizahitelek forintosítása a legtöbb hiteles számára meghatározó kérdés mostanában. Vannak azonban olyanok is, akiknek nem csak a havi törlesztőrészlet miatt fontos az, hogy a devizakölcsönöket átváltsák a bankok forint alapú adósságra.

Pataky Attila, az Edda legendás énekese szerint ugyanis a magyar államadósság és a frankhitelek az oka annak, hogy az ufók elkerülik a Kárpát-medencét. Ha az ismert énekesnek ebben igaza van - márpedig logikailag nehéz belekötni az érvelésébe -, akkor a forintosítás ennek a problémának is pontot tehet a végére, vagyis a parlament novemberi döntése után hazánkban ismét szerencsénk lehet harmadik típusú találkozásokhoz.

Mikor térhetnek vissza a földönkívüliek Magyarországra?

Az elszámolás és a forintosítás menete szerint jövő év tavaszán fog sor kerülni a devizahitelek átváltására. A két műveletet egyszerre végzik el a bankok, miután erről levélben értesítették az ügyfeleiket. De mi fog történni, hogyan néz ki a menetrend?

 • Már január 1-től a rögzített árfolyamon kell fizetni a törlesztőrészleteket (sváci frank esetén 256,5 forint, eurónál 309 forint)
 • Március vagy április folyamán az ügyfelek megkapják az értesítést az elszámolásról, és a forintosításról
 • A levél kézhezvételétől 30 napjuk lesz arra, hogy (amennyiben a feltételek megengedik) továbbra is devizahitelt fizessenek. Ha ezt nem teszik meg, akkor a hitelüket visszamenőlegesen, február 1-től forintosítják
 • Az értesítő kézhezvételtől számított 31. napon a bank automatikusan forintosítja a kölcsönt
 • Ha az ügyfél nincs megelégedve a forintosított hitelével, akkor 60 napon belül ingyen felmondhatja azt, igaz így ki kell fizetnie a teljes tartozását a felmondástó számított 90 napon belül
 • A február 1- után fizetett esetleges kamattöbbletet a bank visszautalja az ügyfélnek
 • Az új törlesztőrészletet a tájékoztatás kézbesítése utáni első hónapban, vagyis májusban kell fizetni
 • Az egész folyamat így legkésőbb 2015 október 28-án zárul le

A devizahitelt választó adósoknak helyreáll a devizahitelük eredeti kamatszintje (referenciakamatozás esetén a kamatfelára). A forintosítás kamatszintjéről ebből a korábbi írásunkból tájékozódhatsz. Lényeges, hogy az ügyfél a devizahitelt akkor választhatja, ha az alábbi négy feltétel közül legalább az egyiknek megfelel:

 • Aki megfelel a január 1-jétől érvényes jövedelemarányos törlesztőrészlet szabályozásnak és a hitelfedezeti arány szabályoknak is. Így például frankhitel esetében nem éri el a törlesztőrészlet a nettó jövedelem 10 (400 ezer forintos jövedelemtől 15) százalékát
 • Akinek a törlesztőrészletet meghaladó rendszeres devizajövedelme van
 • Akinek 2020 végéig lejár a devizahitele
 • Akinek a forintosítás következtében megnőne a kamatszintje

De vajon melyik határidő a mérvadó a zenész szerint?

Kérdéses, hogy a zenész melyik határidőt tartja mérvadónak, ha a földönkívüliek visszatéréséről van szó. A tájékoztatás valamikor áprilisban vagy májusban lesz, de lehet az átváltások végső határidejét, május 31-ét tekinteni a lezárás dátumának.

Ugyanakkor valószínűleg lesz olyan eset is, ami csak 2015 októberében zárul le - fontos kérdés, vajon ez áll-e közelebb Pataky elképzeléseihez. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a forintosítás visszamenőlegesen, február 1-től történik, sőt, az árfolyamot már az év első napjától rögzítik. Ezért nehéz megmondani, hogy mit tekinthetünk a forintosítás időpontjának, hiszen rengeteg lehetőség és hiteltípus van.

Az alábbi videóban Pataky Attila kifejti véleményét a földönkívüliekről:

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 2 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Fontos átalakulás jön az eMAG-nál: a kiszállítást és a csomagpontokat is érinti
Papp Máté, a Marketplace vezetője beszélt a részletekről.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

02.25-03.03
Országos

Spar

02.25-03.03
Országos

Aldi

02.25-03.03
Országos

Lidl

02.25-03.03
Országos

Interspar

02.24-03.31
Országos


Private Investor Day 2021

Mibe fektessünk 2021-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked