Hónapok óta nem látott sorok a magyar bankoknál: mindenki az ingyenmilliókra hajt

2020. szeptember 8. 11:01

A 2019-es évi házasságkötési rekordokat ugyan nem tudta megdönteni a járvány éve, azonban még így is rengetegen kötötték össze az életüket. Ennek hátterében a tavaly júliusban bevezetett babaváró hitel állhat, amelynek népszerűségét csak megingatta, de nem tudta letörni a pandémia sem. A szuperkölcsön lassan visszakapszkodik az év eleji szintre, és minden bizonnyal további növekedést produkál majd - ha most már nem üt be valamilyen krízis, válság. Az áprilisi mélyponthoz képest 18 százalékos volt a babaváró támogatás júliusi bővülése, ezzel pedig a februári értékek közelében jutottunk.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb statisztikái szerint a járvány ellenére is sokan beadták az igénylésüket és kapták meg az igyenmilliókat, amelyek abban az esetben nem kell visszafizetni sem, ha három gyermeket is vállal a család. A legnagyobb érdeklődés a babaváró hitel iránt a 2019. júliusi bevezetés után az első három hónapban volt, és azt követően is 2019. október-decemberben milliárdokat vettek fel a családok.

A 2020 első negyedévében megindult felívelést viszont keresztülhúzta a koronavírus: 17,3 százalékos volt a visszaesés. A pandémiára természetesen senki sem számított, és be is következett az elmaradhatatlan recesszió a hitelpiacon is. Ráadásul a magyarok - eddig töretlen - házasulási kedvét is visszavetette a járvány. A Pénzcentrum most megvizsgálta, hogyan teljesített a kölcsön júliusban, a bevezetése után egy évvel:

Úgy fest, végre megtört a jég a babaváró hitelek esetében, hiszen az áprilisi visszaesés óta nem ment a felvett hitelek havi összeg a 2020. januári szint fölé (50,49 mrd forint). Júliusban ez sikerült: 55,34 milliárdot vettek fel nyár közepén a családok, ez a júniusi értékhez képest 12,7 százalékos bővülés, az áprilisi mélyponthoz képest pedig 18 százalékos javulás.

A hitelfelvételi statisztikákban a járvány hatása márciusban még kevésbé - számottevően csak a személyi hiteleknél -, áprilisban viszont annál inkább megmutatkozott: mind a babaváró kölcsönök, mind a lakáshitelek felvétele is meredeken emelkedett még tavasz elején, ezután jelentős visszaesés történt az új szerződéses összegekben.

Még májusban sem tudott magához térni a hitelpiac.

Júniusban azért már némi emelkedés mutatkozott: 5,2 százalékkal több volt az új babaváró hitelek szerződéses összege az előző hónaphoz képest. Júliusban pedig - bár a hátrányt márciushoz képest nem dolgozta le az összesen felvett hitelek összege, már a februári értékhez közelít, ami azt jelentheti, hogy lassan helyreáll a hitelfelvételi hajlandóság, és ismét megugorhat a babaváró hitel népszerűsége, ahogy bevezetésekor.

Friss banki adatok szerint elsősorban a budapestiek, a Pest megyében élők és a vidéki nagyvárosokban lakók igényelték a babavárót, és az igénylések 86 százalékát férfiak nyújtották be a babaváró rajtja óta eltelt kicsit több, mint egy évben. Főként a harmincasok pályáznak a babaváró kölcsönre, az az igénylők közel 70 százalékát adta ez a korosztály. A legnépszerűbb hitelcél pedig az ingatlanvásárlás, annak ellenére, hogy a babaváró támogatás szabadfelhasználású.

Előbb a gyűrűk, aztán a hitel

A babaváró hitel bevezetésével egy időben kiugróan nőtt a házasulási hajlandóság is 2019-ben. Ahogy az az alábbi grafikonon is látható, az előző éveket viszonylag egyenletes téli csökkenés, és nyári emelkedés jellemezte, míg a 2019-es év nyáron óriási kiugrást hozott. Az is látható, hogy amíg más években november, december és január hónapokban van leginkább visszaesés az esküvők számában, ez a visszatérő csökkenés 2019 végén - 2020 elején elmaradt. Volt természetesen csökkenés, de kisebb, és márciusban nagy mértékben nőtt is a házasságkötések száma.

Aztán jött a koronavírus, és átrajzolta a grafikonokat. Az áprilisi csökkenés után viszont már májusban visszatért a házasulési kedv. A második grafikon megmutatja, hogy ha rávetítjük a 2019. januártól 2020 júliusig tartó időszak grafikonját a megelőző évi adatokra, milyen eltérések látszanak. Hiába tartott ki ezek szerint a felívelés idén júliusban, a tavalyi számokat nem tudta felülmúlni.

Azt persze csak találgatni lehet, mi lett volna, ha nincs járvány. A babaváró bevezetésének elég egyértelmű hatása volt a házasulási kedvre, viszont 2020-ban lehet, hogy ez már egyébként sem tudott volna tovább nőni. Ki tudja, nem lett volna visszaesés egyébként is a hitelfelvételben, illetve házasságkötésekben, ha nem jön a járvány. Az azért sejthető, hogyha ennyien meglépték most is a hiteligénylést, és házasságkötést - és a pandémia ellenére nem halasztották a terveiket, feltehetően még többen lettek volna, ha nem így alakul a helyzet.

A vírus nem csak visszaesést hozott

Sosem láthattunk még olyan olcsó személyi kölcsönöket, mint az utóbbi öt hónapban - köszönhetően az MNB által bevezetett THM plafonnak - amely a júniusi alapkamat csökkentés hatására már csak 5,75 százalék lehet. A személyi hitel kamatokat így a korábbi értéknek nagyjából a felére vágta vissza a márciusi kormányrendelet, illetve az említett alapkamat csökkentés.

Így a bankok jelenlegi ajánlatai jelentősen olcsóbbak, mint az év elején felvehető, vagy a korábbi évek személyi hitelek voltak. A THM-plafon megtette a hatását, és a bankok közti verseny is egyre élesebb, ahogy közeledik az év vége, vagyis a kamatkorlát megszűnése. Ezért érdemes jól körülnézni a banki ajánlatok között: ne csak a jelenleg érvényben lévő, hanem a 2021. január 1-jétől érvényes kamatokat és THM-eket is megnézni.

Mivel önmagában a THM és a kamat alapján akár be is csapódhat az ügyfél, ezért érdemes a kamatokat és a futamidő végéig a teljes visszafizetendő összeget is megnézni az ajánlatoknál. A Pénzcentrum kalkulátorában személyre szabhatóan kérhetők le a banki ajánlatok, és rendelkezésre áll az összes információ a legjobb ajánlat kiválasztásához. A kalkulátor számításai alapján látható például, hogy egy 60 hónapos futamidőre igényelt 3 millió forintos hitelösszeg melyik banknál mekkora törlesztőrészletet eredményezne:

Látható, hogy a Cetelem ajánlata idei kamatok és THM szerint alig tér el a többi bank konstrukcióitól, viszont ha a 2021. januártól számítandó törlesztőrészletet nézzük, már látható, hogy 10-15 ezres különbségek is adódnak. A teljes visszafizetendő összegeket tekintve pedig végképp hatalmas különbségek vannak a banki ajánlatokban.

Amíg a Cetelemnél, Cofidisnél, Unicreditnél, K&H-nál megúszhatjuk 4 millió forint alatt a 3 milliós kölcsön visszafizetését 5 év alatt, addig a Budapest Banknál 4,47 millióig felkúszik a visszafizetendő összeg. Ha egy OTP-s ügyfél személyi hitelt venne fel, ilyen összeg mellet már érdemes akár a bankváltáson is elgondolkodni, hiszen saját bankjánál 4,28 milliót fizetne vissza, míg pl. az UniCreditnél 3,76-ot, de a Cetelemnél csak 3,53-at.

Ezért érdemes alaposan átnézni az ajánlatokat, és használni az összehasonlító kalkulátort, amelyben a saját igényeinkhez, feltételeinkhez igazíthatjuk a kondíciókat, és megtalálhatjuk a számunkra legkedvezőbb ajánlatot.
Címlapkép: Getty Images
Jogi nyilatkozat: A cikkben található kalkulációk adatai tájékoztató jellegűek, szerződéses ajánlatnak nem minősülnek! Az egyes konstrukciókat az adott paraméterek (termék jellege, összeg, futamidő) alapján, kalkulátorunk számításai szerinti legkedvezőbb aktuális ajánlatok figyelembe vételével választottuk ki. Az említett pénzügyi szolgáltatóktól a Net Média Zrt., mint a Pénzcentrum.hu üzemeltetője nem részesül a megjelenésükre tekintettel közvetlen díjazásban. További részletekért kattints ide!
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
MEDIA1  |  2024. április 24. 17:44
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 93 hazai médiafelületet elemezve megvizsgálta, hogy a...
Holdblog  |  2024. április 24. 15:40
Minden múltból nézve egy csoda az EU-tagság és a közös piac. Ahogy Vakmajom írja: Mennyi fantasztiku...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem