5 °C Budapest

Jogellenesen számol fel bankközi jutalékot a Mastercard

Pénzcentrum
2007. december 21. 11:06

Az Európai Bizottság Verseny Főigazgatósága 2007. december 19-én kelt határozatában megállapította, hogy a Mastercard és a Maestro kártyarendszerek határon átnyúló tranzakciói esetében alkalmazott bankközi jutalék felszámítása beleütközik az Európai Unió versenyjogi szabályaiba.

A bankközi jutalék eljárásban vizsgált fajtája a bankkártyás fizetések esetében kap szerepet. Az úgynevezett négyszereplős modellben a vásárlón és az eladón kívül a kártyás fizetési tranzakcióban két bank is szerepet kap: az egyik bank az eladó bankja, a kártyaelfogadó bank, amely a kártyaleolvasó készüléket az eladóhoz telepíti és biztosítja működését. A másik bank a kártyakibocsátó bank, amellyel a vásárló áll kapcsolatban. A bankközi jutalék azt szabályozza, hogy a kártyaelfogadó bank a kereskedőtől kapott díjból mekkora részt köteles átadni a kártyakibocsátó banknak.

A bankközi jutalék alkalmazása és mértéke általában a bankok és a kártyatársaságok megállapodásának eredménye. Ez a megállapodás azonban alkalmas a verseny korlátozására is: a bankközi jutalék mértéke ugyanis törvényszerűen beépül a kereskedőktől a kártyaelfogadásért kért díjakba, és ezek a megnövekedett költségek aztán a fogyasztói árakban is jelentkeznek. Ráadásul a magas kártyaelfogadási díjak a bankkártyás fizetés elterjedését is gátolják.

Az Európai Bizottság megállapította, hogy a bankközi jutalékról vizsgált megállapodás beleütközik az Európai Közösségeket létrehozó Szerződés 81. cikkének (1) bekezdésébe, amely a versenykorlátozó megállapodásokat tilalmazza. A Bizottság azt is megállapította, hogy az eljárás során a Mastercard nem bizonyította, hogy a megállapodás olyan előnyökkel járna, amelyek alapján fennállna a 81. cikk (3) bekezdése szerinti mentesülés lehetősége.

A jogsértés megállapítása mellett az Európai Bizottság hat hónapos határidőt adott a Mastercardnak, hogy megszüntesse a bankközi jutalék jelenlegi rendszerét. Amennyiben a Mastercard a megszabott határidő alatt nem tesz ennek eleget, globális forgalmának 3,5 százalékát köteles befizetni napi bírságként.

Az Európai Bizottság döntése értelmében várhatóan csökkeni fognak a kereskedők által a bankoknak fizetendő díjak, ami a kereskedők által felszámított fogyasztói árakban is tükröződni fog.

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 7. 07:38
Az elmúlt egy hónapban gyakorlatilag nem változtattak lakáshiteleik kamatszintjén a bankok, ám ez az...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
MEDIA1  |  2022. december 6. 17:38
Az RTL több műsorában is szereplő Osváth Zsolt youtuber Zshowtime nevű csatornájának nyilatkozva egy...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 6. 14:36
A decemberi Top 10-es listám egyik cége. Az osztalékhozama még soha nem volt ilyen magas, 10% körül...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?