15 °C Budapest

Tudtad? Átvállalhatja a hiteledet a bank, ha benne van ez a pont a szerződésedben

2019. szeptember 18. 11:03

Sokakat ér hidegzuhanyként egy lakáshitel felvételénél, amikor a bank kiszámlázza nekik az ügyintézéssel járó extra költségeket. És tényleg jó hideg ez a zuhany, hiszen bizonyos esetkben akár több százezer forintra is rúghatnak ezek a tételek. De mi a helyzet az opcionálisan választható tételekkel, mint például a hitelfedezeti biztosítás? Vajon megéri, és miért nem kötelező ez is , mint a lakásbiztosítás? Megéri egyáltalán megkötni? Ennek jártunk utána.

Azzal talán nem lepünk meg senkit, ha leírjuk: a lakáshiteligénylés során megannyi extra költség merül fel, amelyek több tízezer, vagy akár százezer forintra is rúghatnak. Ilyen például

  • az értékbecslés díja,
  • a közjegyzői költségek, vagy
  • a folyósítás díja.

A bankok manapság ezeket a fenti díjakat akciók keretében részben, vagy teljesen elengedik. De mi a helyzet azokkal a szükséges plusz termékekkel, amelyeket a bank feltételül szab a sikeres igényléshez? Laksáhitel esetében tipikusan ilyen termék a lakásbiztosítás, míg opcionális a hitelfedezeti biztosítás.

Biztosítás? Mégis, minek?

Elöljáróban azért nem árt tisztázni, hogy egy lakásbiztosítás elég komoly kiadásoktól menthet meg minket. "Nézzük szeptember első három napját: közel 300 millió forint kárt okoztak a viharok a biztosított lakásokban, az átlag kár pedig meghaladta a 160 000 forintot az egyik legnagyobb biztosító adatai szerint. Senki sem örül, ha egyik napról a másikra ennyit kell kifizetnie, mert a vihar tönkretett valamit az otthonában" - hívta fel a a figyelmet a Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik, a Bank360 szakértője.

Míg a lakásbiztosítások alapcsomagjai a leggyakoribb károkra (mint például vihar, tűzkárok) nyújtanak valamekkora védelmet, a drágábbak már inkább a kényelmi szolgáltatások, esetleg a kiterjesztett védelem (betörés, vandalizmus) miatt jöhetnek jól. A lakáshitel igénylése körül óhatatlanul felmerül a lakásbiztosítás szükségessége is, amelynek csak egyik oka, hogy megmeneküljünk a jelentős pénzügyi tehertől, hiszen a bankok számára is előírás a fedezet biztosítása, de az sem elhanyagolható tényező, hogy

a bankon keresztül kötött biztosításból a pénzintézet is kap jutalékot.

Hasonló a helyzet a hitelfedezeti biztosítással is, amely legfőképpen arra az esetre szolgál, ha munkaképtelenné válunk valamilyen okból. Abban az esetben, ha olyan esemény történik, amelyre kiterjed a biztosítás (megbetegszünk, elveszítjük a munkánkat), a biztosító helyettünk fizeti tovább a törlesztőrészletet egy darabig, súlyosabb esetben (maradandó károsodás, halál) pedig akár az egész tartozást is megfizetheti helyettünk. Ez tehát egy újabb biztonsági háló nem csak banknak, de nekünk is a túlzott eladósodottság ellen.

Hitelfedezeti biztosítást persze nem csak lakáshitelekre köthetünk: fogyasztási hitelekhez, így személyi kölcsönhöz vagy hitelkártya mellé is igényelhetjük, míg más típusú kötelező biztosításra ezekre a kölcsönöknél nincs szükség.

Persze mindkét terméknek ára van, amelyet a hiteligénylő fizet meg. Míg a lakásbiztosítás díját a fedezetként felajánlott ingatlan adottságai alapján kalkulálják, addig a hitelfedezeti biztosítás a havi törlesztőrészlet vagy a hitelösszeg néhány százaléka, amelyet szintén hónapról hónapra fizetünk a törlesztésen felül. Érthető módon sokak számára ezek a plusz terhek nem férnek bele a költségvetésbe vagy úgy érzik, nincs rá szükségük. Nézzük, megmenekülhetünk-e az akár több tízezer forintos kiadásoktól?

A legolcsóbb lakáshitelt keresed? Nézz szét kalkulátorunkban!

Nem választás kérdése

A Pénzcentrum megkeresésére Veres Patrik elárulta, hogy öt nagybank - az OTP Bankot, a K&H Bankot, a Budapest Bankot, az UniCredit Bankot és a Raiffeisen Bank - vizsgálatát követően egyértelműen kiderült:

  • Bármelyik választott bank esetében a jelzáloghitel igénylés feltétele, hogy az ügyfél rendelkezzen lakásbiztosítással, akár meglévővel is, nem muszáj a banknál kötni. A fedezetként felajánlott ingatlan biztosítása nélkül azonban nem lehetséges a lakáshitel felvétele.
  • A banknál kötött lakásbiztosítások díjait nem teszik közzé a bankok, a biztosítás díját a fiókban kalkulálják egyedileg az adott lakáshoz/házhoz, amelyre a biztosítást megköti az ügyfél. Azaz nem lehet megmondani pontosan, hogy mennyibe fog kerülni a biztosítás díja, hiszen az az ingatlantól függ.
  • A hitelfedezeti biztosítás viszont opcionális: van olyan bank például, ahol elengedik az induló díjakat, ha megköti az ügyfél ezt a típusú biztosítást a hiteléhez, míg máshol akár a hitelbe is beépíthetik a biztosítást, igaz, így a kölcsön is drágább lesz.

Minden ellen

Lakásbiztosítások terén mindegyik banknak van kínálata, amely megannyi káresetre nyújt védelmet. A biztosítási kínálatban több csomag közül választhatunk. Jellemző a kezdő csomagokra a legalapvetőbb káreseményekkel szembeni védelem (tűz, vihar, beomlás, természeti katasztrófa, betörés-lopás). Egy átfogó biztosítás pedig még több káresetre (például különleges üvegekre, vandalizmusra vagy besurranásra), de akár készpénzre, vagyontárgyakra is, illetve nagyobb csomagban a fentieken túl kiegészítő berendezésekre, például napkollektorra, napelemre, de akár háziállatokra is kiterjedhet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Úgy tűnik a bankok próbálják minél inkább személyre szabni a lehetőségeket, hiszen rengeteg extrával bővíthetjük a biztosítást (és növelhetjük annak költségét). Ilyen például a lakásbiztosítás mellett igénybe vett családi balesetbiztosítás, IT-segítség, gépjármű vagy nyaraló biztosítása

- emelte ki Veres Patrik.

Nem csak biztosított káresetek széles kínálatával, de kedvezményekkel is operálnak a pénzintézetek, ha náluk vagy a szerződött partnernél kötünk lakásbiztosítást: ilyen például néhány bázispontos kamatkedvezmény vagy árengedmény a biztosítás díjból, Időszakos akciókat is kifoghatunk, ahol nagyobb kedvezményeket kaphatunk:

van olyan pénzintézet, ahol őszi akció keretében például 12 százalékos kedvezményt ad a november végéig kötött lakásbiztosításokra.

Veres Patrik számításai szerint jelenleg egy fővárosi, 2000-ben épült 60 négyzetméteres társasházi lakás nagyjából már évi 15 000 forintért biztosítható, míg egy vidéki, 80 négyzetméteres családiház szintén biztosítható évente 20 000 forint alatt.

Olcsó lakáshitelt keresel? Kalkulálj, válogass itt!

Ha nem látunk előre

Bár opcionális, igen jól jöhet egy hitelfedezeti biztosítás, főleg, ha olyan időtávra veszünk fel hitelt, ami csak nagyon nehezen látható be egészségügyileg és szakmailag. Jellemzően ilyenek az 5 évnél hosszabb futamidőre felvett, nagy összegű kölcsönök. Ha úgy érezzük, 10-20 éven belül már kockázatot jelenthet az egészségünk és nem biztos, hogy be tudjuk tölteni a kenyérkereső szerepét, vagy instabil a munkahelyünk és elég megtakarításunk sincs, ami fedezeni tudna egy esetleges kiesést a munka világából,

a hitelfedezeti biztosítással átvészelhetjük a nehéz időszakot, hiszen a biztosító átvállalja a hitel törlesztését.

Bankonként persze nagyban eltér, hogy mennyibe kerülnek a különböző hitelfedezeti csomagok, amelyek különböző esetekben nyújtanak védelmet. A vizsgált pénzintézetek közül a többség a törlesztőrészlet 5 - 8 százalékának megfelelő díj ellenében kínál biztosítást, míg egy pénzintézetnél 10 százalék felett kell fizetnünk. Természetesen a kalkulált biztosítási díj nagyban függ attól, hogy mennyi idősek vagyunk, milyen hitelt vettünk fel és melyik csomagot választjuk, milyen kockázatokat akarunk lefedni?

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2023. március 31. 07:55
Nemrég megkaptam az éves bónuszom, és azon gondolkoztam, hogy vajon megéri-e valami értelmes kamatoz...
Bankmonitor  |  2023. március 31. 07:42
A KSH adatai alapján a 543 600 forint volt 2023. januárjában az átlagbér. Egy év alatt a béremelkedé...
MEDIA1  |  2023. március 30. 20:02
Ha lemaradt szerda este, most visszanézheti a Televíziós Újságírók Díja gáláját, ahol kiderült, kike...
Kiszámoló  |  2023. március 30. 17:15
Gyakran előfordul, hogy utalnál be pénzt az Államkincstárhoz, csak éppen nem tudod, milyen számlaszá...
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 31. péntek
Árpád
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?