3 °C Budapest

Két tűz között a bankok - mikor szakad a cérna?

Pénzcentrum
2007. augusztus 21. 13:00

Két tűz közé kerülhetnek az amerikai hitelezők, amennyiben mind a befektetők, mind pedig a hitelfelvevők jogi úton keresnek majd megoldást vélt és valós sérelmeikre. A jelzálog-fedezetű értékpapírokat megvásárlók a befektetés valós kockázatának eltitkolásával, míg a bajban lévő hiteligénylők a különböző lakáshitel-konstrukciókban rejlő veszélyek elhallgatásával vádolják a tengerentúli jelzálogintézeteket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Jelenleg a hiteligénylők szempontjából találkozhatunk figyelmet érdemlő bírói döntéssel: néhány hónappal ezelőtt a bíróság a jelzáloghitel érvénytelenítésére és az azzal kapcsolatos díjak és költségek visszafizetésére kötelezte a Chevy Chase Bankot egy Wiscounsin-i házaspár által indított per keretében.

A jogi eljárásban érintett hitelezőről ugyanis kiderült, hogy az nem tett eleget annak a követelménynek, miszerint a jelzáloghitellel kapcsolatos dokumentumoknak tisztának és minden számára érthetőnek kell lenniük. A felperes házaspár szerint a hitelintézet egy 5 éves kamatperiódussal rendelkező, fix kamatozású hitelt ígért, amelyről csupán több hónapos tapasztalat után derült ki, hogy valójában az egy változó kamatozású hitel, melynek kamata havonta változhat az éppen aktuális piaci helyzetnek megfelelően.

Az eredetileg 1,95 százalékos hitelkamat így nőtt hónapról hónapra, majd idén elérte a 8 százalékos szintet. A felperes azért fordult bírósághoz, mert a megnövekedett költségeket már nem tudta fedezni, az ingatlanpiaci visszaesés pedig lehetetlenné tette számára, hogy legalább a hitelösszeg értékében adjon túl a fedezetként felajánlott ingatlanon.

Az ingatlanpiaci szakértők szerint azonban ez csak az első csata egy hosszan tartó háborúban, amely a hitelezők, értékbecslők, ügynökök és az igénylők között zajlik majd. A hitelezői gyakorlat több helyütt is támadható, vallják a szakemberek. Az ellenőrizetlen értékbecslések és jövedelemigazolások most bosszút állnak, de nem csupán a hitelfelvevőkön, a pénzintézeteken is.

Majdhogynem általános gyakorlattá vált a hitelközvetítők körében, hogy az ingatlanárakat befogni képes hitelösszegek reményében megnagyították a hitelfelvevők jövedelemét, akik a hiteldokumentumokat látva most könnyedén jogászhoz fordulnak. Ugyancsak eléggé gyakori jelenség volt, hogy az értékbecslők tolla kissé vastagabban fogott, s az sem volt ritka, hogy a 200 ezer dolláros ingatlan, a következő 5-10 évi értéknövekedést is beszámítva, a hitelszerződésben végül 300 ezer dolláros piaci értéken szerepelt.

Az ingatlanpiac visszaesése ezen lakáshitelesekre hat a legerőteljesebben, akik a hitelfeltételek szigorodása miatt már nem tudják refinanszíroztatni a hitelt, de a túlságosan magas hitelösszeget sem tudják kihúzni az ingatlan értékesítéséből. Ekkor csak egy lehetőség marad: a per, ehhez azonban szükség lenne azon forrásokra, melyekkel a hitelfelvevők nem rendelkeznek. Pontosan ezért lényeges, hogy a bíróság engedélyezi-e a lakáshitelekkel kapcsolatos kártérítési esetekben próbaperek indítását, vagyis, hogy a hitelfelvevők csoportosan pereljék az adott bankot.

Ez azonban csak az érem egyik oldala, a másik oldalon a csalódott kisbefektetők állnak, akik sokak véleménye szerint jogosan érzik úgy, hogy a hitelezők nem tájékoztatták őket megfelelően a jelzálog-fedezetű értékpapírok valós kockázatával kapcsolatban.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az első próbapert augusztus 15-én indították meg a befektetők az Egyesült Államok elsőszámú jelzáloghitel-intézetével, a Countrywide Financiallel szemben. A vád szerint a bank vezető tisztségviselő megsértették a szövetségi jogszabályokat, amikor szándékosan hamis adatokat tartalmazó közleményt adta ki a hitelintézet portfoliójának összetételével kapcsolatban. A csőd elkerülése érdekében a Countrywide 11,5 milliárd dollár értékben vett fel bankközi hitelt múlt pénteken.

A perek megindulása azonban nem csupán az amerikai bankszektort sújtja, súlyos fontmilliókba kerülhet a brit biztosítótársaságok számára is. A jelzáloghitel-intézetek ugyanis a brit pénzügyi központ biztosítóinál kötötték meg felelősségbiztosításaikat. Amennyiben a bankok elvesztik a most megindult pereket, az tömeges kifizetést jelenthet a biztosítótársaságok számára. Ez azonban nem az egyetlen gyenge pont.

A lakáshitel-piac összeomlása növelheti a lakásárakra nehezedő nyomást, az árak esésével azonban túlbiztosítottá válnak az ingatlanok, így a biztosítási díjak csökkeni fognak. Tehát egyik oldalról erős kiáramlás jellemzi majd a társaságokat, másik oldalról viszont csökkenek a bevételek. Persze egyszerű lenne a szorongató helyzetet feloldani a viszontbiztosítás intézményével, de könnyen visszafelé sülhet a csodafegyver, amint a dolgok valóban rosszra fordulnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?