15 °C Budapest

Teltházzal várják a következő napokat a belföldi szállodák

MTI
2014. április 30. 16:02

A húsvéti ünnep után ismét megteltek a belföldi szállodák a csütörtöktől-vasárnapig tartó hosszú hétvégére, a legtöbb hotelben már nincsen szabad hely - közölték az MTI tudósítóinak érdeklődésére a szállodák.

Kovács István, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének főtitkára szerint a hosszú hétvégék általában jó üzletmenetet és magasabb foglaltságot jelentenek, elsősorban a vidéki wellness szállodák számára. Ilyenkor jellemzően a magyar vendégek vannak többségben - tette hozzá.

Kifejtette, különbséget kell tenni azonban a vidék és a főváros között, mivel Budapesten az üzleti céllal érkezők vannak többségben, ezért a foglaltság sem éri el a vidéki szállodákét egy-egy hosszú hétvégén. Megjegyezte: egy-egy évben 4-5 hosszú hétvége van általában, ami sokat segít a szállodák jövedelmezőségének fellendítésében, de a keresletben egyes típusú szállodák - wellness- és gyógyszálló - között jelentős eltérések lehetnek.

Nincs szabad hely Sárváron és Bükfürdőn a wellness szolgáltatásokat is nyújtó szállodákban, de elkelt szinte minden hely a nemrég Celldömölkön a Vulkán fürdő szomszédságában megnyitott új szállodában is. Vas megyében a hosszú hétvégén főleg a családosan érkező belföldi turisták töltik meg a szálláshelyeket, a fürdők mellett kedvelt célpontjuk az Őrség is, ahol szintén ezekben a napokban kezdődött meg az igazi idegenforgalmi szezon.

Teltházzal üzemelnek a hosszú hétvégén a hajdúszoboszlói szállodák, a fürdővárosban 8 ezer kereskedelmi szálláshely és 10 ezer magánszállás van. A szállodák többségének teljes kapacitását lekötötték, de valamennyi hotel teltház-közeli foglalásról adott számot, s a magánszállások többségét is lekötötték. A belföldi turisták mellett a Hungarospa Termál Hotelben jelentős számú német, román, orosz és ukrán vendéget várnak, az Atlantis Hotelben lengyel és román, a szintén teltházas Apollóban a belföldiek mellett német és rendszeresen visszatérő román vendégek lesznek. Néhány szálloda egyebek mellett a debreceni Nagyerdei Stadion megnyitójára, illetve a helyi strand szezonnyitóra is biztosított belépőjegyet a hétvégi csomagjában.

Telítettek a szállodák a hosszú hétvégén Gyulán, a helyi turisztikai szervezet előzetes adatai szerint a város hat szállodájában az átlagos telítettség csütörtöktől vasárnapig közel 95 százalékos. A vendégek döntő többsége belföldről érkező gyermekes család. Hasonló az érdeklődés a wellness szállodákban, az apartmanok és panziók iránt is nagy az érdeklődés: a kihasználtság nyolcvan százalék körüli lesz, szemben az éves negyven százalék körüli átlaggal. A Gyulai Várfürdő új élményfürdője jelentősen növelte a város idegenforgalmi vonzerejét, a négy nap alatt mintegy tízezer látogatóra számítanak, a belépők száma várhatóan naponta 2500 fő lesz, ezerrel több, mint egy átlagos napon.

A két jelentősebb Tolna megyei szálloda is teltházra számít, a dombóvári Gunaras Resort Spa Hotelben a szálláshelyek 75 százalékát foglalták le előzetesen, a szálloda szerint azonban a húsvéthoz hasonlóan teljes lesz a kihasználtság főként a hazai, dél-dunántúli, s mellettük a Szlovákiából érkező vendégeknek köszönhetően. A bikácsi Zichy Park Hotelben az összes szálláshely foglalt.

A tavaly nemzeti gyógyhellyé nyilvánított Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő mindkét nagyobb szállodájában telt ház lesz a május elsejei hétvégén. A 180 millió forintos beruházással felújított négycsillagos Aventinus Hotel férőhelyeit előre lefoglalták a hosszú hétvégére. Egy másik, a Nyíregyházi Állatpark területén található szálláshelyen május 5-ig szintén teltház van. A megrendelők főként hazai turisták, illetve a szomszédos országokból, Szlovákiából, Romániából és Ukrajnából érkeznek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ismét teltházas a hosszú hétvége Hévízen, ahogy a húsvéti ünnepeket, úgy a május elsejével kezdődő hosszú hétvégét is így várja a hévízi NaturMed Hotel Carbona. Az előfoglalási adatok alapján a foglaltság csaknem 98 százalékos, tavaly ilyenkor 90 százalékos volt.

A Börzsönyben akár duplán is meg tudnák tölteni a Nagyirtáspusztán lévő Szent Orbán Erdei Wellness Hotelt, akkora a négynapos ünnepi hétvége miatt az érdeklődés. A tapasztalatok szerint noha a "május elsejei" szoba- és csomagárak csupán 5 százalékkal magasabbak, mint máskor, a legtöbb vendég pénztárcája csak 2 éjszakás tartózkodást enged meg. A szobák 80 százalékát már április második hetében lefoglalták, így csak az időközben visszamondott helyeket tudják kínálni az utolsó pillanatban jelentkezőknek. Most is - mint általában - elsősorban a városból zöld, csendes környezetbe vágyók választják a Budapesthez közeli, nemzeti park közepén fekvő hotelt, amelyben kétféle stílusú szállást kínálnak. Az egyedi megjelenésű farönk-, illetve a légkondicionált kőépületi szárnyban lévő helyeket.

Az Art Hotel Szegedben, annak ellenére, hogy nem kifejezetten wellness szálloda, a hosszú hétvégén mintegy 80 százalékos a kihasználtság. A vendégek nagy része magyar és a fővárosból érkezik. A magas foglaltság a szállodában nem lesz ritka a közeljövőben sem, a sok szegedi konferencia és rendezvény miatt.

Idén összesen öt hosszú hétvége segít megnyújtani a pihenést, a húsvéti és május elsejei után a június 7-9. közötti pünkösd a következő, majd október 23. körül szintén négynapos lesz a hétvége, karácsonykor pedig ötnapos ünnepi pihenés következik.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem