Na ne! Tényleg ennyi devizahitelt válthatnak ki?

Pénzcentrum
2015. június 18. 11:31

A K&H sajtótájékoztatóján kiderült, miért veszünk egyre több lakást és milyen lakáshitelt veszünk fel ehhez. A hitelezés hatalmas ugrásnak indulhat, ha beindul a forintosított devizahitelek kiváltása.

A lakáspiac felélénkülése túlzó megállapítás, mivel az elhelyezkedés szerint nem mindenhol nőtt az ingatlanvásárlások száma

 - mondta Bába Ágnes, a K&H lakossági üzletágért felelős vezérigazgató-helyettese. Az ingatlanpiac felfutását az is bizonyítja, hogy egyre többen vesznek fel lakáshitelt.

A K&H-nál az év első három hónapjában 33 százalékkal több hitelszerződést kötött, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban. Az eddigi adatok alapján az látszik, hogy az év első 4 hónapjában 44 ezer ingatlantranzakció volt, de ezek jellemzően készpénzes adás-vételek voltak.

Miért vesznek sokan lakást?

A teljes hiteldíj mutatók (THM) az elmúlt 3 évben felére estek, így jelenleg megegyeznek a nyugat-európai kamatszintekkel. Lényeges, hogy egyre többen vesznek fel hitelt hosszabb kamatperiódussal (pl. 5 évre fixált törlesztőrészlet), így a hitelek mind az ügyfél, mind a bank számára kiszámíthatóbbak lettek.

A januári értékesítések igencsak megugrottak, ez elsősorban az adósságfék szabályoknak volt köszönhető. Az új szabályok elsősorban a vásárlókra hatott, akik megijedtek attól, hogy az új szabályok miatt nem juthatnak kellő mértékű hitelhez. Ennek ellenére az eddigi hitelezési adatokból az látszik, hogy jelentős hatása nincs a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató (JTM) bevezetésének a magyar bankoknál.

Az adósságfék szabályok miatt nem lett hosszabb a hitelfelvétel folyamata, viszont jelentősen meghosszabbodott a fair bank törvény miatt, ami előírja, hogy a hitelfelvétel során a tájékoztatás és a szerződés aláírása között 7 napnak kell eltelnie.

 

A tranzakciós illeték miatt megnövekedett számlaköltségek miatt az emberek ott vesznek fel hitelt, ahol számlát vezetnek, ennek köszönhetően az egybankosodás folyik Magyarországon

 - mondta Rajna Gábor, a K&H banki értékesítési és hálózat támogatási igazgatója. Míg korábban a magyar családok több banknál vezettek számlát és több helyről vettek fel hitelt, addig egyre inkább egy szolgáltatóhoz fordulunk pénzügyi kérdésekben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A hitelkiváltások tarolhatnak idén

A devizahiteles elszámolásban 3 ezer milliárd forint kihelyezett hitel érintett,

a K&H szerint ezeknek az ügyfeleknek az egyharmada kiválthatja a kölcsönét, de nem biztos, hogy ez a rendelkezésre álló 91 napon belül fog megtörténni.

A hitelkiváltások egyébként a jelzálog alapú kölcsönök 10 százalékát érintik, de a forintosított hitelek jelentős mennyiséggel járulhatnak hozzá a hitelkiváltások átmeneti megugrásához. A kiváltók egyébként inkább a 3 vagy 5 évre fixált törlesztőrészletű kölcsönöket keresik. Ennek egyik oka lehet, hogy ezzel (a fixálás időtartamára) az ügyfelek megúszhatják a kamatkockázatot.

Milyen hitelt veszünk fel?

  • Az átlagos hitelösszeg 7 millió forint
  • Többségében városi lakosok (79 százalék)
  • Kétharmaduk házas
  • Háromnegyedük 25 és 45 év közötti
  • 90 százalékuk alkalmazott
  • 42 százalékuknak van gyereke
  • 62 százalékuknak van felsőfokú végzettsége, érdekes, hogy a főiskolát végzettek közül a rák és kos jegyűek keresik a lakáshiteleket
  • 81 százalék használt lakást vesz
  • 10 százalék hitelkiváltás

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. január 29. 15:51
Egy, a magyar miniszterelnökkel folytatott sajtóbeszélgetésen résztvevő német újságíró megírta, hogy...
Bankmonitor  |  2023. január 29. 12:20
A jelen gazdasági helyzet nem éppen könnyű terep. Legyen szó bármilyen élethelyzetről, mindenkinek é...
Holdblog  |  2023. január 28. 06:32
Az Európai Unió turisztikai ipara kezd visszatérni a koronavírus-járvány előtti csúcsidőszak szintje...
KonyhaKontrolling  |  2023. január 27. 07:55
Kezdő befektetői körökben az egyik sztár stratégia az osztalékportfólió, online csoportokban már-már...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?