12 °C Budapest

Olcsó-e az élelmiszer Magyarországon?

Pénzcentrum
2007. július 17. 05:55

Magyarországon az élelmiszerek árai az albán és a montenegrói szinten mozognak - derül ki az Eurostat friss jelentéséből. Az első pillantásra meglepő adatokat azonban alaposabban szemügyre véve úgy tűnik, a magyar árak nem lógnak ki a régiós körből.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Magyarországon az élelmiszerek árszintje az EU-átlag 70 százalékának felel meg. A vásárlóerő-paritáson számolt mutató tulajdonképpen a fejlettséggel összhangban álló árszintet tükröz. Az egy főre jutó GDP ugyanis ugyanezen módszer alapján 64 százalék körül áll.


Ugyanakkor az élelmiszerárak nem csupán a fejlettséggel állnak szoros összefüggésben, hanem országspecifikus tényezők is befolyásolják. Ez a magyar esetben is megfigyelhető, hiszen a kínálati sajátosságoknak megfelelően a gabonatermékek (60%) és a zöldség, gyümölcs (65%) ára alacsonyabb, és bizonyára a keresleti viszonyok is közrejátszanak abban, hogy a zsírok, olajok viszonylag drágábbak (90%).

Fontos tényezőnek tűnik az is, hogy az ország agrárszektora mennyire fejlett. Így fordulhat elő, hogy a domborzati meghatározottság miatt Albániában (70%) az élelmiszerek viszonylag drágák, bár az árszint elszakadása főként a fejlett, zordabb éghajlati viszonyokkal jellemezhető országokban a tipikus (119-163%).

Vélhetően ilyen specifikumok okozzák azt is, hogy a balkáni országok közül néhány (például az említett Albánia vagy Montenegró) a listán az Európai Unió fejletlenebb országaival azonos klaszterban szerepel.

Amennyiben nem csupán az élelmiszereket figyeljük, hanem az olyan, jellemzően növényi alapanyagú termékeket, mint a dohány és a szeszes ital, újabb befolyásoló tényezők kerülnek a képbe. Ezek közül a legfontosabbak, hogy jelentős adótartalmuk miatt a gazdaságpolitika erősen befolyásolja a termékek árát, illetve a külkereskedelem sokkal inkább jellemző erre a piacra. Van, ahol a két hatás tompítja egymást, máshol erősíti.

A szeszes italok esetében az árszintek relatív szórása alig nagyobb, mint az élelmiszerek esetében, ám a dohányáruknál csaknem kétszerese. Utóbbi esetben a fejlett országok látványosan drágák, míg a fejletlenebb EU-tagok lemaradása -a fokozatos adóharmonizáció ellenére - még mindig igen jelentős.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Magyarország e tekintetben sem lóg ki a sorból, a dohányáruk vásárlóerő-paritáson számolva a Norvégiában jellemző szint negyedébe kerülnek, Montenegróban viszont a miénkhez viszonyítva feleakkora az árszint.

Összességében elmondható, hogy a teljes termékkör (élelmiszer, üdítőital, szeszes ital és dohányáruk) árszintjében 37 európai ország közül a 25. helyen állunk, ami a fejlettségünkkel összhangban áll. A felzárkózási folyamat során az árak közeledni fognak a nyugati országokban megfigyelhető szinthez, ám ez a folyamat még hosszú évekig fog tartani.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 28. csütörtök
Simon, Szimonetta
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 28. 12:00