2 °C Budapest

Saját hitelcsapdájukon nyerhetnek a diákok

Pénzcentrum
2012. szeptember 14. 05:27

A Diákhitel igénylésének első időszaka hétfőn, szeptember 17-én ér véget. A már két konstrukcióban is nyújtott kölcsön havonta több tízezer forintos egyre halmozódó adósságot jelent a hallgatóknak, amitől nehéz és hosszú évek fáradságos munkája megszabadulni. Legalábbis azoknak, akik meg tudnak tőle szabadulni. Mi történik azokkal, akiknek fizetése nem lesz elég a teljes adósság lezárására? Nyugdíjasként is fizetni kell, halál után öröklődik a tartozás?

Könnyen előfordulhat, hogy a most felvett diákhiteleket valaki soha nem tudja visszafizetni. Ugyanis a törlesztőrészletet a nem a THM mértékének és futamidőnek megfelelően állapítja meg a Diákhitel Központ Zrt., hanem a hallgató későbbi fizetésének arányában. Ez a diákoknak kedvezhet, hiszen a vártnál alacsonyabb jövőbeni fizetés mellett sem nyomja agyon őket a tartozás.

Előfordulhat viszont az, hogy akár a nyugdíjas évei kezdetéig megmarad a diákhitel. ADiákhitel Zrt. honlapján található kalkulátorsegítségével néztük meg mire számíthatnak a hallgatók, akik a hitel felvétele mellett döntenek. A kalkulátor segítségével a várható bruttó jövedelmünket figyelembe véve teljesen személyre szabhatjuk a számításokat.

Havi 157 ezer forintos fizetés alatt esély sincs visszafizetni

A havi 50 ezer forintot igénylő hallgatóknak van a legnagyobb esélye rá, hogy tartozása a nyugdíjas évei kezdetéig ne tűnjön el. A kalkulátor szerint kezdeti 157 ezer forintos fizetés szükséges ahhoz, hogy valaki maradéktalanul eleget tegyen kötelezettségeinek és letudja tartozását, ha 10 féléven keresztül a maximális 50 ezer forintos kölcsönt igényli a már ismert, jelenleg Diákhitel1-nek nevezett hitelkonstrukció esetén. A szabadon felhasználható kölcsön törlesztőrészleteinek számításakor feltételeztük, hogy az adós reálbére csak a piaci átlag mértékében növekszik. Az életpálya első szakaszában az átlagnál nagyobb jövedelemugrásra számíthatnak a diplomások, a számításaink során ezt nem vettük figyelembe, hiszen az alacsony jövedelműeknél ez klevésbé lehet jellemző. Az online kalkulátor esetében viszont érdemes lehet az átlagnál nagyobb várható jövedelemugrással számolni azoknak, akik bíznak a diplomájuk erejében.  Az alábbi diagram egy kezdeti bruttó 157 ezer forintos jövedelemmel rendelkező, 10 féléven keresztül havi 50 ezer forintos hitelt igénylő adós törlesztőrészleteit ábrázolja.

 

A részletes adatokból látszik, hogy 157 ezer forintos bruttó épp hogy csak elég a teljes adósság visszafizetésére. Aki ennél az összegnél kevesebbet keres és nem nő a piaci átlagnál nagyobb mértékben a jövedelme nem fogja tudni előtörlesztés nélkül visszafizetni még a Diákhitel1-ből keletkező  tartozását. A Diákhitel2 törlesztőrészlete a tartozás összegétől is függ. A két hitelt külön-külön, de akár együtt is kérhetik a hallgatók, akkor akár a fizetésük 17 százalékát is a törlesztőrészlet viheti el.

Mi lesz a tartozással a nyugdíj után?

Öregségi nyugdíj elérésekor vagy halál estén a Diákhitel Központ Zrt.  törli a tartozást, megszűnik a hitelszerződés. Arra is számíthatnak a kisjövedelműek, hogy a tartozásuk jó részét ki sem kell fizetniük.Már írtunk a Diákhitel2 alacsony költségeiben rejlő lehetőségekről.

A Diákhitel1 esetén nincs értelme az ehhez hasonló pénzügyi zsonglőrködésnek, de annyi kijelenthető, hogy az alacsony keresetűeknek nem érdemes még ingyen sem előtörleszteni tartozásukat, hiszen annak elengedésére számíthatnak nyugdíjba vonuláskor.

Tíz év alatt vissza lehet fizetni

"A Diákhitel törlesztésének feltételei úgy vannak kialakítva, hogy vállalható terhet jelentsenek az ügyfél számára. Felelősen kezelve a hitelt és kihasználva az előtörlesztés és előteljesítés nyújtotta lehetőségeket, a Diákhitel visszafizetése jóval tíz év alatt lehet. Ezt bizonyítja az is, hogy a hazai hallgatói hitelrendszer fennállásának 11 éve alatt szerződést kötött ügyfelek közel harmada már végtörlesztett (329 000 hitelszerződésből 101 000 lezárt). Az augusztus 15-e óta beérkezett Diákhitel1 és Diákhitel2 átlagos hiteligénylési összegek 220 000-230 000 Ft körül alakulnak, tehát a jövőben sem várható drasztikus változás a visszafizetések ütemének tekintetében. Ugyanakkor érdekes adat lehet, hogy a megbízhatóan törlesztők száma a 2011 és 2012-es naptári években 97%-98% között mozog" - mondta el a Pénzcentrum.hu kérdésére Imre Zita, a Diákhitel Központ Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója.

 

A törlesztőrészlet
A két hitelkonstrukció törlesztésének a feltételei alapvetően térnek el. A fent is vázolt régről ismert Diákhitel1 esetén van csak a fizetéshez kötve a tartozás törlesztőrészlete, míg az új típusú csak tandíjra fordítható hitel esetében a tartozás mértékétől is függ.

Diákhitel1:

A törlesztés harmadik évétől a törlesztőrészlet  főszabályként a két évvel azelőtti jövedelem 6 százaléka, addig a mindenkori minimálbér 6-8 százaléka.

Diákhitel2:

A törlesztés harmadik évétől a törlesztőrészlet kiszámításának alapja főszabályként a két évvel azelőtti jövedelem tartozástól függő százaléka, mely százalékot az alábbi táblázat adja meg.

  - 1 000 000 Ft 4%
1 000 001 Ft - 2 000 000 Ft 5%
2 000 001 Ft - 3 000 000 Ft 7%
3 000 001 Ft - 4 000 000 Ft 9%
4 000 001 Ft 11%


További információ a Diákhitel Központ Zrt. honlapján.

 

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?