8 °C Budapest

Bukna a forintgyengülés miatt a devizahitelen? - Itt a megoldás! (Danske Bank)

Pénzcentrum
2008. március 19. 14:55

Azoknak lehet érdemes elsősorban megfontolni a Danske Bank mai befektetési ajánlását, akik svájci frank alapú devizahitellel rendelkeznek és a forint gyengülése miatt növekvő havi törlesztőrészletekkel néznek szembe. A koppenhágai székhelyű bank ugyanis most azt ajánlja, hogy olyan devizapiaci pozíciót vegyünk fel, amely a forint svájci frankkal szembeni gyengülése esetén hoz nyereséget (forint eladás és frank vétel). Ez az ügylet tehát mérsékelheti azt az árfolyamveszteséget, amelyet a magyar adós akkor szenved el, amikor a forint gyengül a frankkal szemben. Megjegyzendő, hogy míg a devizapiaci tranzakcióból - jó esetben - rövid távon realizálhat nyereséget az ügyfél, addig a devizahitelek többletterheit adott esetben akár évtizedeken keresztül is viselni kénytelen.

A Danske Bank elsősorban fundamentális okokkal (magas külső finanszírozási szükséglet) indokolja, hogy miért számít a forint és a román lej gyengülésére, miközben a frank erősödését valószínűsíti a globális kockázatkerülési időszakban. Az intézmény elemzőinek meglátása szerint a most kedvezőbb nemzetközi piaci hangulatot érdemes kihasználni, hogy short pozíciót vegyünk fel vagy a forinttal, vagy a román lejjel szemben a svájci frank javára. A dán bank szakértői két napja a forint fokozott sérülékenységét kiemelő elemzést tettek közzé:

2008.03.17 15:21
Jelentős forintgyengülés jöhet - Óvatosan a török eszközökkel! (Danske Bank)

A Danske elemzőinek várakozásai szerint a jelenlegi 165 körüli forint/frank árfolyam 172 felé emelkedhet, míg a lej/frank kurzus 2.40-ről 2.46-ig kúszhat fel a két feltörekvő piaci devizára nehezedő leértékelődési nyomás miatt.

Eközben a koppenhágai elemzők azért számítanak a svájci frank erősödésére, mert az egyrészt a legjobban teljesítő deviza volt a G10 fizetőeszközök között az euróval és a dollárral szemben idén, másrészt a svájci gazdasági fundamentumok erősek, harmadrészt a kockázatkerülés időszakában "biztonságos menedéknek" tekintik a svájci eszközöket a befektetők.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mivel a Danske Bank elemzőinek várakozásai szerint a következő hónapokban is kitart a bizonytalanság a nemzetközi pénz- és tőkepiacokon, így a fundamentumok mellett ez a "befektetői beidegződés" is támogató erőt jelent majd a franknak. A dán elemzők egyébként csak a negyedik negyedévben számítanak (25 bázispontos) kamatcsökkentésre a svájci jegybanktól a lassuló gazdasági növekedésre reagálva.

A koppenhágai elemzők alternatív befektetési javaslata az, hogy frank vételi opciót vegyünk a forint/frank kurzusban 167.25-ös kötési árfolyammal. Ez az ügylet a megnövekedett piaci volatilitás miatt magasabb opciós díjat is figyelembe véve 168.50-es piaci árfolyam mellett válik nyereségessé (és további forintgyengülés esetén lényegében korlátlan nyereséget ígér a call opció vevőjének).

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 23. 19:14
Vidus Gabriella, az RTL Magyarország vezérigazgatója a Siófokon jelenleg is zajló Digital-Media Hung...
Bankmonitor  |  2024. április 23. 16:07
Az MNB ma az alapkamat további csökkentéséről döntött: az irányadó kamatszint 50 bázispontos mérsékl...
Holdblog  |  2024. április 23. 12:12
A nyers kakaóbab felhasználásának és kinálatának aránya már harmadik éve deficites, és a jövő is biz...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem