2 °C Budapest

Érkezik a segítség: kihúzzák a jelzálogpiacot a pácból?

Pénzcentrum
2007. október 15. 15:00

A három legnagyobb amerikai bank úgy tűnik ki szeretné rángatni a piacot a slamasztikából. A három intézmény együttesen szeretne létrehozni egy alapot, amely arra szolgálna, hogy olyan termékeket vásároljon amit mindenki más jelenleg kerül, ezzel helyrebillentve a piaci egyensúlyt...

A Citigroup, a Bank of America, és a JP Morgan Chase Bank közel 75-100 milliárd dollárnyi magasan árazott értékpapírt fog tudni megvásárolni az új alap segítségével. Ezzel kisegítené az strukturált befektetési alapokat a jelenlegi helyzetükből, akik jelentős mennyiségű problémás hitelhez kötődő papírral rendelkeznek, és komoly gondot jelent ezek finanszírozása augusztus óta, amikor is a hitelpiaci egyensúly felborult.

A banki és kormányzati szakemberek azért aggódnak egy kicsit a kezdeményezés hatásai miatt. Ugyanis ha a papírokat jelenleg birtokló cégek arra lesznek kényszerítve, hogy kiszórják a portfoliójukból a rossz papírokat, lehet, hogy megismétlődik az augusztusi piaci összeomlás, és a jelzálog, valamint az egyéb hitelek költségei tovább nőhetnek.

Az egyeztetés már hónapok óta folyik a kérdésről, és nagyon sok részlet még egyelőre tisztázatlan, de a bankok egy vázat azért már szeretnének nyilvánosságra hozni, hogy hogyan is fog működni az alap. Az eredeti tervek szerint 90 napon belül megkezdené a működést, és néhány évig szolgálná a piaci egyensúly fenntartását, ami alatt, hogy megőrizze hitelképességét, nem vásárolna a válságot okozó subprime piachoz kötődő papírokból, inkább a rossz minősítésű hitelek, és egyéb jelzáloghoz kötődő papírok érdekelnék.

Mind a három bank egyelőre nem egyeztetett összeget tenne az alapba a saját tőkéjéből, és a szakemberek arra számítanak, hogy az indulás utáni néhány héten belül a világ számos más bankja is csatlakozik a kezdeményezéshez, tőkét juttatva az alapnak. Az alap a pénzét emellett olyan kereskedelmi papírok eladásával biztosítaná, amelyek kockázati szintje az állampapírokéhoz hasonló, csak éppen bankok, és vállalatok adnák ki azokat.

A megvásárolt papírokért a piaci árat fizetnék, viszont az még nem tisztázott, hogy azok a papírok, amelyekkel augusztus óta nem nagyon kereskednek, milyen áron fognak elkelni.

A kezdeményezés ellen már ellenérvek is vannak, ugyanis egyesek szerint ez a hitelpiac ideiglenes megnyugtatására irányul, és nem arra, hogy tényleges megkönnyebbülést nyújtson az érintetteknek.

Az ellenvélemények ellenére ez egy olyan alaposan megfontolt, és megtervezett próbálkozás, ami lehet, hogy rövid időn belül segítheti a subprime jelzáloghitelek miatt válságból való kilábalást a piac érintett szereplői számára...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 28. 21:06
Ugyanazokért a valótlanságékért kényszerült bocsánatot kérni ma a Telex és a 444 is az igazságügyi m...
iO Charts  |  2022. november 28. 18:00
Az elmúlt pár hónapban elég sok olyan esemény történt, ami felforgatta a világpiacot. Tombol az infl...
Bankmonitor  |  2022. november 28. 16:20
Több, mint meglepő tapasztalattal gazdagodhatnak mindazok a házaspárok, akik úgy adják be a bankhoz...
Holdblog  |  2022. november 28. 15:56
A lítium különböző kémiai vegyületek formájában kerül felhasználásra számtalan ipari alkalmazás sorá...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?