8 °C Budapest
Young upset woman sitting at home, frustrated with family financial problems, paying bills taxes online on computer in the evening

Mégis van pénz? Alig van már teljesen bedőlt hitel Magyarországon, szépen törleszt, akinek kell

2023. március 28. 16:33

Egyre kevesebb a bedőlt hitelek aránya, ennek megfelelően száraz a követeléskezeői piac is - írja elemzésében a Portfolio.

A rezsiemelkedés, a vágtató infláció és a gazdasági recesszió ellenére nem emelkedett érdemben a bedőlt háztartási hitelek állománya a bankoknál 2022 végéig. Az MNB kedden közzétett adatai szerint mindössze 1,5 százalékuk volt 90 napon túl késedelmes, a követelésvásárlói piac ennek megfelelően továbbra is „száraz” - erről ír a Portfolio.

Megjegyzik azt is, hogy az adatok megerősítik a lakossági hitelek 90 napon túli késedelmére vonatkozó 1,5%-os adatot: bruttó 9780 milliárd forintnyi belföldi lakossági hitelből 149 milliárd forint számít 90 napon túl késedelmesnek és további 70,5 milliárd forint 90 napon belül hátralékosnak, utóbbiak egy része a tapasztalatok szerint nem fog átcsúszni végül a 90 napon túli tartományba. A 1,5%-os arány lényegében stagnálást jelent: mondhatni 2022 egészében itt állt a 90 napon túli lakossági hitelek aránya a bankszektorban.

Elemzésében a Portfolio azt is megjegyzi: a hitelek nem teljesítésének elsődleges mozgatórugója a foglalkoztatottsági helyzet romlása, a munkanélküliség emelkedése lehet Magyarországon. A KSH februárra vonatkozó modellbecslése szerint 4 százalékon állt a munkanélküliségi ráta, amely 196 ezer fő munkanélküli létszámnak feleltethető meg.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm