4 °C Budapest

Érkezik a segítség: kihúzzák a jelzálogpiacot a pácból?

Pénzcentrum
2007. október 15. 15:00

A három legnagyobb amerikai bank úgy tűnik ki szeretné rángatni a piacot a slamasztikából. A három intézmény együttesen szeretne létrehozni egy alapot, amely arra szolgálna, hogy olyan termékeket vásároljon amit mindenki más jelenleg kerül, ezzel helyrebillentve a piaci egyensúlyt...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Citigroup, a Bank of America, és a JP Morgan Chase Bank közel 75-100 milliárd dollárnyi magasan árazott értékpapírt fog tudni megvásárolni az új alap segítségével. Ezzel kisegítené az strukturált befektetési alapokat a jelenlegi helyzetükből, akik jelentős mennyiségű problémás hitelhez kötődő papírral rendelkeznek, és komoly gondot jelent ezek finanszírozása augusztus óta, amikor is a hitelpiaci egyensúly felborult.

A banki és kormányzati szakemberek azért aggódnak egy kicsit a kezdeményezés hatásai miatt. Ugyanis ha a papírokat jelenleg birtokló cégek arra lesznek kényszerítve, hogy kiszórják a portfoliójukból a rossz papírokat, lehet, hogy megismétlődik az augusztusi piaci összeomlás, és a jelzálog, valamint az egyéb hitelek költségei tovább nőhetnek.

Az egyeztetés már hónapok óta folyik a kérdésről, és nagyon sok részlet még egyelőre tisztázatlan, de a bankok egy vázat azért már szeretnének nyilvánosságra hozni, hogy hogyan is fog működni az alap. Az eredeti tervek szerint 90 napon belül megkezdené a működést, és néhány évig szolgálná a piaci egyensúly fenntartását, ami alatt, hogy megőrizze hitelképességét, nem vásárolna a válságot okozó subprime piachoz kötődő papírokból, inkább a rossz minősítésű hitelek, és egyéb jelzáloghoz kötődő papírok érdekelnék.

Mind a három bank egyelőre nem egyeztetett összeget tenne az alapba a saját tőkéjéből, és a szakemberek arra számítanak, hogy az indulás utáni néhány héten belül a világ számos más bankja is csatlakozik a kezdeményezéshez, tőkét juttatva az alapnak. Az alap a pénzét emellett olyan kereskedelmi papírok eladásával biztosítaná, amelyek kockázati szintje az állampapírokéhoz hasonló, csak éppen bankok, és vállalatok adnák ki azokat.

A megvásárolt papírokért a piaci árat fizetnék, viszont az még nem tisztázott, hogy azok a papírok, amelyekkel augusztus óta nem nagyon kereskednek, milyen áron fognak elkelni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A kezdeményezés ellen már ellenérvek is vannak, ugyanis egyesek szerint ez a hitelpiac ideiglenes megnyugtatására irányul, és nem arra, hogy tényleges megkönnyebbülést nyújtson az érintetteknek.

Az ellenvélemények ellenére ez egy olyan alaposan megfontolt, és megtervezett próbálkozás, ami lehet, hogy rövid időn belül segítheti a subprime jelzáloghitelek miatt válságból való kilábalást a piac érintett szereplői számára...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?