27 °C Budapest

Válassz, milyen pénzt szeretnél!

Pénzcentrum
2007. szeptember 21. 14:00

Ugyan a nyári utazási szezon már lecsengett, de a külföldi utazások még messze nem értek véget. Így aztán könnyen adódhat olyan helyzet, hogy valakinek valamely valutára volna szüksége folyószámlájáról, de nem szeretné végigállni a bankfiókban a sort. Angliában megoldódott ezen emberek gondja, hiszen megkezdte működését a többvalutás ATM.

A szigetországban a Halifax révén a font mellett már eurót és dollárt is képesek lesznek a pénzkiadó automatából kivenni. Ennek köszönhetően a Halifax lett az első olyan bank, amelynél már ez a szolgáltatás is elérhetővé vált.

A hitelintézet közleménye szerint az új automaták bevezetésének célja, hogy megfeleljenek azoknak a vásárlói igényeknek, melyek az azonnal hozzáférhető külföldi pénz iránt jelentkeztek.

A mostani ATM nem az egyetlen, melyet felállított a Halifax, legalábbis a tervek szerint hamarosan London mellett az egész országban elterjesztik a valutafelvételi lehetőséget.

Az újfajta ATM mind hitel- mind betéti kártyát elfogad majd, azonban nem árt tudni, hogy akárcsak a hagyományos automaták esetében, s ez Magyarországon is így van, hitelkártyával jobb, ha inkább vásárolunk, mivel a készpénzfelvételnek igencsak borsos költségei vannak.

Ez a többvalutás ATM esetében is így van, mivel a betéti kártyás ügyfeleknek nem kell fizetniük a pénzfelvételért, a hitelkártyát használóknak viszont ki kell fizetniük a pénzfelvételre egyébként érvényes díjat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Annyi bizonyos, a hazai piacon egyelőre csupán forinthoz juthatunk hozzá az automatákból. A kezdeményezés azonban az euró esetleges bevezetésével kapcsolatosan figyelemre méltó lehet, hiszen a majdani átállás idején vélhetően lesz olyan időszak, mikor mindkét valutával fizethetünk, igaz, előfordulhat, hogy ez igencsak rövid, néhány hetes időszak lesz.

Az automaták kapcsán azt sem szabad elfelejtenünk, hogy amennyiben nyaralni megyünk, inkább még itthon váltsunk megfelelő mennyiségű pénzt, hiszen a külföldi készpénzfelvétel díjai igencsak borsosak lehetnek.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 25. 10:11
Még az idei évben képernyőre kerül a díjazott széria folytatása.
Holdblog  |  2022. május 25. 06:45
Nem először és sejthetően nem utoljára, manapság a geopolitika alakulása határozza meg a dollár „biv...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 24. 20:35
Vettem ma Metát (FB) 180 dollárért, már egy ideje kinéztem magamnak. Tartani nem szeretném sokáig, s...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?