2 °C Budapest

Olcsó-e az élelmiszer Magyarországon?

Pénzcentrum
2007. július 17. 05:55

Magyarországon az élelmiszerek árai az albán és a montenegrói szinten mozognak - derül ki az Eurostat friss jelentéséből. Az első pillantásra meglepő adatokat azonban alaposabban szemügyre véve úgy tűnik, a magyar árak nem lógnak ki a régiós körből.

Magyarországon az élelmiszerek árszintje az EU-átlag 70 százalékának felel meg. A vásárlóerő-paritáson számolt mutató tulajdonképpen a fejlettséggel összhangban álló árszintet tükröz. Az egy főre jutó GDP ugyanis ugyanezen módszer alapján 64 százalék körül áll.


Ugyanakkor az élelmiszerárak nem csupán a fejlettséggel állnak szoros összefüggésben, hanem országspecifikus tényezők is befolyásolják. Ez a magyar esetben is megfigyelhető, hiszen a kínálati sajátosságoknak megfelelően a gabonatermékek (60%) és a zöldség, gyümölcs (65%) ára alacsonyabb, és bizonyára a keresleti viszonyok is közrejátszanak abban, hogy a zsírok, olajok viszonylag drágábbak (90%).

Fontos tényezőnek tűnik az is, hogy az ország agrárszektora mennyire fejlett. Így fordulhat elő, hogy a domborzati meghatározottság miatt Albániában (70%) az élelmiszerek viszonylag drágák, bár az árszint elszakadása főként a fejlett, zordabb éghajlati viszonyokkal jellemezhető országokban a tipikus (119-163%).

Vélhetően ilyen specifikumok okozzák azt is, hogy a balkáni országok közül néhány (például az említett Albánia vagy Montenegró) a listán az Európai Unió fejletlenebb országaival azonos klaszterban szerepel.

Amennyiben nem csupán az élelmiszereket figyeljük, hanem az olyan, jellemzően növényi alapanyagú termékeket, mint a dohány és a szeszes ital, újabb befolyásoló tényezők kerülnek a képbe. Ezek közül a legfontosabbak, hogy jelentős adótartalmuk miatt a gazdaságpolitika erősen befolyásolja a termékek árát, illetve a külkereskedelem sokkal inkább jellemző erre a piacra. Van, ahol a két hatás tompítja egymást, máshol erősíti.

A szeszes italok esetében az árszintek relatív szórása alig nagyobb, mint az élelmiszerek esetében, ám a dohányáruknál csaknem kétszerese. Utóbbi esetben a fejlett országok látványosan drágák, míg a fejletlenebb EU-tagok lemaradása -a fokozatos adóharmonizáció ellenére - még mindig igen jelentős.

Magyarország e tekintetben sem lóg ki a sorból, a dohányáruk vásárlóerő-paritáson számolva a Norvégiában jellemző szint negyedébe kerülnek, Montenegróban viszont a miénkhez viszonyítva feleakkora az árszint.

Összességében elmondható, hogy a teljes termékkör (élelmiszer, üdítőital, szeszes ital és dohányáruk) árszintjében 37 európai ország közül a 25. helyen állunk, ami a fejlettségünkkel összhangban áll. A felzárkózási folyamat során az árak közeledni fognak a nyugati országokban megfigyelhető szinthez, ám ez a folyamat még hosszú évekig fog tartani.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. november 29. 17:17
Az RTL Magyarország tájékoztatása szerint azért nem készül újabb évad A Séf meg a többiek című széri...
Kiszámoló  |  2022. november 29. 15:02
Először a kormány meghirdetett egy ingyenes napelem-telepítési pályázatot az Unió pénzéből, amit jó...
Holdblog  |  2022. november 29. 13:10
Tudják-e HOLDBLOG olvasói, hogy a városi ember tovább él, mint a vidéki? Jómagam már negyven évvel e...
MNB Intézet  |  2022. november 29. 10:14
A tudomány kérdéseinek megválaszolására sok esetben statisztikai módszereket veszünk igénybe. A stat...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 29. kedd
Taksony
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?