17 °C Budapest
Itt a bizonyíték: hosszú évekig nem szabadulhat még a hitelétől rengeteg magyar

Itt a bizonyíték: hosszú évekig nem szabadulhat még a hitelétől rengeteg magyar

2020. március 5. 05:39

A személyi hitelek kamatai gyakorlatilag nem változtak az elmúlt egy évben, a kihelyezések viszont meredeken nőnek. Az eladósodottság ennek köszönhetően szintén emelkedett, és a kintlévő állomány nagy része 5 éven túli lejáratú hitelekben áll.

A hiteleseknek van miért izgulniuk, hiszen az elszálló infláció és a gyenge forint miatt a Magyar Nemzeti Bank szigorítást hajtott végre, amelynek következtében a 3, 6 és 12 havi BUBOR-ok is jelentős mértékben nőttek. Múlt heti cikkünkben bemutattuk, hogy ez elsősorban a lakáshiteleseknek okozhat problémát, azok közül is csak azoknak, akik változó kamatozású hitelben gondolkodnak. A személyi hiteleknél - mivel mindegyik fix kamatozású - ez nem jelent problémát.

Fix személyi hitelekért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

Ahogy tegnap beszámoltunk róla, a januári adatok szerint a személyi hitelek kamata alig változott, 12,73 százalék volt 2020 első hónapjában. Ez némi emelkedést jelent az egy hónappal korábbi állapottal szemben, éves szinten azonban még így is csökkenésről beszélhetünk: 2019 januárjában 13,35 százalék volt az átlagos kamat.

Éves szinten tehát még mindig jelentős csökkenést láthatunk. Mint azt már említettük, a BUBOR szintje nem feltétlenül hat a személyi hitelekre, hiszen ott a kamatmarzs jóval magasabb, és így a banknak is nagyobb a mozgástere a hitelkamatok meghatározásánál.

A bankok személyi hiteleiért keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát!

A kihelyezések mindenesetre idén januárban is szépen alakultak. Januárban a legtöbbször visszaesik a kereslet a személyi hitelek iránt, éves összesítésben viszont jelentős a növekedés: tavaly januárban 35 milliárdot vettek fel a magyarok, idén ez már 41,8 milliárd forint volt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nagy kérdés persze, hogy meddig tart ki a lendület. A koronavírus-járvány nagy pusztítást végez a gazdaságokban, a lassulás előbb-utóbb Magyarországra is begyűrűzik, ez pedig egyenes arányosan csökkentheti a személyi hitelek iránti keresletet. Az eladósodottság viszont még mindig nő, ami a magas hitelfelvételi kedvet látva nem is csoda. 2019 októbere óta azonban már csökkent az eladósodottság mértéke:

A kintlévő állomány 894 milliárd forint, ami tetemes összeg. Beszédes, hogy ennek nagy része (645 milliárd) 5 éven túli lejáratú személyi hitelekben áll, így aztán úgy tűnik, hogy a személyi hitelesek döntő többsége még évekig nem szabadul meg a hitelétől.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?