16 °C Budapest

Tönkrement életek, széthullott családok a devizahitelek árnyékában

Pénzcentrum
2011. július 6. 10:32

Hét éve vette kezdetét a devizahitelezés Magyarországon. Több százezer ilyen hitel került kihelyezésre, ezen hitelesek mindegyike ma már a bőrén érzi, milyen sok múlott a hitelfelvétel időzítésén. Aki ugyanis viszonylag erős forint mellett vette fel a hitelt, mára a törlesztőrészlet drasztikus emelkedésével nézett szembe. De kik bukták a legnagyobbat? A 2006 végétől 2008 őszéig terjedő időszak bizonyult a hitelfelvétel legkevésbé szerencsés időzítésének, éppen az a néhány hónap, amikor a legtöbben folyamodtak lakáshitelért. Nézzük meg mi van most velük!


Mi történt 2006 és 2008 között?

Viszonylag stabil időszakban került kihelyezésre a legtöbb devizahitel, ekkor hosszú ideig erős tudott lenni a forint mind a három jellemző devizával szemben.

Valakik még így is jól jártak a devizahitellel - Íme a számok!


A fenti táblázatban összefoglaltuk miylen feltételek melett miylen arányban vettek fel hiteket. Amint láthatjuk az adósok többsége, egészen pontosan 36,2 százalékuk 145-155 forint közöütti frank árfolyamon vette fel hitelét. Ők ma 50 -60 százalékos törlesztőrészlet növekedéssel is szembesülhetnek.

Nem az árfolyam az egyetlen tényező, amely meghatározza a devizahitelek törlesztőrészletének változását: sokan tapasztalhatták, hogy a bankok kamatemelés révén devizahiteleseikre is áthárítottak valamennyit a válság során megnövekedett forrás- és kockázati költségeikből. Számításaink során mindig egy adott hitelfelvételi időpontban átlagosnak tekinthető, türelmi időszak nélküli, annuitásos lakáshitelt adatait használjuk, így általában a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a jenhitelek esetében pedig az OTP Bank kamatadataiból indulunk ki. A kamatokhoz hozzá kell számítanunk az egyéb hitelköltségeket is. (Az egyszerűség kedvéért és a bankok által használt eltérő árfolyamok miatt nem csak a törlesztésnél, hanem a folyósításnál is középárfolyammal számoltunk, ami kissé lefelé torzítja a törlesztőrészleteket).

Valakik még így is jól jártak a devizahitellel - Íme a számok!


A két legfőbb ismérv, a hitelköltség (THM) és az árfolyamok ismeretében, már könnyen kiszámolhatjuk egyes időpontokban milyen kezdeti törlesztőrészletek voltak és ezek hogyan növekedtek. Példánkban egy átlagosnak mondható, 8 millió forintos összegű és szintén átlagosnak nevezhető, 20 éves futamidejű lakáshitelt veszünk alapul, az ábrák pedig a hitelfelvétel időpontjának függvényében mutatják be a törlesztőrészletek alakulását.

Jól látható, hogy a legalacsonyabb kezdeti törlesztőrészlettel a 2007-2008-ban eladósodott jenhitelesek büszkélkedhettek, a legrosszabb kondíciókkal pedig a 2005-ben ill. 2009-ben felvett, piaci kamatozású forinthitelek rendelkeztek a hitelfelvételkor.

Valakik még így is jól jártak a devizahitellel - Íme a számok!


De jött a fekete leves!

Bár a devizahitelesek jobbára az első törlesztőrészlet fényében döntöttek a hitelfelvételről, ma már ezekre rá sem lehet ismerni. Az egyes devizanemekben felvett hitelek hitelköltsége és árfolyama igencsak eltérően változott. Legutóbb, júniusban a 2006 végétől 2008 őszéig eladósodott frankhitelesek törlesztőrészlete volt a legmagasabb (átlagos havi árfolyammal számolva), a 2008 utolsó hónapjaiban hitelt felvett jenhiteleseké pedig a legalacsonyabb. Példánkban előbbi akár 102 ezer forint is lehet, utóbbi azonban alig haladja meg az 55 ezer forintot, holott a hitelcél, a felvett forintösszeg és a futamidő ugyanaz.

Egyes jenhitelek ilyen alacsony törlesztőrészletének magyarázata, hogy 2008 utolsó hónapjaiban már gyenge forint mellett, de máig alacsonyan maradó kamatszint vették fel őket. Egy átlagos forinthitel törlesztőrészlete magas és magas is volt, az euróhitelesek azonban viszonylag alacsony törlesztőrészletnek örvendhetnek.

Valakik még így is jól jártak a devizahitellel - Íme a számok!

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fenti persze csak egy pillanatkép, sokkal többet mond, mekkora az átlagos törlesztőrészlet a teljes futamidő alatt, hiszen racionális hitelfelvételi döntés mellett ez a legfontosabb. Bár a teljes futamidő átlagos törlesztőrészletét még nem tudjuk kiszámolni, a hitelfelvétel óta mért (számtani) átlagot már ismerhetjük.

Itt már egyértelműen kidomborodik az alacsonyabb kamatozású devizahitelek előnye a forinthitelekkel szemben: míg utóbbiban 90 000-95 000 forint környékén volt az átlagos eddigi törlesztőrészlet, a frank- és euróhitelek esetében 65 000 és 85 000 forint között mozog az ez az érték, ennél jóval alacsonyabb pedig csak a jókor felvett kisszámú jenhitelnél fordul elő.

Valakik még így is jól jártak a devizahitellel - Íme a számok!

A fentiek tehát azt mutatják, hogy az elmúlt hónapok különösen rosszul alakultak a frankhitelesek számára, így törlesztőrészletük az esetek többségében még a megfelelő forinthitelekét is meghaladja, a hitelfelvétel óta eltelt időszak átlagára visszatekintve azonban még mindig a devizahitelek a nyerők. Hogy azonban ezt teljes nyugodtsággal kijelenthessük, azt is látni kell, hogy a hitelfelvételkor mekkora törlesztőrészlet-emelkedést viseltek volna el a hitelfelvevők.

Ezért érdekes a kezdeti törlesztőrészlethez képest bekövetkezett törlesztőrészlet-változás mértéke is. Számításaink azt mutatják, hogy a legnagyobb sokkon jelenleg a jen- és a frankhitelesek tömegei esnek át, a legkisebb változásnak pedig a forinthitelesek örülhetnek. Míg a frankhitelesek többségénél a törlesztőrészlet 40-60%-kal haladja meg a kezdetit, alig van olyan euróhiteles, ahol ez 20% felett lehet.

Valakik még így is jól jártak a devizahitellel - Íme a számok!

A fenti szintén egy pillanatkép, ezért még érdekesebb lehet, hogy a kezdetihez képest mekkora volt az eddigi átlagos törlesztőrészlet az egyes devizanemek esetében. Érdekes eredményt kapunk: a forinthitelek többségének törlesztőrészlete a kezdeti törlesztőrészlet környékén mozgott, a frankhiteleknél a kezdetinél 10%-30%-kal magasabb átlagos szint volt jellemző, a jenhitelesek többségénél viszont 40-80% volt az emelkedés.

A jen kétarcú viselkedésének (viszonylag alacsony törlesztőrészlet, de magas törlesztőrészlet-emelkedés) oka, hogy a hitelfelvételek viszonylag nagy részére magas árfolyamvolatilitás mellett került sor. Azok viszont többségükben jól jártak mindezidáig, akik 2009-ben vették fel euróhitelüket (nagy részük ilyen): kevesebbet kellett eddig fizetniük, mint amekkora összegre az első törlesztőrészlet után számíthattak.

Valakik még így is jól jártak a devizahitellel - Íme a számok!

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. március 29. 10:30
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem