14 °C Budapest
8 fontos kérdés és válasz az MNB új, zöld lakáshitelével kapcsolatban

8 fontos kérdés és válasz az MNB új, zöld lakáshitelével kapcsolatban

2021. július 13. 11:00

A jegybank „zöld” lakáshitel bevetését jelentette be, a konstrukció fix 2,5 százalékos kamattal lenne elérhető októbertől. Számos részlet már ismert, azonban vannak még olyan nyitott kérdések, amelyek döntően befolyásolják a kölcsön hitelpiacon betöltött szerepét.

A lakásvásárlókat valószínűleg az foglalkoztatja most leginkább, hogy miként is fog kinézni az MNB új, szuperolcsó lakáshitele, ami a Zöld Otthon Program keretében indulhat útjára októberben. Nézzük, mit tudunk jelenleg az új hitellel kapcsolatban?

  • A hitel kamata a futamidő végéig fix 2,5% lesz.
  • A futamidő legfeljebb 25 év lehet.
  • A hitelösszeg maximuma 70 millió forint lehet majd.
  • A hitel célja újépítésű lakás vásárlása, vagy lakás építésé lehet.
  • A vásárolt vagy épített ingatlannak alacsony energiaigényűnek kell lennie: az energetikai besorolásának el kell érnie a BB minősítést.
  • Kizárólag magánszemélyek igényelhetik a kölcsönt.
  • Eddigi ismereteink szerint nem szükséges a kölcsön igényléséhez meglévő vagy vállalt gyermek.

Az új „zöld” hitel nagyon kedvező feltételekkel igényelhető: kamata még a csok támogatás mellé igényelhető csok-hitelnél is alacsonyabb. (Ez utóbbit fix 3 százalékos kamat mellett lehet felvenni.)

Egy 15 millió forint összegű, 25 éves futamidejű csok-hitelnek a havi törlesztőrészlete 71 ezer forint lenne. A legolcsóbb, hasonló paraméterekkel rendelkező, 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitelekre pedig 76-77 ezer forintot kell fizetni havonta.

Ezzel szemben az MNB lakáshitelének a részlete 67 ezer forint körül lenne hasonló futamidő és hitelösszeg esetében.

- hívták fel a Pénzcentrum figyelmét a Bankmonitor szakértői.

Kétségtelenül roppant előnyös az októbertől elérhető új konstrukció. Számos részlet, feltétel azonban még nem ismert, ezek döntően befolyásolhatják a kölcsön tényleges pénzügyi előnyét.

1. Többször is igényelhető az MNB lakáshitele?

A legtöbb támogatás – például a csok és a Babaváró hitel - csak egyszer vehető fel. Azok a kedvezmények azonban leginkább az igénylő személyekhez kapcsolódnak, az állam az igénylő személyét támogatja.

Az új konstrukció viszont elsősorban a lakásépítést támogatja: a cél az, hogy minél több jó minőségű, alacsony energiaigényű ház/lakás épüljön hazánkban. Emiatt joggal merülhet fel a kérdés: többször is fel lehet majd venni a kedvezményes jelzáloghitelt?

2. Elvárják-e, hogy az új ingatlanba beköltözzenek a vevők?

A csok támogatásnál elvárás, hogy a kedvezményből vásárolt, épített lakásban éljenek az igénylők életvitelszerűen legalább 10 évig.

Kérdés, hogy az új konstrukciónál lesz-e ilyen feltétel. Ha nem, akkor ez a szuperolcsó hitel bizony a befektetőknek is komoly lehetőséget jelentene. Hiszen a 2,5 százalékos kamathoz képest jelenleg magasabb hozamot lehet elérni egy ingatlanbefektetéssel.

3. Korlátozzák-e a lakás értékesíthetőséget?

Vélhetően a kölcsön futamidejére jelzálogjog, valamint elidegenítési és terhelési tilalom kerül a célingatlanra. A kérdés inkább az, hogy a hitel visszafizetésén felül érheti-e bármilyen más negatív következmény az adóst az értékesítés miatt.

Például a csok-hitelnél elvárják, hogy egy meghatározott ideig életvitelszerűen a lakásban éljen a család. Ha ezt megszegik – eladáskor jellemzően ez történik -, akkor a családnak a fennálló tartozáson felül a kapott kamattámogatást is vissza kell fizetnie.

Kérdés az, hogy lesz-e ilyen következménye a lakás eladásának az MNB „zöld” hitelénél. Ha nem, akkor igazából a lakás értékesítésének nincs semmilyen komoly korlátja, negatív következménye.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

4. Mi minősül új lakásnak?

Lényeges lehet az új lakás fogalmának értelmezése is. Jelenleg a csok szabályoknál megismertünk már egy meghatározást. A kérdés az, hogy az új konstrukció ugyanezekkel a meghatározásokkal él-e.

Például egy magánszemély által épített új ház – amennyiben még nem szolgált senkinek lakóhelyül – új ingatlannak fog-e minősülni? A csok szempontjából lakásvásárláskor ez a lakás használt ingatlannak tekintendő.

5. Lesznek-e speciális bírálati elvárások?

Például a jövedelem terhelhetőségére (JTM) bevezetnek-e a konstrukcióhoz kapcsolódóan szigorúbb elvárásokat? Esetleg a fedezet oldalon adható maximális összegre lesznek-e speciális szabályok?

Az is kérdéses lehet, hogy ezeket a szabályokat egységesen fogja meghatározni a jegybank, vagy rábízza az egyes hitelező kereskedelmi bankokra. Ha ez utóbbi, akkor az egyes pénzintézetek között jelentős különbségek alakulhatnak ki még úgy is, hogy a kölcsön alapvető kondíciói mindenhol azonosak. (A Babaváró hitel is jó példa erre.)

6. Kombinálható lesz a „zöld” lakáshitel más támogatásokkal?

Alapvetően a Bankmonitor szakértői ennek nem látják akadályát, hiszen a gyermekek után járó támogatások és az ingatlan energetikai besorolása miatt elérhető kedvezmények teljesen függetlenek egymástól.

Ettől még dönthet úgy a jogalkotó, hogy a valamilyen formában korlátozza az egyes kedvezmények halmozását. (Ilyen korlátozást például az otthonfelújítási támogatás és a gyermekek után járó tartozáselengedés kapcsán láthattunk már.)

7. Az elérhető egyéb támogatások szempontjából lakáscélú jelzáloghitelnek minősül-e majd az új kölcsön?

Egyes támogatási formák felhasználhatók lakáshitelek előtörlesztésére. Ilyen például a gyermekek után járó tartozáselengedés, vagy az ltp felhasználása.

Márpedig egyáltalán nem mindegy, hogy a harmadik gyermek születése miatt elengednek-e a tartozásból 4 millió forintot. De az sem lényegtelen, hogy az ltp lejáratakor elfogadható-e lakáscélnak az MNB lakáshitelének előtörlesztése. Ezen múlhat, hogy jogosult-e az adós a 30 százalék állami támogatásra.

8. Hogyan történik a kölcsön folyósítása?

Lesznek-e speciális szabályok a hitel kifizetésére, vagy ez a bankokra lenne bízva. Jelenleg például nincs új lakás vásárlására felhasználható szakaszos folyósítású lakáshitel. (A bankok a jelenleg elérhető kölcsönöket az építkezés befejezését követően egy összegben folyósítják az eladó részére.) Ha az eladó a készültséggel arányos összeget vár el a vevőtől, akkor azt saját forrásból kell előteremtenie.

Fontos kérdés lehet, hogy az új kölcsön is csak egyben, az építkezés befejezését követően kerülhet-e kifizetésre, vagy esetleg szakaszosan, a munkálatok előrehaladtával is kaphat részleteket a kivitelező, eladó.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 11:54
A Médiatanács szerint megsértette a médiatörvényt a Trendmania című műsor.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem