Itt a bizonyíték: hosszú évekig nem szabadulhat még a hitelétől rengeteg magyar

Itt a bizonyíték: hosszú évekig nem szabadulhat még a hitelétől rengeteg magyar

2020. március 5. 05:39

A személyi hitelek kamatai gyakorlatilag nem változtak az elmúlt egy évben, a kihelyezések viszont meredeken nőnek. Az eladósodottság ennek köszönhetően szintén emelkedett, és a kintlévő állomány nagy része 5 éven túli lejáratú hitelekben áll.

A hiteleseknek van miért izgulniuk, hiszen az elszálló infláció és a gyenge forint miatt a Magyar Nemzeti Bank szigorítást hajtott végre, amelynek következtében a 3, 6 és 12 havi BUBOR-ok is jelentős mértékben nőttek. Múlt heti cikkünkben bemutattuk, hogy ez elsősorban a lakáshiteleseknek okozhat problémát, azok közül is csak azoknak, akik változó kamatozású hitelben gondolkodnak. A személyi hiteleknél - mivel mindegyik fix kamatozású - ez nem jelent problémát.

Fix személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, a januári adatok szerint a személyi hitelek kamata alig változott, 12,73 százalék volt 2020 első hónapjában. Ez némi emelkedést jelent az egy hónappal korábbi állapottal szemben, éves szinten azonban még így is csökkenésről beszélhetünk: 2019 januárjában 13,35 százalék volt az átlagos kamat.

Éves szinten tehát még mindig jelentős csökkenést láthatunk. Mint azt már említettük, a BUBOR szintje nem feltétlenül hat a személyi hitelekre, hiszen ott a kamatmarzs jóval magasabb, és így a banknak is nagyobb a mozgástere a hitelkamatok meghatározásánál.

A bankok személyi hiteleiért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A kihelyezések mindenesetre idén januárban is szépen alakultak. Januárban a legtöbbször visszaesik a kereslet a személyi hitelek iránt, éves összesítésben viszont jelentős a növekedés: tavaly januárban 35 milliárdot vettek fel a magyarok, idén ez már 41,8 milliárd forint volt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Nagy kérdés persze, hogy meddig tart ki a lendület. A koronavírus-járvány nagy pusztítást végez a gazdaságokban, a lassulás előbb-utóbb Magyarországra is begyűrűzik, ez pedig egyenes arányosan csökkentheti a személyi hitelek iránti keresletet. Az eladósodottság viszont még mindig nő, ami a magas hitelfelvételi kedvet látva nem is csoda. 2019 októbere óta azonban már csökkent az eladósodottság mértéke:

A kintlévő állomány 894 milliárd forint, ami tetemes összeg. Beszédes, hogy ennek nagy része (645 milliárd) 5 éven túli lejáratú személyi hitelekben áll, így aztán úgy tűnik, hogy a személyi hitelesek döntő többsége még évekig nem szabadul meg a hitelétől.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 19. 18:24
Az állami tévécsatorna januárban megújult msora az ünnepi hétvégén folytatódik.
Buxelliott  |  2022. augusztus 19. 07:59
 Szépen megindult az árfolyam a célzóna irányába, lehet a tervezettnél korábban éri el a jelzet...
Holdblog  |  2022. augusztus 19. 06:01
A hoki, a juharszirup és az elképeszt természeti kincsek után lassan a szuperélhet nagyvárosok is fe...
MNB Intézet  |  2022. augusztus 17. 09:31
Kicsi az esélye, hogy jelents pénzügyi felfordulás indul el Kínában a mostani jelzáloghitelpiaci pro...
Nagy siker a közösségépítő agrárprogram: így fogadhatsz Te is örökbe egy birsalmafát

Hatalmas siker a birsalmafa-örökbefogadó program, az a cél pedig, hogy közösséget építsenek, egyre inkább beérni látszik.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 19. péntek
Huba
33. hét
Augusztus 19.
Humanitárius világnap
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?