16 °C Budapest

Évente félmillió tűnik el a zsebekből...

Pénzcentrum
2007. szeptember 11. 11:00

Hová tűnt a pénzünk, kérdezhetjük magunktól nap végén. Gyakorta hosszú időbe telik, hogy visszaidézzük, hol, mennyit és mire költöttünk, s miért van egy újabb 5 ezressel kevesebb a pénztárcánkban. De mi történik, ha nem gondoljuk végig minden nap, hogy hol jártunk, és ott mennyit fizettünk?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A válasz egyszerű: költésünk ellenőrizhetetlenné válik. Egy nemrégiben készült felmérés szerint az amerikai fogyasztó 48 százaléka szenved a fent leírt jelenségtől, akiknek körülbelül 2340 dollár (436 ezer forint) folyik ki évente a kezéből, ellenőrizetlenül.

Egy átlagos fogyasztó hetente körülbelül 120 dollárt (22 ezer forintot) költ el, a VISA USA felmérése szerint azonban minden második vásárló az elköltött összeg több mint egyharmadáról, 45 dollárról (8300 forintról), nem tudja megmondani, hogy hova került. A fogyasztók 7 százalékánál az emlékezet ködében elvesző összegek nagyságrendje pedig eléri a 100 dollárt (18 600 forintot).

A legtöbben a szétaprózódó kifizetéseket okolják pénzük eltűnéséért: minden ötödik vásárló elismeri, hogy hetente körülbelül 25 dollárt (4650 forintot) költ el készpénzben apróságokra, melyekre később már nem tud visszaemlékezni.

A problémát az jelenti, hogy a fogyasztók fele úgy érzi, hogy az elfeledett pénzösszegek lehetetlenné teszik a pénzügyi tervezést, és komolyan veszélyeztetik a családi költségvetés stabilitását.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legnagyobb kontrolálatlan költéssel a 34 év alatti férfiak rendelkeznek, akik körülbelül évi 3080 dollárral (573 ezer dollárral) nem tudnak elszámolni. A VISA számukra az aktívabb kártyahasználatot és a készpénzes költség visszaszorítását ajánlja, mert ily módon ellenőrizhető válnak a tranzakciók.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20