1 °C Budapest

A büntető kamatok útvesztőjében nehéz kiigazodni

Pénzcentrum
2007. augusztus 23. 13:00

Úgy tűnik, az Egyesült Királyságban megszállták a hiteleseket a büntetőkamatok, legalábbis az egyik ár-összehasonlító honlap gyűjtése szerint a jelzáloghiteleseknek 50 különböző büntető jellegű díjtétel között kell lavírozniuk.

A szigetországban igen egyszerűen kezelték az ottani pénzügyi szervezetek felügyeletének kilépési díjakkal kapcsolatos rendelkezéseit, ugyanis a hitelezők csupán nevet változtattak, így jöttek aztán létre az olyan tételek, mint például az "alapdíj".

A hitelt felvevőknek már csupán azért is busás díjat kell fizetniük, hogy valamely dokumentumaikról fénymásolatot készítsenek. Egyes helyeken ezért akár 40 fontot (15 000 Ft) is elkérhetnek. Másutt az esetleges törlesztési módozat megváltoztatásáért kell 75 fontot kiadni.

A héten pedig a Cheltenham & Gloucester például 99 fontos előzetes díjat számol fel egy-egy jelzáloghitel-kérelem benyújtásáért (igaz ebben a szegmensben várható volt a hitelezési kondíciók szigorodása).

Természetesen nem csupán a jelzáloghitelesek vállát nyomják a súlyos díjak terhei, igaz ezen a területen a versenyhivatal 12 fontban határozta meg a kiszabható büntető díjak maximumát. Ennek ellenére a kiszabott díjak típusának száma 17-ről 19-re emelkedett az elmúlt egy év alatt.

A személyi kölcsönök területén 11-féle díjat számoltak össze az előtörlesztésitől kezdve a késedelmi díjakig. A betéteseket ezzel szemben mindössze 4 fajta díj sújtja, a folyószámlával rendelkezők pedig a díjak számának csökkentését vehették észre, de mindössze 29-ről 27-re.

Itt Magyarországon általában a lakáshitelek kezdeti költségei szokták borzolni a kedélyeket, de gyakran szó esik az előtörlesztési díjakról is. A különböző elnevezések rendkívül széles palettájáról lehetséges a választás, találkozhatunk hitelfolyósítási, hitelkeret-beállítási, szerződéskötési díjakkal.

A büntető jellegű kamatok közé sorolhatjuk a teljesség igénye nélkül a késedelmi díjakat, kamatokat, a hitelkeret-túllépési díjakat, illetve a kényszerhitel kamatokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 2. 09:50
HOLD After Hours. Évad végén ajtó berúgva, hozamok összemérve, Fed Call levonva, Putyin szankcionálv...
MEDIA1  |  2022. december 2. 09:42
Lapigazgatónak nevezték ki Virág Attilát, a Hírstart vezető szerkesztőjét, a Central Médiacsoport se...
Bankmonitor  |  2022. december 2. 07:54
Egyre többen keresik az eurós megtakarításokat abban a reményben, hogy ilyen módon hatékonyabban meg...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 2. 07:45
Aki figyeli a világgazdaság alakulását, minden bizonnyal tud arról, hogy Kína gazdaságának mérete ha...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52