Válassz, milyen pénzt szeretnél!

Pénzcentrum
2007. szeptember 21. 14:00

Ugyan a nyári utazási szezon már lecsengett, de a külföldi utazások még messze nem értek véget. Így aztán könnyen adódhat olyan helyzet, hogy valakinek valamely valutára volna szüksége folyószámlájáról, de nem szeretné végigállni a bankfiókban a sort. Angliában megoldódott ezen emberek gondja, hiszen megkezdte működését a többvalutás ATM.

A szigetországban a Halifax révén a font mellett már eurót és dollárt is képesek lesznek a pénzkiadó automatából kivenni. Ennek köszönhetően a Halifax lett az első olyan bank, amelynél már ez a szolgáltatás is elérhetővé vált.

A hitelintézet közleménye szerint az új automaták bevezetésének célja, hogy megfeleljenek azoknak a vásárlói igényeknek, melyek az azonnal hozzáférhető külföldi pénz iránt jelentkeztek.

A mostani ATM nem az egyetlen, melyet felállított a Halifax, legalábbis a tervek szerint hamarosan London mellett az egész országban elterjesztik a valutafelvételi lehetőséget.

Az újfajta ATM mind hitel- mind betéti kártyát elfogad majd, azonban nem árt tudni, hogy akárcsak a hagyományos automaták esetében, s ez Magyarországon is így van, hitelkártyával jobb, ha inkább vásárolunk, mivel a készpénzfelvételnek igencsak borsos költségei vannak.

Ez a többvalutás ATM esetében is így van, mivel a betéti kártyás ügyfeleknek nem kell fizetniük a pénzfelvételért, a hitelkártyát használóknak viszont ki kell fizetniük a pénzfelvételre egyébként érvényes díjat.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Annyi bizonyos, a hazai piacon egyelőre csupán forinthoz juthatunk hozzá az automatákból. A kezdeményezés azonban az euró esetleges bevezetésével kapcsolatosan figyelemre méltó lehet, hiszen a majdani átállás idején vélhetően lesz olyan időszak, mikor mindkét valutával fizethetünk, igaz, előfordulhat, hogy ez igencsak rövid, néhány hetes időszak lesz.

Az automaták kapcsán azt sem szabad elfelejtenünk, hogy amennyiben nyaralni megyünk, inkább még itthon váltsunk megfelelő mennyiségű pénzt, hiszen a külföldi készpénzfelvétel díjai igencsak borsosak lehetnek.

EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 8. 19:18