Sosem adósodtak még el így a magyar családok: mégis mi lesz ebből?

Sosem adósodtak még el így a magyar családok: mégis mi lesz ebből?

2019. november 13. 16:38

A személyi hiteltartozásaink durván nőnek, akárcsak a lakáshitelkben fennálló tartozások. Ezt mind tudjuk, de mi a helyzet az egyéb fogyasztási hitelekkel, mint az áruhitel, hitelkártya, vagy a folyószámlahitel? Ezeknek a kamatait és a fennálló tartozásokat mutatjuk most be - és a cikk végén egy roppant izgalmas helyzetet mutatunk be.

A magyar lakosság hiteléhsége töretlen - erről már korábban is beszámoltunk. A lakáshitelek és a személyi hitelek iránti nagy kereslet azt eredményezi, hogy a fennálló tartozások is meglehetősen nagyok, a kintlévő állomány fokozatosan növekszik. Ez roppant könnyen belátható, és nem is annyira meglepő, főleg annak tudatában, hogy a személyi hitelek és a lakáshitelek kamatai is történelmi mélyponton vannak.

Hasonlítsd össze a személyi hitelek kamatait a Pénzcentrum kalkulátorában!

Sokkal kevesebbet beszélünk azonban az egyéb fogyasztási hitelekről. A szabad felhasználású jelzáloghitel például majdnem olyan olcsó, mint egy lakáshitel, de a legtöbb személyi hitelnél mindenképp olcsóbb, a kereslet mégis szinte kimutathatatlanul alacsony ez iránt a termék iránt. Ez annak tudható be, hogy egy szabadon elkölthető hitelért manapság már nem biztos, hogy jelzáloggal terhelnék a lakásukat a hitelfelvevők (miközben a szabad felhasználású hitelek nagy részét egyébként is lakáscélra költik. Az alábbi ábrán a szabad felhasználású jelzáloghitel kamatai láthatók az MNB mérése alapján:

Nem úgy a folyószámlahitelek, ahol a kamatok meglehetősen magasak. Bár itt azért ki kell emelni, hogy jellemzően az alacsony összeg miatt a magas kamatok mellett is alacsonyak a kamatköltségek:

A hitelkártya kamatai azonban még ennél is magasabbak, 40 százalék körül mozognak. Ott ráadásul látunk állományi adatot is (a folyószámlahiteleknél azért ezt meglehetősen nehéz kimutatni a gyors törlesztgetések miatt). Hitelkártyában szinte egyáltalán nem nőtt az adósságunk az elmúlt egy évben:

És a végére a legizgalmasabb ábra. Az MNB kimutatásaiban az árhitelek és egyéb hitelek kategória magában foglalja a lombardhiteleket és a babavárót is. Azt a rutinosabb Pénzcentrum-olvasó már tudja, hogy a babaváró iránti kereslet a kibocsátás után azonnal felrobbant, így vélhetően meg is ugrik majd az ábra a júliusi ponton. De mi újság a lombardhitelekkel? Nézzük:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A folyamatos növekmény csak kisebb részben köszönhető a babavárónak. A lombardhitelek kereslete nagyobb volt, ezt a szabadon felhasználható hiteltípust ugyanis elég ügyesen felhasználták a tehetősek arra, hogy még tehetősebbé váljanak: a lombardhitel fedezete lehet ugyanis értékpapír is.

Ha a roppant kedvező kamatozású lombardhitelt megkaphatom mégjobb kamatozású állampapírért, akkor miért is ne vásároljak belőle még állampapírt, ami a további lombardhiteleknek lesz a fedezete?

Aki tehette, csinálta is - azaz gyakorlatilag állami pénzen zsírosodtak a hitelesek és a bank is. Indokolt a múlt idő: a szabályozó 2019. októberével bezárta ezt a kiskaput.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25