6 °C Budapest
Shot of a senior man using a laptop at home

Végleg leáldozott ezeknek a hiteleknek? Rengeteg pénzt bukhat rajta, aki most rosszul választ

2022. október 4. 10:03

Folytatódott a csökkenés a személyi kölcsönök piacán augusztusban - ez derül ki a Magyar Nemzeti Bank hétfőn közzétett jelentéséből. A babaváró és a lakáshitelek minimálisan, de növekedést mutatnak, de még mindig nem tudni, hogy magához tér-e a hitelpiac. Megnéztük a számokat közelebbről, és a legjobb banki ajánlatokat is megmutatjuk a személyi kölcsönök piacán.

Némileg visszatért a magyarok hitelfelvételi kedve augusztusban, ami azért különös, mert az alapkamat folyamatos emelése miatt már alig találni 10 százalék alatti kamatot a személyi kölcsönök piacán. igaz, hogy ez a hiteltípus felvétele tovább csökkent, vagyis már május óta zuhanásban van, és egyelőre megmondani sem lehet, hogy mikor találhat újra magára. A jegybank által hétfőn közzétett friss adatsoraiból kiderül az is, hogy a kamatok emelkedése tovább folytatódott. Összenéztük az adatokat, és megmutatjuk a jelenleg elérhető személyi kölcsön-ajánlatokat is.

Még mindig kevesebb személyi kölcsönt vettünk fel

A személyi hitelek piacán folytatódott a csökkenő tendencia, ami immár több hónapja, egész pontosan május óta folyamatosan tart: az új szerződések összege 44,95 milliárd volt, ami három százalékos csökkenést jelent az előző hónaphoz képest. Ha azonban az év első hónapjával vetjük össze, akkor már az látszik, hogy hiába a folyamatosan emelkedő kamatok, a magyarok bizony belehúztak azóta a hitelfelvételbe: januárban mindössze 33 milliárd volt az új személyi kölcsönök jegyzési összege, a mostani csaknem 45 milliárdos összeg tehát 38 százalékos emelkedést jelent.

Az előző év augusztusával összevetve (24,91 milliárdnyi új jegyzés) is jelentős az emelkedés, tehát elmondható, hogy a személyi kölcsönök piacán nem kell megijedni attól, hogy május óta folyamatosan csökken a szám: a magyarok még mindig sok személyi hitelt vesznek fel - ami, mint mindjárt látni fogjuk, a kamatok folyamatos emelkedésének tükrében legalábbis különös.

De mire vesznek fel több személyi kölcsönt a magyarok, mint egy évvel ezelőtt? Tegnap írtunk arról, hogy az egyik hazai bank a személyi kölcsönök felhasználásáról is rendelkezik adatokkal: a K&H tegnapi közleménye szerint a magyarok már a személyi kölcsönt is lakásfelújításra használják fel.

Ebben az évben a K&H személyi kölcsön-folyósítások 31 százalékánál volt ez a cél, míg 2021-ben 29 százalék, 2020-ban pedig 23 százalékos volt az arány. Érdekesség, hogy az építőanyagok, illetve a szakipari munkák drágulása ellenére a felújítási céllal felvett személyi kölcsönök átlagos összege érdemben nem változott az utóbbi években. Ezzel párhuzamosan tavaly még szerény mértékben, a legutóbbi néhány hónapban viszont látványosan csökkent az autóvásárlási céllal személyi kölcsönt igénylők aránya: 2020-ban 32 százalékuk, 2021-ben 29 százalékuk vette fel a kölcsönt autóra, idén 23 százalékuk

 - mondta Árva András, a K&H lakossági szegmensért felelős marketingvezetője. A személyi kölcsön célokat nézve a hitelkiváltás aránya az idén 10 százalékot tett ki, a tartós fogyasztási cikkekre pedig a felvett hitelek 13 százaléka ment el.

Jól járt, aki még augusztusban vett fel hitelt

Nézzük most meg a három nagy csoport összesített hitelfelvételi mutatóját! Amint grafikonunkon is látszik, augusztusban egyedül a személyi hitelek felvétele csökkent tovább, de mind a babaváró, mind a lakáshitelek új jegyzése magasabb volt a júliusi összesítésben közöltnél. Ez akár azt is jelentheti, hogy a magyarok újra betaláltak a bankokba ennél a két hiteltípusnál, de azt is, hogy nem merték megvárni az újabb kamatemelkedéseket.

Ezzel egyébként jó lóra is tettek: augusztusban a jegybanki alapkamat "csak" 11,75%-on állt, azóta pedig 13 százalékos ez az érték. Vagyis ha valaki tényleg nem mert tovább várni, akár százezreket is spórolhat a havi törlesztőrészlettel, hiszen alacsonyabb kamattal írta alá a hitelszerződést, mint szeptember végén megtehette volna. A lakáshitelek jegyzése lassú magára találást vetít előre az új adatokat nézve (96 milliárd forintnyi új szerződés), míg a babaváró esetében az lehet a megugrás (36 milliárd forintnyi új szerződés) magyarázata, hogy egészen szeptemberig nem lehetett tudni, velünk marad-e ez a kedvezményes hitelkonstrukció a következő évben, így a gyermeket tervező magyarok ismét megrohanták a bankokat, hogy még felvehessék a szabad felhasználású tízmilliót.

Nem áll meg a kamatemelkedés

Most pedig akkor lássuk bővebben, amiről már fentebb is értekeztünk, mégpedig a kamatok emelkedését! Mint a lenti grafikonon is ábrázoltuk: a jegybanki alapkamat folyamatos emelkedése miatt a hitelek kamatai sem tudnak mást tenni, mint folytatni az emelkedő tendenciát. A személyi kölcsönök esetében júliusról augusztusra fordulva ez 1 százalékos növekedést jelent (15,15-ről 16,44 százalékra ugrott), tehát a személyi kölcsönök piacán egyre nagyobb drágulással kell számolniuk a hitelfelvevőknek - hogy ez a bankok ajánlataiban mit jelent és hogyan jelentik meg, arról mindjárt értekezünk bővebben.

A lakáshitelek piacán, valamint a babavárónál is folytatódott persze az emelkedés: a grafikonon is látszik, hogy a felújításra, korszerűsítésre felvehető kölcsönök átlagkamata immár 10 százalék felett van, a babaváróé pedig már csaknem 12 százalékos. A lakáscélú hitelek összesített átlagkamata 8,46 százalék volt augusztusban - vagyis ez még nem éri el az alapkamat szintjét, és reméljük, hogy így is marad.

Milliós különbség a hiteleknél

Végezetül nézzük meg a bankok most elérhető ajánlatait, ha személyi kölcsönt vennénk fel! Táblázatunkban jól látszik, hogy immár alig van 10 százalék alatti THM az ajánlatok között, a legjobb teljes hitelköltség-mutatót a Cetelemnél érhető el, de ez is rohamosan közelít a tíz százalék felé.

Jól látható az is, hogy a teljes visszafizetendő összeg esetében újra több százezres, de inkább milliós különbségek vannak, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy hol vesszük fel a személyi kölcsönt. A legkevesebbet a Cetelemnél kell visszafizetnünk 3 milliós hitelösszeg esetén (3,7 millió forintot), a legkevésbé jó személyi kölcsön-ajánlat pedig az OTP-nél van, ahol mind a törlesztőrészlet havi összege eléri a 80 ezer forintot, és a teljes összeg is nagyon megszaladt: csaknem 5 milliót, pontosan 4,9 millió forintot kell leszurkolnunk. Persze ez nem is csoda, ha ránézünk a táblázatra: az OTP bőven az alapkamat feletti, 23%-os THM-el kínálja személyi kölcsönét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 9. 18:22
Nádai Anikó több évadon keresztül vezette az RTL reality-jének esti összefoglalóit és az élő show-ka...
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?