Jogellenesen számol fel bankközi jutalékot a Mastercard

Pénzcentrum
2007. december 21. 11:06

Az Európai Bizottság Verseny Főigazgatósága 2007. december 19-én kelt határozatában megállapította, hogy a Mastercard és a Maestro kártyarendszerek határon átnyúló tranzakciói esetében alkalmazott bankközi jutalék felszámítása beleütközik az Európai Unió versenyjogi szabályaiba.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bankközi jutalék eljárásban vizsgált fajtája a bankkártyás fizetések esetében kap szerepet. Az úgynevezett négyszereplős modellben a vásárlón és az eladón kívül a kártyás fizetési tranzakcióban két bank is szerepet kap: az egyik bank az eladó bankja, a kártyaelfogadó bank, amely a kártyaleolvasó készüléket az eladóhoz telepíti és biztosítja működését. A másik bank a kártyakibocsátó bank, amellyel a vásárló áll kapcsolatban. A bankközi jutalék azt szabályozza, hogy a kártyaelfogadó bank a kereskedőtől kapott díjból mekkora részt köteles átadni a kártyakibocsátó banknak.

A bankközi jutalék alkalmazása és mértéke általában a bankok és a kártyatársaságok megállapodásának eredménye. Ez a megállapodás azonban alkalmas a verseny korlátozására is: a bankközi jutalék mértéke ugyanis törvényszerűen beépül a kereskedőktől a kártyaelfogadásért kért díjakba, és ezek a megnövekedett költségek aztán a fogyasztói árakban is jelentkeznek. Ráadásul a magas kártyaelfogadási díjak a bankkártyás fizetés elterjedését is gátolják.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a bankközi jutalékról vizsgált megállapodás beleütközik az Európai Közösségeket létrehozó Szerződés 81. cikkének (1) bekezdésébe, amely a versenykorlátozó megállapodásokat tilalmazza. A Bizottság azt is megállapította, hogy az eljárás során a Mastercard nem bizonyította, hogy a megállapodás olyan előnyökkel járna, amelyek alapján fennállna a 81. cikk (3) bekezdése szerinti mentesülés lehetősége.

A jogsértés megállapítása mellett az Európai Bizottság hat hónapos határidőt adott a Mastercardnak, hogy megszüntesse a bankközi jutalék jelenlegi rendszerét. Amennyiben a Mastercard a megszabott határidő alatt nem tesz ennek eleget, globális forgalmának 3,5 százalékát köteles befizetni napi bírságként.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az Európai Bizottság döntése értelmében várhatóan csökkeni fognak a kereskedők által a bankoknak fizetendő díjak, ami a kereskedők által felszámított fogyasztói árakban is tükröződni fog.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?