9 °C Budapest

Figyelmeztet a jegybank: aki így vesz fel most lakáshitelt, hatalmas kockázatot vállal

2021. február 4. 16:28

A jegybank szerint jellemzően kockázatosak azok a lakáshitelek, amelyeknél az önerőt az ügyfél személyi kölcsöne adja, ezért az ilyen ügyletekre vonatkozó limitek felállítását várja el a hitelnyújtóktól. Eltérő kockázatuk miatt babaváró kölcsönök összegének háromnegyede, s a vissza nem térítendő állami családi támogatások egésze természetesen elfogadható önerőként.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a bankrendszer és a fogyasztók biztonsága érdekében változatlanul alapvetően kockázatosnak, a felelős hitelezői magatartással ellentétesnek tartja azon lakossági jelzáloghiteleket, amelyeknél az ügyfél önerejét az általa felvett személyi kölcsönnel biztosítja - olvasható a jegybank által a napokban kibővített (eredetileg 2019 júniusában megfogalmazott), s a hitelintézeteknek címzett vezetői körlevelében.

Az önerő - amelyet az MNB az adósságfék szabályok kereteiben meg is követel - biztosítja a későbbi törlesztési terhek egészséges szintjét és alátámasztja a hitelfelvevők visszafizetés iránti elkötelezettségét. Ennek megfelelően a jegybank elvárja a hitelnyújtóktól azon ügyletek arányának limitálását, ahol az önerőt újabb hitel felvételével teremtené elő a hitelfelvevő.

A magasabb kockázat azon esetekben is fennáll, amelyekben az ügyfél jövedelme a hitelfelvételkor egyébként lehetővé tenné a nagyobb eladósodottságot.

A pénzügyi intézményeknek ezt az elvet a lakossági ügyfelek ingatlanlízing, s a gépjármű-fedezetű hitel és lízing ügyleteik során is alkalmazniuk kell. A hitelintézetek - az adott hitelbírálathoz kapcsolódó körülmények, információk alapos mérlegelése nyomán - az MNB elvárásai alapján csak kivételes esetekben dönthetnek kedvezően egy jelzáloghitel-kérelemről, ha az ügyfél személyi hitelt mutat fel önerőként. Ha viszont pozitív döntés születeik, akkor ezen ügyleteknél is elvárás, hogy a bankok az adott fogyasztónak a legkedvezőbb árazású és legkevésbé kockázatos jelzáloghitelt ajánlják fel.

Változatlan jegybanki elvárás, hogy a hitelintézetek a bírálat során alaposan - a Központi Hitelinformációs Rendszer (KHR) segítségével is - tekintsék át a hiteligénylők (és adóstársak) hitelképességét, jövedelmi és pénzügyi helyzetét, esetleges egyéb hiteleit. Mérjék fel, hogy a bírálatot megelőző 90 napban a lakáscélú jelzáloghitelt igénylők vettek-e igénybe (s ha igen, milyen összegű) személyi hitelt, akár más hitelnyújtón keresztül.

Az MNB körlevele szerint - az adósságfék-szabályokban foglaltakkal összhangban - a hitelintézetek a babaváró hitelek összegének 75 százalékát beszámíthatják önerőként a lakáshitel-kérelmek esetében. Természetesen a Családi Otthonteremtési Kedvezményekhez kötődő egyszeri, a gyermekek után járó és vissza nem térítendő kedvezmények, illetve a nagycsaládosok gépjármű-szerzési kedvezménye sem növelik az ügyfelekkel kapcsolatos kockázatokat. Így ezek teljes összegét is figyelembe vehetik önerőként a bankok.

A személyi hitellel önerőt pótló jelzáloghitelek teljes volumene nem haladhatja meg az adott hitelintézet elmúlt 12 havi lakossági jelzáloghitelei együttes összegének 5 százalékát. A bankoknak évente - első alkalommal 2021 júliusban - kell megállapítaniuk ezen ügyletek arányát a teljes érintett kitettségükhöz képest. A hitelintézetek belső ellenőrzési területeinek - a témára vonatkozó kialakítandó munkatervük alapján - rendszeres időközönként ellenőrizniük kell az elvárt valós önerőre vonatkozó követelmények betartását. Az eredményekről az ellenőrzés befejezése után 30 napon belül be kell számolni az MNB-nek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 11:46
Az Állami Számvevőszék felhívja a figyelmet, hogy a 2024. évi önkormányzati, illetve az európai parl...
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm