14 °C Budapest

Késtél a lakáshiteleddel? Ezzel is számolnod kell!

Pénzcentrum
2011. március 21. 05:20

AEGON, AXA Bank, Budapest Bank, CIB Bank, Erste Bank, K&H Bank, MKB Bank Szegény embert még az ág is húzza - tartja a mondás, különösen, ha még lakáshitele is van. A megemelkedett havi részletek miatt egyre többen esnek késedelembe, amit a bankok nem csak késedelmi kamattal, KHR-fenyegetéssel, hanem különböző fantázianevekkel ellátott díjakkal és költségekkel is büntetnek. Ezek közé tartozik a felszólító levél költsége, a monitoring díj, a telefonos értesítés díja. A Pénzcentrum.hu azt vizsgálta, hogy melyik bank mennyi költséget számít fel ilyen címen a késedelembe esett ügyfelek terhére. Üde színfolt, hogy az OTP Bank, a Budapest Bank és a CIB Bank annak ellenére nem számítja fel ezeket a költségeket, hogy a hirdetmény tartalmazza azokat.

AEGON Hitel:

Az AEGON tavaly novembertől érvényes üzletszabályzata értelmében a késedelembe esett ügyfelek a felszólító levelek és a telefonos megkeresések költségét is kénytelenek megfizetni. Felszólító levelet abban az esetben küldenek, ha az ügyfél nem teljesíti a kölcsönszerződésben meghatározott kötelezettségét. Az ügyfél köteles megfizetni a felszólító levél díját, mely a hirdetmény szerint CHF alapú hitel esetében 3,5 CHF/levél, EUR alapú hitel esetében 2,25 EUR/levél, HUF alapú hitel esetében 600 Ft/levél.

Ügyintézési díjat akkor kell fizetni, ha az ügyfél nem teljesítési a kölcsönszerződésben meghatározott bármely kötelezettségét és erre a társaság telefonon keresztül felszólítja. Az ügyfél köteles megfizetni a sikeres telefonhívás díját, mely a hirdetmény szerint CHF alapú hitel esetében 6,25 CHF/sikeres hívás/behajtási periódus, EUR alapú hitel esetében 4 EUR/sikeres hívás/behajtási periódus, HUF alapú hitel estében 1100 Ft/sikeres hívás/behajtási periódus. Az ügyfélnek ezen díjakat forintban kell megfizetnie az AEGON Magyarország Hitel Zrt. bankszámlájára.

AEGON: nyugdíjtipp az állami rendszerbe visszalépők reálhozam döntéséhez

AXA Bank:

Az AXA Banknál a fizetési felszólítások díja alkalmanként 1 000 és 5 000 forint közötti összeg, ami a fizetési késedelem időtartamától függ. Amennyiben a fizetési késedelem olyan súlyos, hogy a bank munkatársai személyesen keresik fel az ügyfelet, akkor ez után a bank 10 000 forintot terhel az ügyfél hitelszámláján. Deviza alapú kölcsönök esetén az előbbi díjak a hitel nyilvántartási devizanemében kerülnek felszámításra.

Új Ügyfélcentrumot nyitott az AXA

Budapest Bank:

A behajtási folyamatban alkalmazott eszközöknek nincs explicit költsége. Ezek fedezésére a hirdetmény szerinti késedelmi kamat (ügyleti kamat fölött +6%) szolgál. Az átmeneti nehézségekkel küszködő ügyfeleket jelenleg nem terheli késedelmi eljárási költséggel a bank.

Példaértékű sikertörténet: magyar vállalkozásokat díjaztak

CIB Bank:

A CIB telefonon, írásban és SMS-ben küld értesítéseket, felszólításokat a késedelemmel rendelkező ügyfeleknek.

A behajtási tevékenységhez kapcsolódó monitoring díj a hirdetmény szerint 1 000 forint, de a június 30-ig tartó akció keretében a felszólítások költségét a bank jelenleg nem hárítja át az ügyfelekre. Behajtási tevékenységnek minősül különösen, de nem kizárólagosan a telefonos megkeresés és a felszólító levél küldése. A monitoring díj abban a hónapban kerül felszámításra, amely hónapban az ügyfél hitel- vagy kölcsönszerződéssel összefüggő fizetési késedelme következtében a bank behajtási tevékenységet végez. Lakáscélú kölcsönszerződés esetén a monitoring díj a felmondástól számított 90. napot meghaladó késedelem esetében nem kerül felszámításra.

A rendkívüli monitoring díj 45 000 forint, amelyre szintén vonatkozik a fenti akció. A díj abban az esetben fizetendő meg, amikor az ügyfél hitel- vagy kölcsönszerződéssel összefüggő fizetési késedelme következtében a bank olyan behajtási tevékenységet végez, melynek során többszöri, az ügyfél által a bank rendelkezésére bocsátott elérhetőségen (így különösen, de nem kizárólagosan telefonon, levélben és/vagy elektronikus csatornán) történő sikertelen kapcsolatfelvételt követően - az ügyfél személyes megkeresésére kerül sor. Lakáscélú kölcsönszerződés esetén a rendkívüli monitoring díj a felmondástól számított 90. napot meghaladó késedelem esetében nem kerül felszámításra.

CIB pályázat: 20 milliót készülnek szétosztani

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Erste Bank:

Az ügyfél pénztartozása késedelmes teljesítése esetén a banknak késedelmi kamatot tartozik fizetni. A késedelmi kamatot - ha azt jogszabály vagy a szerződés nem határozza meg - a hirdetmény szerinti mértékben (késedelmi kamat a tőkére az ügyleti kamaton felül 6 %, késedelmi kamat a kamatra és minden egyéb díjra vagy költségre 20 %) kell megfizetni.

A bank a lakáscélú hitel- és kölcsönszerződések esetén a szerződés felmondását követő 90. napot követően az ügyfél nem teljesítése miatt késedelmi kamatot, költséget, díjat vagy jutalékot nem számíthat fel, a felmondás napját megelőző napon érvényes ügyleti kamatot és kezelési költséget meghaladó összegben.

Azon deviza alapú hitel- és kölcsönszerződések esetén, melyeknél szerződés a fennálló tartozás összegének forintban történő meghatározását írja elő, a szerződés felmondását követő 90. napot követően a bank az ügyfél nem teljesítése miatt, a felmondás napján érvényes ügyleti kamatot és kezelési költséget meghaladó mértékű késedelmi kamatot, költséget, díjat vagy jutalékot nem számíthat fel.

Erste: jön a szegények hitele

K&H Bank:

A K&H Banknál a késedelem miatti felszólító levél, távirat díja 400 forint minden üzleti feltételű lakáshitelre. Ezzel az összeggel az adós/adóstárs/kezes banknál vezetett számlája kerül megterhelésre a kiküldéssel egyidőben. Ehhez jön még a felszólító levél postázási díja, mely a mindenkori postai díjszabás szerint kerül felszámításra.

A késedelmes ügyfeleket SMS-ben is értesítheti a bank, ennek költsége 50 forint üzenetenként, mellyel szintén az ügyfél folyószámláját terhelik. A behajtással kapcsolatos személyes megkeresés díja kiszállásonként 5 000 forint.

K&H: télen több az egészségügyi kárkifizetés

MKB Bank:

A késedelemmel rendelkező ügyfelek megkereséséért a bank jelenleg nem számít fel díjat.

Újdonság: így lehet biztonságosabb egy bankfiók

OTP Bank, Raiffeisen Bank, Sopron Bank, UCB Ingatlanhitel, UniCredit Bank

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 20. 10:26
Rövid időn belül ez már a negyedik kormánypárti lap, amelyről bíróság mondta ki, hogy hazugságokat á...
Holdblog  |  2024. április 20. 06:03
A Bitcoin talán egyetlen nagy, saját sztorija, és a kriptovilág egyik legfontosabb eseménye játszódo...
ChikansPlanet  |  2024. április 19. 12:49
A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva fi...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm