15 °C Budapest
Close up of a Hungarian 10 Forint coin.

Figyelem, visszamenőleg módosították a moratórium feltételeit: erről feltétlenül tudnod kell!

MTI
2021. szeptember 16. 15:04

Csaknem 400 ezer szerződést, mintegy 95 milliárd forintnyi volument érint a  törlesztési moratórium szabályainak módosítása a hitelkártya- és folyószámlahiteleknél - mondta el Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Binder István felidézte, hogy a szerda este megjelent kormányrendelet szerint a moratóriumban részt vevő hitelkártya és folyószámla hiteleknél e termékek jóval magasabb kamatával szemben alacsonyabb, legfeljebb valamivel 13 százalék feletti kamatot kell alkalmazniuk a bankoknak az elszámolásnál. Ez a kamatmérték az MNB statisztikája szerint a személyi hitelek 2020 februári, átlagos, éves mértéke - tette hozzá.

Az MTI kérdésére a pénzintézetek jelezték, hogy a törlesztési moratórium folytatásának részletszabályai ismeretében megkezdik ügyfeleik értesítését a további teendőkről. A bankok azt is jelezték, még nem tudják megbecsülni, hogy mekkora ügyfélkörnek okozhat nehézséget a törlesztések újraindítása.

Az OTP Bank, az Erste Bank, a CIB Bank, a Raiffeisen Bank és a K&H Bank egyformán azt közölte: várták a moratórium szelektív meghosszabbításáról szóló jogszabályt; a lehetőségről szeretnék mielőbb tájékoztatni az érintett ügyfeleiket, hogy ők a tényleges szabályok ismeretében tudjanak felelős döntést hozni. Dolgoztak azon is, hogy felmérjék: a moratóriumban lévő ügyfelek számára milyen arányban jelenthet majd nehézséget a fizetési haladék megszűnése. Azt írták, egyetértenek a jegybanki figyelemfelhívással, hogy akinek lehetősége van, az lépjen ki a moratóriumból és folytassa hitelének törlesztését, és csak az éljen a moratórium adta lehetőséggel, aki valóban rászorul.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent kormányrendeletek közül az egyik a hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításának feltételeit ismerteti, a másik pedig a moratóriumban érintett folyószámlahitelek és a hitelkártyák kamatának csökkentését a személyi hitelek kamatára az elszámolásban.

A jogszabály szerint az vehet részt a törlesztési moratóriumban október vége után is, akinek 2020. március 18-át követően a háztartásában a rendelkezésre álló jövedelme tartósan csökkent; közfoglalkoztatott, álláskereső volt, vagy a kérelem benyújtásakor is az. Gyermeket várók, vagy 25 évesnél fiatalabb gyermeket nevelők, valamint a nyugdíjasok kérelmezhetik még a hiteltörlesztés halasztását.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A cégek közül az veheti igénybe, amelyiknél a vállalkozás tevékenységéből származó nettó árbevétele a kérelem benyújtását megelőző 18 hónapban legalább 25 százalékkal csökkent, valamint a  vállalkozás 2020. március 18. és a kérelem benyújtásának napja közötti időszakban nem kötött kedvezményes gazdaságélénkítő hitel, illetve kölcsön felvételére vonatkozó új szerződést a rendelet szerint.

A hitelkártyák és folyószámlahitelekre vonatkozó új szabályok szerint annak, aki a fizetési moratóriumból a rendelet hatálybalépését megelőzően kilépett, a hitelező a rendelet hatálybalépését követő 60 napon belül átszámítja a szerződés alapján a fizetési moratórium alatt felhalmozódott tartozása összegét.

A szerződés alapján számított tartozás összege és az új rendelet szerint átszámított tartozás összege közötti különbözetet a hitelező a rendelet hatálybalépésétől számított 60 napon belül az adós számára jóváírja az adós fizetési számláján, a hitelezővel fennálló számlavezetésre irányuló szerződés hiányában pedig megtéríti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 19. 14:59
Rogán Antal márciusban 17,6 százalékos áremelést engedélyezett a propagandaminisztérium fő beszállít...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Holdblog  |  2024. április 19. 12:25
Megint immáron nyolcadik alkalommal mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem