23 °C Budapest

Itt a bizonyíték: hosszú évekig nem szabadulhat még a hitelétől rengeteg magyar

2020. március 5. 05:39

A személyi hitelek kamatai gyakorlatilag nem változtak az elmúlt egy évben, a kihelyezések viszont meredeken nőnek. Az eladósodottság ennek köszönhetően szintén emelkedett, és a kintlévő állomány nagy része 5 éven túli lejáratú hitelekben áll.

A hiteleseknek van miért izgulniuk, hiszen az elszálló infláció és a gyenge forint miatt a Magyar Nemzeti Bank szigorítást hajtott végre, amelynek következtében a 3, 6 és 12 havi BUBOR-ok is jelentős mértékben nőttek. Múlt heti cikkünkben bemutattuk, hogy ez elsősorban a lakáshiteleseknek okozhat problémát, azok közül is csak azoknak, akik változó kamatozású hitelben gondolkodnak. A személyi hiteleknél - mivel mindegyik fix kamatozású - ez nem jelent problémát.

Fix személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, a januári adatok szerint a személyi hitelek kamata alig változott, 12,73 százalék volt 2020 első hónapjában. Ez némi emelkedést jelent az egy hónappal korábbi állapottal szemben, éves szinten azonban még így is csökkenésről beszélhetünk: 2019 januárjában 13,35 százalék volt az átlagos kamat.

Éves szinten tehát még mindig jelentős csökkenést láthatunk. Mint azt már említettük, a BUBOR szintje nem feltétlenül hat a személyi hitelekre, hiszen ott a kamatmarzs jóval magasabb, és így a banknak is nagyobb a mozgástere a hitelkamatok meghatározásánál.

A bankok személyi hiteleiért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A kihelyezések mindenesetre idén januárban is szépen alakultak. Januárban a legtöbbször visszaesik a kereslet a személyi hitelek iránt, éves összesítésben viszont jelentős a növekedés: tavaly januárban 35 milliárdot vettek fel a magyarok, idén ez már 41,8 milliárd forint volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Nagy kérdés persze, hogy meddig tart ki a lendület. A koronavírus-járvány nagy pusztítást végez a gazdaságokban, a lassulás előbb-utóbb Magyarországra is begyűrűzik, ez pedig egyenes arányosan csökkentheti a személyi hitelek iránti keresletet. Az eladósodottság viszont még mindig nő, ami a magas hitelfelvételi kedvet látva nem is csoda. 2019 októbere óta azonban már csökkent az eladósodottság mértéke:

A kintlévő állomány 894 milliárd forint, ami tetemes összeg. Beszédes, hogy ennek nagy része (645 milliárd) 5 éven túli lejáratú személyi hitelekben áll, így aztán úgy tűnik, hogy a személyi hitelesek döntő többsége még évekig nem szabadul meg a hitelétől.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 12. 12:47
Hann Endre jó hírnévhez való jogának megsértése miatt perelte az ElkXrtuk című kurzusfilm gyártóját....
Bankmonitor  |  2024. április 12. 11:59
Már öt banknál tudnak akár 10% önerővel lakáshitelt igényelni azok a fiatalok, akik első saját ottho...
Holdblog  |  2024. április 12. 11:40
HOLD After Hours. Problémamegoldó podcastünk újabb fejezetében Szabó Dáviddal tárjuk fel a bitcoin,...
ChikansPlanet  |  2024. április 12. 10:28
Mi mindenről hajlandó valaki lemondani a fenntarthatóság érdekében? Bizonyos megszokásokról, élelmis...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 12. péntek
Gyula
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem