2 °C Budapest

Saját hitelcsapdájukon nyerhetnek a diákok

Pénzcentrum
2012. szeptember 14. 05:27

A Diákhitel igénylésének első időszaka hétfőn, szeptember 17-én ér véget. A már két konstrukcióban is nyújtott kölcsön havonta több tízezer forintos egyre halmozódó adósságot jelent a hallgatóknak, amitől nehéz és hosszú évek fáradságos munkája megszabadulni. Legalábbis azoknak, akik meg tudnak tőle szabadulni. Mi történik azokkal, akiknek fizetése nem lesz elég a teljes adósság lezárására? Nyugdíjasként is fizetni kell, halál után öröklődik a tartozás?

Könnyen előfordulhat, hogy a most felvett diákhiteleket valaki soha nem tudja visszafizetni. Ugyanis a törlesztőrészletet a nem a THM mértékének és futamidőnek megfelelően állapítja meg a Diákhitel Központ Zrt., hanem a hallgató későbbi fizetésének arányában. Ez a diákoknak kedvezhet, hiszen a vártnál alacsonyabb jövőbeni fizetés mellett sem nyomja agyon őket a tartozás.

Előfordulhat viszont az, hogy akár a nyugdíjas évei kezdetéig megmarad a diákhitel. ADiákhitel Zrt. honlapján található kalkulátorsegítségével néztük meg mire számíthatnak a hallgatók, akik a hitel felvétele mellett döntenek. A kalkulátor segítségével a várható bruttó jövedelmünket figyelembe véve teljesen személyre szabhatjuk a számításokat.

Havi 157 ezer forintos fizetés alatt esély sincs visszafizetni

A havi 50 ezer forintot igénylő hallgatóknak van a legnagyobb esélye rá, hogy tartozása a nyugdíjas évei kezdetéig ne tűnjön el. A kalkulátor szerint kezdeti 157 ezer forintos fizetés szükséges ahhoz, hogy valaki maradéktalanul eleget tegyen kötelezettségeinek és letudja tartozását, ha 10 féléven keresztül a maximális 50 ezer forintos kölcsönt igényli a már ismert, jelenleg Diákhitel1-nek nevezett hitelkonstrukció esetén. A szabadon felhasználható kölcsön törlesztőrészleteinek számításakor feltételeztük, hogy az adós reálbére csak a piaci átlag mértékében növekszik. Az életpálya első szakaszában az átlagnál nagyobb jövedelemugrásra számíthatnak a diplomások, a számításaink során ezt nem vettük figyelembe, hiszen az alacsony jövedelműeknél ez klevésbé lehet jellemző. Az online kalkulátor esetében viszont érdemes lehet az átlagnál nagyobb várható jövedelemugrással számolni azoknak, akik bíznak a diplomájuk erejében.  Az alábbi diagram egy kezdeti bruttó 157 ezer forintos jövedelemmel rendelkező, 10 féléven keresztül havi 50 ezer forintos hitelt igénylő adós törlesztőrészleteit ábrázolja.

 

A részletes adatokból látszik, hogy 157 ezer forintos bruttó épp hogy csak elég a teljes adósság visszafizetésére. Aki ennél az összegnél kevesebbet keres és nem nő a piaci átlagnál nagyobb mértékben a jövedelme nem fogja tudni előtörlesztés nélkül visszafizetni még a Diákhitel1-ből keletkező  tartozását. A Diákhitel2 törlesztőrészlete a tartozás összegétől is függ. A két hitelt külön-külön, de akár együtt is kérhetik a hallgatók, akkor akár a fizetésük 17 százalékát is a törlesztőrészlet viheti el.

Mi lesz a tartozással a nyugdíj után?

Öregségi nyugdíj elérésekor vagy halál estén a Diákhitel Központ Zrt.  törli a tartozást, megszűnik a hitelszerződés. Arra is számíthatnak a kisjövedelműek, hogy a tartozásuk jó részét ki sem kell fizetniük.Már írtunk a Diákhitel2 alacsony költségeiben rejlő lehetőségekről.

A Diákhitel1 esetén nincs értelme az ehhez hasonló pénzügyi zsonglőrködésnek, de annyi kijelenthető, hogy az alacsony keresetűeknek nem érdemes még ingyen sem előtörleszteni tartozásukat, hiszen annak elengedésére számíthatnak nyugdíjba vonuláskor.

Tíz év alatt vissza lehet fizetni

"A Diákhitel törlesztésének feltételei úgy vannak kialakítva, hogy vállalható terhet jelentsenek az ügyfél számára. Felelősen kezelve a hitelt és kihasználva az előtörlesztés és előteljesítés nyújtotta lehetőségeket, a Diákhitel visszafizetése jóval tíz év alatt lehet. Ezt bizonyítja az is, hogy a hazai hallgatói hitelrendszer fennállásának 11 éve alatt szerződést kötött ügyfelek közel harmada már végtörlesztett (329 000 hitelszerződésből 101 000 lezárt). Az augusztus 15-e óta beérkezett Diákhitel1 és Diákhitel2 átlagos hiteligénylési összegek 220 000-230 000 Ft körül alakulnak, tehát a jövőben sem várható drasztikus változás a visszafizetések ütemének tekintetében. Ugyanakkor érdekes adat lehet, hogy a megbízhatóan törlesztők száma a 2011 és 2012-es naptári években 97%-98% között mozog" - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A törlesztőrészlet
A két hitelkonstrukció törlesztésének a feltételei alapvetően térnek el. A fent is vázolt régről ismert Diákhitel1 esetén van csak a fizetéshez kötve a tartozás törlesztőrészlete, míg az új típusú csak tandíjra fordítható hitel esetében a tartozás mértékétől is függ.

Diákhitel1:

A törlesztés harmadik évétől a törlesztőrészlet  főszabályként a két évvel azelőtti jövedelem 6 százaléka, addig a mindenkori minimálbér 6-8 százaléka.

Diákhitel2:

A törlesztés harmadik évétől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja főszabályként a két évvel azelőtti jövedelem tartozástól függő százaléka, mely százalékot az alábbi táblázat adja meg.

  - 1 000 000 Ft 4%
1 000 001 Ft - 2 000 000 Ft 5%
2 000 001 Ft - 3 000 000 Ft 7%
3 000 001 Ft - 4 000 000 Ft 9%
4 000 001 Ft 11%


További információ a Diákhitel Központ Zrt. honlapján.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem