0 °C Budapest

A büntető kamatok útvesztőjében nehéz kiigazodni

Pénzcentrum
2007. augusztus 23. 13:00

Úgy tűnik, az Egyesült Királyságban megszállták a hiteleseket a büntetőkamatok, legalábbis az egyik ár-összehasonlító honlap gyűjtése szerint a jelzáloghiteleseknek 50 különböző büntető jellegű díjtétel között kell lavírozniuk.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A szigetországban igen egyszerűen kezelték az ottani pénzügyi szervezetek felügyeletének kilépési díjakkal kapcsolatos rendelkezéseit, ugyanis a hitelezők csupán nevet változtattak, így jöttek aztán létre az olyan tételek, mint például az "alapdíj".

A hitelt felvevőknek már csupán azért is busás díjat kell fizetniük, hogy valamely dokumentumaikról fénymásolatot készítsenek. Egyes helyeken ezért akár 40 fontot (15 000 Ft) is elkérhetnek. Másutt az esetleges törlesztési módozat megváltoztatásáért kell 75 fontot kiadni.

A héten pedig a Cheltenham & Gloucester például 99 fontos előzetes díjat számol fel egy-egy jelzáloghitel-kérelem benyújtásáért (igaz ebben a szegmensben várható volt a hitelezési kondíciók szigorodása).

Természetesen nem csupán a jelzáloghitelesek vállát nyomják a súlyos díjak terhei, igaz ezen a területen a versenyhivatal 12 fontban határozta meg a kiszabható büntető díjak maximumát. Ennek ellenére a kiszabott díjak típusának száma 17-ről 19-re emelkedett az elmúlt egy év alatt.

A személyi kölcsönök területén 11-féle díjat számoltak össze az előtörlesztésitől kezdve a késedelmi díjakig. A betéteseket ezzel szemben mindössze 4 fajta díj sújtja, a folyószámlával rendelkezők pedig a díjak számának csökkentését vehették észre, de mindössze 29-ről 27-re.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Itt Magyarországon általában a lakáshitelek kezdeti költségei szokták borzolni a kedélyeket, de gyakran szó esik az előtörlesztési díjakról is. A különböző elnevezések rendkívül széles palettájáról lehetséges a választás, találkozhatunk hitelfolyósítási, hitelkeret-beállítási, szerződéskötési díjakkal.

A büntető jellegű kamatok közé sorolhatjuk a teljesség igénye nélkül a késedelmi díjakat, kamatokat, a hitelkeret-túllépési díjakat, illetve a kényszerhitel kamatokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 24. 16:06