26 °C Budapest

Már a hitelkártyások is retteghetnek?

Pénzcentrum
2007. augusztus 23. 16:00

Az amerikai jelzáloghitel-piacon zajló válság jelentőségét ma már senki sem vitatja, az azonban kétséges, hogy milyen globális hatása lehet a subprime piac összeomlásának, és megállítható-e a kockázatos hitelek berkein belül a lavina. E hét elején megjelent cikkünkben már szóltunk arról, hogy a lakáshitelek esetében jellemző szigorítási milyen hatással van a hitelpiacra.

Ekkor elmondhattuk, hogy a Fed által készített felmérés szerint a hitelkártyás konstrukciók esetében nem változtak a feltételek, a Moody's vezető közgazdásza szerint ez a kijelentés csakis általánosságban igaz. Egyes esetekben ugyanis a kereskedelmi bankok megemelték a hitelkártyás adósságot terhelő kamatokat, és megnyirbálták az eddig széles körben nyújtott kedvezményeket.

Ennek jelentősége, hogy az amerikai lakosság vásárlási kedve erősen függ a plasztikok által nyújtott likviditástól. A hitelkártyával rendelkezők között nagy azok aránya, akik a plasztikokkal a mindennapi megélhetést finanszírozzák. Ez azért jelent gondot, mert a hitelkártyás költések visszafogása mindenképpen rossza hatással lenne a lakossági fogyasztásra, amely az amerikai gazdaság 70 százalékát adja.

A kamatemelés azonban jelenleg csak a kockázatosnak minősített ügyfeleket érinti, bár mindenképpen ki kell emelnünk, hogy pontosan ezek a hitelkártyások azok, akiket a legérzékenyebben reagálnak a változásokra. A korlátok szűkebbre szabása ezért két oldalról is további kockázatot jelenthet.

A hitelkártyát igénylők mellett kellemetlen tapasztalattal térhetnek haza a másodlagos jelzálog- és az autóhitelért folyamodók is. A legtöbb bank ugyanis beszüntette a másodlagos jelzáloghitelek folyósítását, melyek a pénzintézetek szerint a jelenlegi körülmények mellett túlságosan nagy kockázatot rejtenek magukban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az a néhány hitelező, aki nem akar lemondani a piac ezen szegmenséről, a subprime piaci tapasztalatok tükrében jól megválogatja azt, hogy melyik hitelfelvevő esetében vállalja a második jelzálog bejegyeztetésével kapcsolatos rizikót.

Az autóhitelek esetében, a hitelkártyák hasonlóan, egyelőre még nem érezhető általános szigorítás, a kamatok azonban jelentős mértékben emelkedtek bizonyos hitelfelvevők esetében. Az autóhitelt felvenni szándékozók számára jó hírt jelenthet a személygépkocsik iránti kereslet visszaesése, amely arra sarkalja az autógyártókat, hogy hitelezőiken keresztül minél kedvezményesebb konstrukcióval ösztönözzék vásárlásra a potenciális ügyfeleket.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 16. 14:54
A szövetség elnöksége két új taggal bővült, valamint távozott Viniczai András.
Holdblog  |  2022. május 16. 12:31
Annak ellenére, hogy a stagfláció nem elkerülhetetlen folyamat, a gazdaságra nehezedő terhek hosszú...
Kasza Elliott-tal  |  2022. május 14. 20:09
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 13. 07:35
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy munka miatt költöznöm kell, ezért arra gondoltam, hogy le...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?