7 °C Budapest

Slágerhitel helyett etikusan: mit kínál a Banco Popolare?

Pénzcentrum
2008. március 27. 11:39

Olaszország harmadik legnagyobb bankja, a Banco Popolare Bankcsoport 2007. májusa óta, az IC Bank felvásárlásával megjelent hazánkban, a menedzsment pedig mostanra elérkezettnek tartotta az időt, hogy szélesebb nyilvánosság elé tárja a pénzintézet terveit - tudtuk meg a sajtótájékoztatón.

Fausto Perlato, elnök-vezérigazgató kiemelte, hogy a banknak több mint 100 ezer részvényese van és minden részvényesnek a tulajdonolt mennyiségtől függetlenül egy szavazata van, mely a bank népi jellegét erősíti. A Banco Popolare expanziós törekvéseiben jövőre várhatók újabb fordulatok - hangsúlyozta a bankvezető.

A csoport közép- és kelet-európai terveibe maximálisan beleilleszkedik a magyarországi tranzakció, mely mellett Horvátországban, Csehországban és Romániában is megjelentek, utóbbiban egy lízingcég megvásárlásán keresztül. A Banco Popolare elsősorban kisebb bankokat szokott vásárolni, mivel itt tud kedvezőbb árat elérni, valamint ezen szervezetméretre könnyebb áthozni saját filozófiájukat. A Banco Popolare elsősorban területi bank, territoriális alapon szerveződött, a területi jellegzetességeket figyelembe véve.

Fausto Perlato elmondta, hogy Magyarországon magyar menedzsereket alkalmaznak az operatív vezetésben. Míg a tavalyi év az előkészítésről szólt, addig idén már elkezdődhet a működés és a bővülés. A magyarországi felvásárlás óta a tulajdonos két alkalommal is alaptőkét emelt, összesen 30 millió euro összegben, valamint az anyabank további 15 millió eurós alárendelt kölcsöntőkét nyújtott a Banco Popolare Hungary számára. A banknál rövidtávon az expanziós törekvés elsődleges a megtérüléssel szemben.

A Banco Popolare Hungary jelenleg 10 fiókból álló hálózattal rendelkezik Budapesten és a főváros környékén, melyből 4-et fennállása óta hozott létre. A 2008-as évet természetesen újabb fióknyitások jellemzik majd, a bank ugyanis néhány éven belül 20-25 fiókból álló országos hálózatot szeretne létrehozni.

A pénzintézet univerzális kereskedelmi bankként működik majd a magyar piacon, termékpalettája ennek megfelelően folyamatosan bővül majd. A bank bizonyos tevékenységekhez jelenleg is engedélyekre vár. A bank forintban vagy euróban kíván hitelezni, nem lép be a CHF és a japán jen piacra, meg akarnak felelni ugyanis "az etikus banki filozófiának" - hangsúlyozta az elnök-vezérigazgató. Ahhoz, hogy a kamat ezen termékeknél versenyképes legyen, természetesen csökkenteni kell az árréseket.

A bank bruttó hitelállománya február végén 13 809 millió forintot tett ki, mely nagyságrendileg egyenletesen oszlik meg a lakossági-kisvállalati és a vállalati szegmens között. A február végi betétállomány 13 458 millió forint volt, melyből 9 989 milliót a lakossági és kisvállalati betétek tettek ki. A bank az idei második hónap végén 9 272 ügyféllel és 15 409 ügyfélszámlával rendelkezett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A bank az IC felvásárlása óta 15 millió eurónyi hitelt írt le, ez azonban tükröződött a vételárban is, így végeredményben jó üzletet kötött a bank, a saját tőke kétszereséért vásárolt ugyanis, a piacon megszokott 3-3,5-es szorzó helyett - emelte ki Fausto Perlato.

Dr. Raskó György, igazgatósági tag elmondta, hogy őt az fogta meg, hogy Észak-Olaszországban a kkv-finanszírozás mennyire gördülékenyen működik, a hazai gyakorlattal szemben. Raskó meglátása szerint az olaszoknál a személyes kapcsolat sokkal fontosabb a finanszírozásnál, mint a tárgyi fedezet, mégis igen sikeresek az észak-olaszországi családi vállalkozások. A szakember szerint a hazai kkv-szegmens fejlődési dinamikája is hagy kívánnivalót maga után, a Banco Popolare így egy más megközelítéssel alternatívát nyújthat a terület képviselői számára.

A magyar makrogazdasági helyzetet és a bankszektor lassulását firtató kérdésekre az elnök-vezérigazgató olaszos optimizmussal azt válaszolta: minden lehetőséget jelent, ami körülveszi őket. A hazai piacon léteznek olyan szerződések, melyek egy vállalati hitelnyújtásnál kizárják, hogy a cég más banknál is számlát nyithasson, máshonnan is forráshoz juthasson. Olaszországban az ilyen gyakorlat bírósági ügyeket szülne, a hazaitól eltérő megközelítésre azonban feltehetően lehet kereslet itthon is.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem