22 °C Budapest

Fellélegezhetünk: nem drágulnak tovább az élelmiszerek?

Pénzcentrum
2008. május 15. 13:00

A rekord magasságokat döngető élelmiszerárak talán végre elérték a csúcsukat és újra csökkenésnek indulhatnak. Legalábbis erre lehet következtetni az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) élelmiszer árindexének áprilisi csökkenéséből.

A FAO élelmiszer árindexét a globális élelmiszer infláció legjobb indikátorának tekinthetjük, amely összesen hat élelmiszercsoport (húsok, tejtermékek, cukor, gabonafélék, olajok és zsírok) árainak alakulását összesíti. Ez az index az elmúlt 15 hónapban egyszer sem tudott csökkenést produkálni.

Az áprilisi adatok szerint azonban a búza, cukor, tejtermékek és a szójabab ára csökkent, így a teljes árindex is csökkenni tudott. A Financial Times-nak nyilatkozó FAO igazgatóhelyettes elmondta, hogy a kukorica és rizs kivételével az élelmiszer-infláció elérte a csúcsát, ugyanakkor arra nem tett kijelentést, hogy az árak ezek után csökkenni is fognak.

Forrás: www.fao.org

A tavaly nyáron kirobbant globális élelmiszer krízis óta mégis ez eddig a legbiztatóbb jel. Az árindex áprilisra 216,7 pontra tudott zuhanni a márciusi 217 pontról, miután az elmúlt 12 hónapban közel 52 százalékot emelkedett az index.

Szakértők szerint az emelkedés végre megállhat, sőt akár csökkenés is bekövetkezhet az árakban, mivel a földművesek többet termesztenek idén a rendkívül magas élelmiszerárakból való haszonhúzás reményében.

Ugyanakkor akadnak más mezőgazdasági szakértők is, akik úgy gondolják, hogy az árak tovább emelkedhetnek a bioüzemanyag előállítás céljára történő terményfelvásárlások, valamint a rossz időjárási körülmények miatt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ráadásul a kiskereskedelmi fogyasztói árak attól függetlenül is emelkedhetnek, hogy a termelői árak esetleg csökkennek, mivel a kereskedők a korábbi áremelkedésből származó veszteségeiket feltehetően továbbra is a fogyasztókra fogják hárítani.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. március 24. 10:10
Mehlhoffer Tamás lett az Integritás Hatóság (IH) kommunikációs vezetője és szóvivője tudta meg a Med...
Kiszámoló  |  2023. március 24. 09:48
Tamásék felvették a babváró hitelt, de aztán a gyerek születése után elváltak. Ezután tudni szerette...
Holdblog  |  2023. március 24. 09:14
Az elmúlt napokban attól volt hangos a Twitter egy nem is olyan kis szeglete, hogy Balaji Srinivasan...
KonyhaKontrolling  |  2023. március 24. 07:51
Azok, akik bármilyen befektetésekről szóló, fogyasztók érdekekeit szem előtt tartó írást olvastak má...
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?