16 °C Budapest

Már a hitelkártyások is retteghetnek?

Pénzcentrum
2007. augusztus 23. 16:00

Az amerikai jelzáloghitel-piacon zajló válság jelentőségét ma már senki sem vitatja, az azonban kétséges, hogy milyen globális hatása lehet a subprime piac összeomlásának, és megállítható-e a kockázatos hitelek berkein belül a lavina. E hét elején megjelent cikkünkben már szóltunk arról, hogy a lakáshitelek esetében jellemző szigorítási milyen hatással van a hitelpiacra.

Ekkor elmondhattuk, hogy a Fed által készített felmérés szerint a hitelkártyás konstrukciók esetében nem változtak a feltételek, a Moody's vezető közgazdásza szerint ez a kijelentés csakis általánosságban igaz. Egyes esetekben ugyanis a kereskedelmi bankok megemelték a hitelkártyás adósságot terhelő kamatokat, és megnyirbálták az eddig széles körben nyújtott kedvezményeket.

Ennek jelentősége, hogy az amerikai lakosság vásárlási kedve erősen függ a plasztikok által nyújtott likviditástól. A hitelkártyával rendelkezők között nagy azok aránya, akik a plasztikokkal a mindennapi megélhetést finanszírozzák. Ez azért jelent gondot, mert a hitelkártyás költések visszafogása mindenképpen rossza hatással lenne a lakossági fogyasztásra, amely az amerikai gazdaság 70 százalékát adja.

A kamatemelés azonban jelenleg csak a kockázatosnak minősített ügyfeleket érinti, bár mindenképpen ki kell emelnünk, hogy pontosan ezek a hitelkártyások azok, akiket a legérzékenyebben reagálnak a változásokra. A korlátok szűkebbre szabása ezért két oldalról is további kockázatot jelenthet.

A hitelkártyát igénylők mellett kellemetlen tapasztalattal térhetnek haza a másodlagos jelzálog- és az autóhitelért folyamodók is. A legtöbb bank ugyanis beszüntette a másodlagos jelzáloghitelek folyósítását, melyek a pénzintézetek szerint a jelenlegi körülmények mellett túlságosan nagy kockázatot rejtenek magukban.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az a néhány hitelező, aki nem akar lemondani a piac ezen szegmenséről, a subprime piaci tapasztalatok tükrében jól megválogatja azt, hogy melyik hitelfelvevő esetében vállalja a második jelzálog bejegyeztetésével kapcsolatos rizikót.

Az autóhitelek esetében, a hitelkártyák hasonlóan, egyelőre még nem érezhető általános szigorítás, a kamatok azonban jelentős mértékben emelkedtek bizonyos hitelfelvevők esetében. Az autóhitelt felvenni szándékozók számára jó hírt jelenthet a személygépkocsik iránti kereslet visszaesése, amely arra sarkalja az autógyártókat, hogy hitelezőiken keresztül minél kedvezményesebb konstrukcióval ösztönözzék vásárlásra a potenciális ügyfeleket.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06