-2 °C Budapest

Változatlan kamatok, nem szűnő hitelfelvételi kedv

Pénzcentrum
2007. szeptember 3. 15:00

A háztartási szektor forintban denominált hiteleinek átlagos kamatlábai az elmúlt évben tapasztalható szintről júliusban gyakorlatilag nem változtak. Az előző havi magas értékekről júliusban tovább emelkedett a svájci frankban denominált fogyasztási és lakáscélú hitelek új szerződéseinek értéke. - áll az MNB jelentésében.

A háztartási szektor hiteleinek kamatlábai az elmúlt évben tapasztalható szintről júliusban nem módosultak. A folyószámlahitelek átlagkamatlába 2007. január óta változatlannak tekinthető, júliusban 20,28%-ot tett ki. A lakáscélú hitelek piaci szintű átlagos kamatlába júliusban 10,25%-ot, az átlagos hitelköltség-mutató pedig 12,78%-ot tett ki.

A fogyasztási hitelek átlagos kamatlábának és hitelköltség-mutatójának trendje az elmúlt egy évben változatlan volt, az átlagos kamatláb 17,74%-ot, az átlagos hitelköltség mutató pedig 25,31%-ot tett ki. Az egyéb hitelek átlagos kamatlába júliusban a három hónappal korábbi szint közelébe, 11,91%-ra emelkedett.

2007. júliusban a fogyasztási és az egyéb hitelek új szerződéseinek értéke kismértékben csökkent, míg a lakáscélú hiteleké enyhén emelkedett. A fogyasztási hitelek új szerződéseinek értéke 19,4 milliárd forint, a lakáscélú hiteleké 11,6 milliárd forint, az egyéb hiteleké pedig 6,8 milliárd forint volt.

Az euróban denominált hitelek3 új szerződéseinek értéke júliusban összesen 2,0 milliárd forintot tett ki. Az euróban denominált folyószámlahitelek átlagos kamatlába 192 bázisponttal 11,75%-ra emelkedett a hitelek összetételének megváltozása miatt. A fogyasztási hitelek átlagos kamatlába kismértékű csökkenést, míg a lakáscélú hiteleké enyhe növekedést mutatott júliusban. Az egyéb hitelek átlagos kamatlába gyakorlatilag nem változott júliusban.

A svájci frankban denominált változó kamatozású vagy legfeljebb egy éves kamatfixálású fogyasztási hitelek átlagos évesített kamatlábának és hitelköltség mutatójának az előző két hónapban tapasztalható növekedése megállt, az átlagos évesített kamatláb 6,51%-ot, az átlagos hitelköltség mutató pedig 9,57%-ot tett ki júliusban. A lakáscélú hitelek átlagos évesített kamatlábának és hitelköltség mutatójának szintje az elmúlt fél évben enyhén emelkedő tendenciát mutatott, az évesített kamatláb 3,54%, az átlagos hitelköltség-mutató pedig 5,91% volt júliusban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 22:14
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19