24 °C Budapest
Zsuzsanna drámája: felgyújtaná a házát, pedig nincs is devizahitele

Zsuzsanna drámája: felgyújtaná a házát, pedig nincs is devizahitele

Pénzcentrum
2016. március 21. 16:05

Nemcsak a devizahitelesek kerültek bajba a hiteltartozásuk miatt, sok forinthiteles családnak is bajt hozott a fejére a válság. Nem volt ez másképp azzal a kétgyerekes Zsuzsannával sem, aki annak ellenére árverezték el a házát, hogy már a tőketartozásnak megfelelő összeget visszafizetett.

Zsuzsanna, aki kétgyermekes családanya még 2004-ben vett fel 13,2 millió forint állami kamattámogatott hitelt lakásépítésre. A törlesztőrészleteknek elvileg kiszámíthatónak kellett volna lennie, hiszen még a devizaárfolyammal sem kellett kalkulálni. Ennek ellenére előfordult olyan hónap, amikor 120 ezer, és volt olyan is, amikor 180 ezer forintot kellett fizetni a banknak.

A legnagyobb probléma mégis az volt, hogy a szerződésen nem tűntették fel a teljes hiteldíj mutató (THM) értékét, így a család nem tudta kiszámolni, hogy valójában mennyit kell visszafizetnie. Elkövették azonban azt a hibát, hogy nem egyeztettek a bankkal, és önkényesen alacsonyabb összeget kezdtek fizetni a banknak, emiatt pedig a házukat most elárverezték. Az asszony inkább felgyújtaná a házat, minthogy másé legyen - írja a Blikk.

Mindig egyeztessünk a bankkal

Zsuzsanna példáját látva fontos, hogy figyeljünk a hiteleinkre, ha fizetési nehézségünk van, akkor célszerű minél előbb felvenni a kapcsolatot a bankunkkal.

Ilyenkor a pénzintézetek általában átmeneti fizetési könnyítést, vagy a hitel átstrukturálását ajánlják fel, amivel újra fizetni tudjuk a részleteket.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint egyébként 130 ezer olyan adós van Magyarországon, aki nem fizeti a felvett kölcsönét. Nekik szól a frissen kiadott ajánlás, ami szerint a bankoknak célszerű felvenni a kapcsolatot az ügyfelekkel. Az intézkedés nyomán legalább két megoldási javaslatot tesz a pénzintézet, amikkel a család megtarthatja az otthonát.

Emellett egyébként lehetőségünk van hitelkiváltásra, vagy adósságrendező kölcsön felvételére, amivel szintén könnyíthetők a havi terheink. Ez különösen azoknak lehet jó választás, akik több adóssággal is küzdenek egyszerre.

Milyen megoldás lehet még?

Ha nincs lehetőség a hitel átstrukturálására, akkor az ingatlant közösen értékesíthetik. Ilyenkor általában piaci áron tudják eladni a lakást, amiből kifizetik az adósságot. A család ilyenkor albérletbe költözik, az otthont ugyan elveszíti, azonban valószínűleg megszabadul az adósságtól.

Ha meg akarja tartani az adós az otthonát, akkor a magáncsőd lehet a jó megoldás. Ez elsősorban azoknak kedvez, akik más, jelentős tartozást (pl: közművek, telefonszámla) is felhalmoztak a jelzáloghitelük mellett. A belépés viszont nem egyszerű, a dokumentumok általában többszáz oldalt tesznek ki és a csődvédelem alatti megszorítások is sokak számára riasztóak lehetnek. Egy átlagos devizahitelesnek azonban akár 5 millió forintot is elengedhetnek a tartozásából, ráadásul a család a lakást is megtarthatja.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az adósságtól is megszabadul és az otthonában is maradhat az a család, aki a Nemzeti Eszközkezelő (NET) védelmét kéri. A NET megveszi a lakást az adóstól, amiből az kifizetheti a bankot, azonban a család a lakásban maradhat, ugyanis azt kedvezményes díjjal visszabérelhetik az eszközkezelőtől.

Ha a fenti lehetőségek nem nyújtanak megoldást, akkor viszont az ügy várhatóan a bírósági végrehajtóhoz kerül. Ők (ahogy a fenti példa is mutatja) inkasszóval vonhatják le a fizetésből a tartozást, de ha belátható időn belül nem tudják megfizetni ezzel a tartozást, akkor az ingatlan és az ingóságok elárverezésére kerülhet sor.

Hogyan kerülhetjük el az adósságspirált?

Sok adós a feltételek elolvasása nélkül írja alá a szerződését, így nincs tisztában azzal, hogyan változhat a törlesztőrészlete, mi alapján kamatozik a felvett kölcsöne. Ezek az ügyfelek könnyen úgynevezett adósságspirálba kerülhetnek, hiszen nem is sejtik, hogy időzített bombán ülnek. Jelenleg az alacsony jegybanki alapkamat olyan hitel felvételére csábít, amit magasabb kamatszint mellett képtelen lehet kifizetni. Emiatt a hitelfelvételkor mindenképp érdemes tájékozódni az alábbiakról:

  • Mekkora a kölcsön THM-je,
  • Hogyan és mennyit változhat a törlesztőrészletünk (ha referencia alapú, akkor gyakran változhat a kamat, de a fixált kölcsönök is egyre elterjedtebbek),
  • Mekkora a kamat és az egyéb díjak, költségek mennyibe kerülnek.

A lakáshiteleknél azt sem árt szem előtt tartani, hogy amennyiben nem tudjuk fizetni a felvett kölcsönt, akkor adósságspirálba kerülhetünk, és elveszíthetjük otthonunkat.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 14:34
Vakmajom szerint nem túlzás azt állítani, hogy a Better Call Saul cím amerikai tévésorozat átformált...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05