14 °C Budapest
Bank sign on glass wall of business center

Moody's: stabil a magyar bankrendszer, de a gazdasági növekedés lassul, emelkednek a kamatok

MTI
2022. április 28. 12:28

Stabil a magyar és a legtöbb európai bankrendszer kilátása, mivel várhatóan folytatódik az európai gazdaságok kilábalása a koronavírus-járvány sokkjából, bár e kilábalási folyamatot valószínűleg lassítja az ukrajnai háború - áll a Moody's Investors Service szerdán Londonban bemutatott szektorelemzésében.

A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az általa vizsgált 14 európai bankszektor közül az észt, a lett és a litván bankrendszerre negatív kilátást tart érvényben, mivel várakozása szerint az ukrajnai válság és a háború miatt Oroszország ellen érvénybe léptetett szankciók a balti köztársaságokban az európai átlagnál magasabb inflációt és alacsonyabb gazdasági növekedést okoznak. A Moody's a magyar, a cseh, a lengyel, a szlovák, az osztrák, a finn, az ír, a portugál és a ciprusi bankrendszerre stabil kilátást tart érvényben. Norvégia és Görögország bankrendszerének kilátása pozitív a Moody's besorolási listáján.

Szerdai szektorelemzésében a Moody's közölte, hogy a magyar bankrendszerre stabil kilátást tart érvényben, és ez azt a várakozását tükrözi, hogy a következő 12-18 hónapban folytatódik a magyar gazdaság kilábalása a koronavírus-járvány sokkjából, jóllehet az ukrajnai háború inflációs és ellátási hatásai miatt az eddigieknél lassabb ütemben. A Moody's lefelé módosított előrejelzése szerint a magyar hazai össztermék (GDP) az idén 2,8 százalékkal nő a tavaly mért 7,1 százalékos bővülés után. A cég az ukrajnai háború előtt 4,8 százalékos GDP-növekedést várt 2022-re a magyar gazdaságban.

A londoni elemzői közösségben vannak ennél számottevően derűlátóbb előrejelzések is a magyar gazdaság idei teljesítményére.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) Londonban bemutatott, az ukrajnai háború miatt soron kívül összeállított új regionális előrejelzésében 2022-re 3,5 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsített. Ez az EBRD előző prognózisában szereplő ütemhez képest 1,3 százalékponttal rontott becslés. A bank jövőre már 4,5 százalékos növekedéssel számol a magyar gazdaságban.

A Moody's szerdai szektorelemzése szerint a magyar gazdaság növekedésének lassulása, a magas infláció és az emelkedő kamatok összeadódó hatása szűkíti a magyar bankok üzleti lehetőségeit a következő hónapokban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A meredek jegybanki kamatemelések és az ingatlanárak ugyancsak meredek emelkedése várhatóan visszafogja a jelzáloghitelezés növekedését is - áll a Moody's szerdai elemzésében. A Moody's ebben a környezetben a magyar bankrendszer nem teljesítő követelésállományának mérsékelt emelkedésével számol, tekintettel arra, hogy a beszállítói oldalon jelentkező hiányok negatívan érintenek bizonyos ágazatokat, egyes adósok küszködnek az emelkedő kamatok miatt, emellett június végén lejárnak a koronavírus-járvány idején érvénybe léptetett törlesztési moratóriumok.

A hitelminősítő várakozása szerint ugyanakkor megakadályozza a hitelállomány minőségének jelentősebb romlását a magánszektor alacsony adósságterhe, valamint az a tény, hogy a magyar bankszektoron belül magas a rögzített kamatozású kinnlevőségek aránya és feszesek a hitelfolyósítási előírások. A jelzálog-kinnlevőségeken belül különösen magas a rögzített kamatozású hitelek aránya, és ez alátámasztja e hitelek teljesítményét - áll a Moody's szerdai elemzésében.

A cég adatai szerint a magyar bankrendszerben a nem teljesítő kinnlevőségek aránya a bruttó követelésállomány 3,3 százaléka volt december végén az egy évvel korábban mért 3,5 százalék után.
A magyar bankok hitelveszteségi tartalékai bőségesek, és száz százalékban fedezik a nem teljesítő kinnlevőségeket - hangsúlyozza a Moody's.

A Moody's által besorolással ellátott magyar bankok eszközállomány-súlyozású átlagos betéti osztályzata a cég szerdai kimutatása alapján "Baa1", amely egy fokozattal jobb a magyar államadós-minősítésnél. A Moody's tavaly szeptemberben egy fokozattal, az addigi "Baa3"-ról a jelenleg is érvényes "Baa2"-re javította a magyar államadós-osztályzat besorolását. A szuverén osztályzat kilátása - a magyar bankrendszerre érvényben tartott kilátással egyezően - stabil.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem