19 °C Budapest

Súlyos hatása van a korlátozásoknak a lakáshitelekre: ezt mindenképp tudnod kell

2021. március 16. 18:03

Március 8-tól a kormány újabb szigorításokat léptetett életbe a járvány megfékezése érdekében: kevesebb bolt van nyitva, a szolgáltatások egy részét nem lehet igénybe venni, ismét elindult a digitális oktatás, aki pedig megteheti, otthonról dolgozik. A Bankmonitor.hu szakértői összegyűjtötték, hogy a szolgáltatások jelenlegi korlátozása milyen hatással lehet egy lakáshitel felvételére, hiszen ehhez számos kiegészítő szolgáltatásra is szükség van.

A bankfiókok nyitva tartanak

Természetesen ma már rengeteg mindent el lehet intézni otthonról is - netbank, vagy mobilalkalmazás segítéségével -, ettől függetlenül sokunk számára megnyugvást jelenthet az a tény, hogy a bankfiókok nyitva lesznek az elkövetkező hetekben is. A lakáshitelt igénylők számára pedig ez különösen jó hír, hiszen itt szükség van személyes ügyintézésre is.

Ügyvédi szolgáltatások

A lakásvásárláshoz szükséges adásvételi szerződés megkötéséhez mindenképpen ügyvédre van szükség, ezért fontos, hogy az ügyvédi irodák zavartalanul működhetnek a jelenlegi szigorítások alatt is. Ha nem lehetne adásvételi szerződést kötni, akkor bizony a lakáshitelek igénylése is elakadna. Ha valamit nem szeretnénk személyesen intézni - például nem tudunk elszabadulni a munkahelyünkről -, akkor meghatalmazást adhatunk egy másik személynek ügyünk elintézésére. Van olyan eset, amikor a bankok ügyvéd által készített meghatalmazást fogadnak csak el, vagyis nem elégséges a két tanú előtt tett nyilatkozat.

Értékbecslés

Az értékbecslés - a fedezeti ingatlan értékének megállapítása - elengedhetetlen lakáshitel igényléséhez. Az értékbecslői szolgáltatást konkrétan nem említi a jogszabály azon szolgáltatások között, amelyeket a két hetes zárás ideje alatt is folytatni lehet. Ugyanakkor a szakértők szerint nem kell aggódni: a jogszabály azt mondja ki ugyanis, hogy a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiséget, helyszínt szükséges bezárni.

Az értékbecslés azonban gyakorlatilag a fedezeti ingatlan helyszíni felmérésével történik meg, vagyis a hiteligénylő és az ingatlan tulajdonosa nem jelenik meg az értékbecslő irodájában. Emiatt ez a szolgáltatás továbbra is elérhető lehet.

A szükséges biztosítások

Egy lakáshitelnél elvárás, hogy a fedezeti ingatlanra vagyonbiztosítást kössünk, enélkül nem fogják a hitelösszeget folyósítani. Van olyan eset - például az adós életkora túl magas lenne a kölcsön lejártakor -, amikor a pénzintézet elvárja, hogy hitelfedezeti életbiztosítást kössünk a kölcsön mellé. Jó hír, hogy a jogszabály a biztosítási-, biztosításközvetítői tevékenységet megemlíti azok között, melyekre nem érvényes a szüneteltetés.

A szakértők azt javasolják, hogy a biztosításokat is lehetőleg otthonról, online kössük meg. Ezeket sok esetben a bankoknál is meg lehet kötni, ami azért is megfontolandó, mert a pénzintézetek gyakran kamat-, vagy díjkedvezményt adnak akkor, ha náluk kötjük meg az elvárt, kiegészítő biztosításokat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Közjegyzői irodák

A Magyar Országos Közjegyző Kamara oldalán megjelent információk alapján a közjegyzői irodák nyitva tartanak az elkövetkező hetekben. Természetesen lesznek óvintézkedések, szigorítások: nem mindent lehet az elkövetkező hetekben személyesen intézni. (Eddigi ismereteink szerint tartozáselismerő okirat készítése céljából lehetséges a személyes ügyintézés.) Ettől függetlenül mindenképpen érdemes felvenni a kapcsolatot azzal a közjegyzői irodával, ahol az okiratot el szeretnénk készíteni. Ha nincs közjegyző ismerős, kiválasztott iroda, akkor érdemes a hiteltanácsadóval, bankkal egyeztetni: mindig van az adott független tanácsadónak, bankfióknak közjegyzői kapcsolata, így az aktuális helyzetről könnyen és gyorsan tájékozódhatunk.

Működnek a hiteltanácsadók?

A független hiteltanácsadók is elérhetők lesznek - akár személyesen is - az elkövetkező hetekben. Érdemes azonban a személyes kapcsolattartást kerülni: amit lehet, próbáljunk meg telefonon keresztül, e-mailben, vagy más online csatornán elintézni.

Összegzés

A banki ügyintézéshez kapcsolódó valamennyi lényeges szolgáltatás elérhető lesz az elkövetkező hetekben is. Ez azonban nem azt jelenti, hogy nem lesz hatással a jelenlegi helyzet az ügymenetre. Elképzelhető, hogy a bakok rövidítik a nyitva tartásukat, de akár egyes fiókokat be is zárhatnak átmenetileg. Az ügyvédi irodák, közjegyzők esetében is várhatunk szigorúbb szabályokat, amelyek befolyásolhatják az iratok elkészítési idejét is. Éppen ezért a szakértők hosszabb banki ügyintézési időre - ez különösen igaz a hitelek esetében - számítanak. Éppen ezért érdemes előzetesen érdeklődni akár a bankoknál, akár a kapcsolódó szolgáltatást biztosító harmadik félnél az ügyintézés módjával és idejével kapcsolatban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. május 19. 16:52
Képbe szeretnéd hozni magad az új hét indulására? Vasárnap délutánra készültünk egy csokorra a  hét...
Buxelliott  |  2024. május 19. 16:40
A múlt héten az előrejelzésnek megfelelően megérkezett a várt esés, mely nagyságrendben már elérte a...
MEDIA1  |  2024. május 19. 10:05
A nemrégiben leállt online cégbetekintő platform mostantól új helyen érhető el, de már e-szignó is k...
Holdblog  |  2024. május 19. 09:20
Alig van európai szereplő a világ legfejlettebb startupvárosai közt, de legalább a leggyorsabban fej...
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 20. hétfő
Bernát, Felícia
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem