12 °C Budapest
Itt a bizonyíték: hosszú évekig nem szabadulhat még a hitelétől rengeteg magyar

Itt a bizonyíték: hosszú évekig nem szabadulhat még a hitelétől rengeteg magyar

2020. március 5. 05:39

A személyi hitelek kamatai gyakorlatilag nem változtak az elmúlt egy évben, a kihelyezések viszont meredeken nőnek. Az eladósodottság ennek köszönhetően szintén emelkedett, és a kintlévő állomány nagy része 5 éven túli lejáratú hitelekben áll.

A hiteleseknek van miért izgulniuk, hiszen az elszálló infláció és a gyenge forint miatt a Magyar Nemzeti Bank szigorítást hajtott végre, amelynek következtében a 3, 6 és 12 havi BUBOR-ok is jelentős mértékben nőttek. Múlt heti cikkünkben bemutattuk, hogy ez elsősorban a lakáshiteleseknek okozhat problémát, azok közül is csak azoknak, akik változó kamatozású hitelben gondolkodnak. A személyi hiteleknél - mivel mindegyik fix kamatozású - ez nem jelent problémát.

Fix személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, a januári adatok szerint a személyi hitelek kamata alig változott, 12,73 százalék volt 2020 első hónapjában. Ez némi emelkedést jelent az egy hónappal korábbi állapottal szemben, éves szinten azonban még így is csökkenésről beszélhetünk: 2019 januárjában 13,35 százalék volt az átlagos kamat.

Éves szinten tehát még mindig jelentős csökkenést láthatunk. Mint azt már említettük, a BUBOR szintje nem feltétlenül hat a személyi hitelekre, hiszen ott a kamatmarzs jóval magasabb, és így a banknak is nagyobb a mozgástere a hitelkamatok meghatározásánál.

A bankok személyi hiteleiért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A kihelyezések mindenesetre idén januárban is szépen alakultak. Januárban a legtöbbször visszaesik a kereslet a személyi hitelek iránt, éves összesítésben viszont jelentős a növekedés: tavaly januárban 35 milliárdot vettek fel a magyarok, idén ez már 41,8 milliárd forint volt.

Nagy kérdés persze, hogy meddig tart ki a lendület. A koronavírus-járvány nagy pusztítást végez a gazdaságokban, a lassulás előbb-utóbb Magyarországra is begyűrűzik, ez pedig egyenes arányosan csökkentheti a személyi hitelek iránti keresletet. Az eladósodottság viszont még mindig nő, ami a magas hitelfelvételi kedvet látva nem is csoda. 2019 októbere óta azonban már csökkent az eladósodottság mértéke:

A kintlévő állomány 894 milliárd forint, ami tetemes összeg. Beszédes, hogy ennek nagy része (645 milliárd) 5 éven túli lejáratú személyi hitelekben áll, így aztán úgy tűnik, hogy a személyi hitelesek döntő többsége még évekig nem szabadul meg a hitelétől.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 23. péntek
Béla
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?