Bukna a forintgyengülés miatt a devizahitelen? - Itt a megoldás! (Danske Bank)

Pénzcentrum
2008. március 19. 14:55

Azoknak lehet érdemes elsősorban megfontolni a Danske Bank mai befektetési ajánlását, akik svájci frank alapú devizahitellel rendelkeznek és a forint gyengülése miatt növekvő havi törlesztőrészletekkel néznek szembe. A koppenhágai székhelyű bank ugyanis most azt ajánlja, hogy olyan devizapiaci pozíciót vegyünk fel, amely a forint svájci frankkal szembeni gyengülése esetén hoz nyereséget (forint eladás és frank vétel). Ez az ügylet tehát mérsékelheti azt az árfolyamveszteséget, amelyet a magyar adós akkor szenved el, amikor a forint gyengül a frankkal szemben. Megjegyzendő, hogy míg a devizapiaci tranzakcióból - jó esetben - rövid távon realizálhat nyereséget az ügyfél, addig a devizahitelek többletterheit adott esetben akár évtizedeken keresztül is viselni kénytelen.

A Danske Bank elsősorban fundamentális okokkal (magas külső finanszírozási szükséglet) indokolja, hogy miért számít a forint és a román lej gyengülésére, miközben a frank erősödését valószínűsíti a globális kockázatkerülési időszakban. Az intézmény elemzőinek meglátása szerint a most kedvezőbb nemzetközi piaci hangulatot érdemes kihasználni, hogy short pozíciót vegyünk fel vagy a forinttal, vagy a román lejjel szemben a svájci frank javára. A dán bank szakértői két napja a forint fokozott sérülékenységét kiemelő elemzést tettek közzé:

2008.03.17 15:21
Jelentős forintgyengülés jöhet - Óvatosan a török eszközökkel! (Danske Bank)

A Danske elemzőinek várakozásai szerint a jelenlegi 165 körüli forint/frank árfolyam 172 felé emelkedhet, míg a lej/frank kurzus 2.40-ről 2.46-ig kúszhat fel a két feltörekvő piaci devizára nehezedő leértékelődési nyomás miatt.

Eközben a koppenhágai elemzők azért számítanak a svájci frank erősödésére, mert az egyrészt a legjobban teljesítő deviza volt a G10 fizetőeszközök között az euróval és a dollárral szemben idén, másrészt a svájci gazdasági fundamentumok erősek, harmadrészt a kockázatkerülés időszakában "biztonságos menedéknek" tekintik a svájci eszközöket a befektetők.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mivel a Danske Bank elemzőinek várakozásai szerint a következő hónapokban is kitart a bizonytalanság a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, így a fundamentumok mellett ez a "befektetői beidegződés" is támogató erőt jelent majd a franknak. A dán elemzők egyébként csak a negyedik negyedévben számítanak (25 bázispontos) kamatcsökkentésre a svájci jegybanktól a lassuló gazdasági növekedésre reagálva.

A koppenhágai elemzők alternatív befektetési javaslata az, hogy frank vételi opciót vegyünk a forint/frank kurzusban 167.25-ös kötési árfolyammal. Ez az ügylet a megnövekedett piaci volatilitás miatt magasabb opciós díjat is figyelembe véve 168.50-es piaci árfolyam mellett válik nyereségessé (és további forintgyengülés esetén lényegében korlátlan nyereséget ígér a call opció vevőjének).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 7. 19:13
Látványos amerikai technikai- és csapatsportok, valamint egy Emmy-díjas sporttörténelmi sorozat érke...
Bankmonitor  |  2023. február 7. 07:04
Ügyfeleink gyakran gondolják, hogy a hitelfedezeti biztosítást hamarabb meg lehet kötni, mint a bank...
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?