12 °C Budapest
Nagyon nem mindegy, hogy milyen hitelből veszel lakást

Nagyon nem mindegy, hogy milyen hitelből veszel lakást

2014. október 6. 15:32

Ha lakásra szeretnénk költeni a hitelünkből, általában többféle kölcsönből választhatunk. Míg a lakáshitelt csak lakáscélra használhatjuk fel, addig a szabad felhasználású jelzáloghiteleket bármire elkölthetjük, mégis gyakran a felvett összeg egy részét lakáscélra szokták költeni az ügyfelek. Mik az előnyei, ha mégis a lakáshitelt részesítjük előnyben?

Ha lakáscélra veszünk fel kölcsönt, akkor választhatunk a lakáshitelek és a szabad felhasználású jelzáloghitelek között. Ugyan eltérő konstrukciókról van szó, mégis hasonló célból szokták felvenni ezeket a hiteleket, a szabad felhasználást is (részben) lakáscélra fordítják az adósok.

Van ilyen, hogy szabad felhasználású jelzáloghitelből vesz lakást?

Ugyan manapság már egyre ritkább, mégis előfordul, hogy szabad felhasználású jelzáloghitel egy részét lakásra fordítják az ügyfelek. Lehetséges, hogy jól járnak ezzel az ügyfelek, ez elsősorban a hitelösszegből lakásra fordított pénz arányától függ, vagyis minél többet költünk a hitelből a lakásra, annál inkább megéri lakáshitelt felvenni. Lényeges azt hozzátenni, hogy üdülővásárlásra a lakáshitel helyett a szabad felhasználású jelzáloghitel az alkalmas, mivel az üdülő és a lakás törvényileg különválik.

  • A lakáshitelek tőketartozását lehet lakástakarékpénztári befizetésből előtörleszteni, addig a szabad felhasználású jelzáloghitelek (SZFJ) esetén erre nincs lehetőség, vagy legalábbis az állami támogatás elvesztésével járhat. Ez alól kivételt képez, ha a SZFJ-t kifejezetten a lakáshitel kiváltására vették fel, igaz, csak a lakáshitel tartozás mértékéig lehet előtörleszteni LTP-ből. Tehát, ha egymillió forintos lakáshitelt kétmillió forintos szabad felhasználásúval váltottunk ki, akkor a lakástakarékot csak egymillió forint értékben használhatjuk fel az előtörlesztésben az állami támogatás elveszítése nélkül.
  • A bankok általában alacsonyabb kamatokat kínálnak a lakáshitelek esetén, ez látszik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikáján is. A különbség akár öt százalékpont is lehet, ami súlyos tízezreket jelenthet a havi törlesztőrészlet kifizetésekor.
  • Hitelkiváltás esetén sem mindegy, hogy az eredeti kölcsön milyen típusú volt, különösen érdekes lehet ez a jövő év elején esedékes devizahiteles forintosítás esetén. Amikor régi hitelünket lecseréljük, akkor (mindegy, hogy mire költöttük a felvett összeget) a banknál megjelölt hitelcél a mérvadó. Ez azt jelenti, hogy csak lakáshitelt válthatunk ki lakáshitellel, vagyis ekkor élvezhetjük a lakás célú konstrukció előnyeit.
  • A januárban várható forintosítás részletei még nem teljesen ismertek, így lehetséges, hogy csak a lakáscélú hitelek kerülnek átváltásra, míg az SZFJ konstrukciók nem, szintén kérdéses az, hogy az autóhitelek bekerülnek-e ebbe a körbe. Ugyan ez a most felvett kölcsönöket ez nem érinti, de a meglévő devizahiteleknél nem mindegy, melyik hitelek kerülnek átváltásra.
  • Hitelkiváltáskor fontos az is, hogy
    az új hitel csak az árfolyamkülönbség miatt, illetve a hitellezáráshoz és felvételhez köthető költségek mértékével haladhatja meg az eredeti összeget.
    Ez azt jelenti, hogy hiába szeretnénk valamennyivel nagyobb összeget felvenni (például felújítás céljából), erre csak szűk keretek között van lehetőség.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06