Portrait of a mid adult man in his 30s checking his energy bills at home. He is using his smart phone device to pay the bills. He is dressed casually in a purple sweater and jeans while in his modern kitchen at home.

Százezernyi magyart érint az új jogszabály: fizetésük nagy részét levonhatják

2023. július 11. 10:05

Január elsejétől változott az a szabály, amely arról rendelkezik, hogy mennyit vonhatnak le a fizetésünkből, ha a tartozásunkat, melyet nem tudunk fizetni, követeléskezelőnek adják át. Az összeg sok éven át változatlan volt, melyből az alapot számolják, ám most egy emelés történt - de még mindig  vannak olyan fontos szabályok, amelyről valószínűleg kevesen tudnak. Ezeket jártuk most körbe szakértőkkel.

A végrehajtási törvény szerint korlátlanul elvonható a fizetésnek az öregségi nyugdíjminimum ötszöröse feletti része. 2008-ban talán még a 142 500 forintos korlát méltányos lehetett, 2023-ben viszont sokkal kevesebbre elég - az összeg azonban immár másfél évtizede (!) nem változott. Ennek oka, hogy a nyugdíjminimumot 2008 óta nem emelték, ennek összege azóta is 28 500 forint.

Az öregségi nyugdíjminimum sok juttatás alapját képezi, mint - a teljesség igénye nélkül - az aktív korúak ellátása, időskorúak járadéka, települési támogatás, közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság, a baleseti táppénz összege, a gyes, a gyet és az anyasági támogatás, a méltányossági nyugdíj, és még rengeteg más esetben is törvényi szerepe van a több mint egy évtizede rögzített összegnek. De ennek értelmében egy másik kérdés is felmerül: amennyiben végrehajtás alatt áll a fizetésünk valamekkora része, akkor mi az a minimum összeg, ami nálunk kell, hogy maradjon?

Mi ennek a menete, és mennyit vonhatnak le?

Hogy tisztábban lássunk, szakértőket is megkérdeztünk az ügyben. Varga Dávid, az EOS Magyarország fedezetlen követeléskezelési igazgatója lapunknak azt mondta: az összeg éppen januárban változott, vagyis valamivel azért jobb a helyzet, mint előtte.

A szabály 2023. január 1-jén módosult, előtte valóban a nyugdíjminimum ötszöröse feletti rész volt korlátlanul levonható. A bírósági végrehajtásról szóló 1994. évi III. törvény (Vht.) jelenleg hatályos 63. §-a szerint a levonások után fennmaradó összegből korlátozás nélkül végrehajtás alá vonható a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely meghaladja a 200.000 Ft-ot.

Kérésünkre azt is elmondta, pontosan hogyan történik az egész - így már nem érhet minket felkészületlenül a dolog, ha ebbe a helyzetbe kerülnénk.

A levonás menete a következők szerint történik: a letiltást a végrehajtó adja ki, felhívja az adós munkáltatóját, hogy az adós munkabéréből a követelést vonja le és utalja át a jogosultnak (végrehajtást kérő). A bruttó munkabérből le kell vonni az adót, adóelőleget, TB járulékot, magán-nyugdíjpénztári tagdíjat és az egyéb járulékokat. Az így fennmaradó nettó összegből legfeljebb 33%-ot lehet levonni, kivételesen 50%-ot (amennyiben több végrehajtást kérő is van). Nem vonható le azonban ennek a nettó összegnek azon része, mely nem haladja meg a 60.000 Ft-ot (ez január 1-je előtt 28.500 Ft volt). A levonás után fennmaradó összeg az, amit a munkáltató az adósnak munkabér címén kiutalhat. Az adós tehát a munkabéréből mindenképp meg kell, hogy kapjon minimum 60.000 Ft összeget. Amennyiben azonban az így kiutalandó összeg meghaladná a 200.000 Ft-ot, akkor az adósnak csak 200.000 Ft összeg utalható ki, az efölötti részt szintén a követelés teljesítésére kell kiutalni a végrehajtást kérőnek

- tette tisztába a szabályt Varga Dávid.

A szakértő azt is elárulta, hogy mi a munkáltató kötelessége a végrehajtás esetén.

A végrehajtó a végrehajtási eljárás kezdetén felkutatja az adós vagyonát, és a fokozatosság elvének betartásával intézkedéseket foganatosít. A letiltás a végrehajtási eljárás kezdő szakasza, mondhatni a legenyhébb formája (a következő lépés az inkasszó, melynek során a végrehajtó felhívja az adós bankját, hogy a számláján lévő összegeket zárolja, és utalja át a végrehajtást kérőnek; az ezutáni lépések pedig az ingó- és az ingatlanvégrehajtás). Amennyiben tehát az adós kézhez veszi a végrehajtó felhívását a tartozás megfizetésére, és önként nem teljesít befizetést, vagy nem kér részletfizetést, a végrehajtó felhívja az adós munkáltatóját a levonások teljesítésére. A munkáltató a felhívás kézhez vételét követő következő bérszámfejtéskor már köteles teljesíteni a letiltási rendelvényben foglaltakat. Ha a munkáltató ezt a kötelezettségét megszegi, kezesként felel a tartozásért

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- fogalmazott az EOS Magyarország fedezetlen követeléskezelési igazgatója.

A tartásdíjat nagyobb mértékben is vonhatják

Fontos különbség is rejlok a szabályozásban: a tartozás összegének behajtása nem azt jelenti, hogy az egész bankszámlánkat zárolják. Erre Kaczur Tibor, az Intrum márka-és kommunikációs igazgatója hívta fel a Pénzcentrum figyelmét.

A bérletiltás nem azonos a bankszámla inkasszójával. mivel ilyenkor az adós bankszámláját érinti a végrehajtás, amely alapján a bank egy bizonyos összeghatárig kötelezően kell, hogy pénzt utaljon át az átutalási végzés, vagy a hatósági átutalási megbízásban foglaltaknak megfelelően. Egyébként bérletiltás és inkasszó akár egyszerre is alkalmazható, de mindkét esetben közös alkalmazandó pl 60 ezer forintos határ, amely mentes a végrehajtás alól

- mondta lapunknak a szakértő. Azt is elmondta, hogy a gyermek(ek) után fizetett tartásdíj más elbírálás alá esik, így tehát ezt fontos tudni, ha ilyen helyzetben vagyunk.

Egy tartozás esetében legfeljebb a munkabér 33 százaléka vonható le (a fent említett korlátozások figyelembevételével), illetve a levonás során mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely nem haladja meg a 60 ezer Ft-ot. Kivételt jelent ez alól a tartásdíj, ahol a munkabér 50 százaléka is letiltható, illetve ebben az esetben sem kell figyelembe venni az említett alsó határt

- tette hozzá Kaczur Tibor.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm