Hitellel védekezünk Gyurcsány ellen

Pénzcentrum
2007. június 14. 13:00

Április során háztartások tovább növelték adósságaikat, míg a vállalati hitelfelvételi kedv folytatta csökkenését. A forinthitelek állományának stagnálása mellett tovább emelkedik a devizahitelek állománya - derült ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) bankszektorra vonatkozó legfrissebb adataiból.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A bankszektor mérlegfőösszegében az egy hónappal megelőzőhöz képest enyhe, 0,9 százalékos csökkenés történt, így a mérlegfőösszeg 2007. április végén 21 029,3 milliárd forintot tett ki. A kis mértékű csökkenés a bankszektorban elhelyezett betétek állományának megfogyatkozására vezethető vissza.


Hitelek

A bankok által nyújtott összes hitelállomány tekintetében kismértékű növekedés következett be márciushoz képest. Az április végi hitelállomány 13 858,9 milliárd forintra rúgott, amely egyébként az előző év azonos időszakához képest 12,6 százalékos növekedést képvisel.

A vállalkozások hitelfelvételi kedve tovább csökkent, míg ellenkező irányú tendencia figyelhető meg a háztartások esetében, vélhetően még mindig a megszorítások érzékeltetik hatásukat.


A háztartások hitelállományán belül történt állományi átrendeződések továbbra is abba az irányba mutatnak, hogy a fogyasztási, illetve folyószámlahitelekkel kívánják a háztartások fenntartani fogyasztási szintjüket. A folyószámlahitelek állománya az előző év azonos időszakához képest 45 százalékot emelkedett, így áprilisban elérte 212,6 milliárd forintot, míg a fogyasztási hitelek állománya 2006. áprilisához képest 39 százalékos növekedés után 1488,7 milliárd forintot tett ki. Emellett úgy tűnik, a lakáscélú hitelek állománya ismét emelkedésnek indult, igaz a növekedés márciushoz képest még az 1 százalékot sem éri el.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A hitelállományon belül a továbbra is kedvező külföldi kamatkondícióknak köszönhetően a devizahitelek népszerűsége emelkedett. A hitelek kamatköltségeinek alakulásáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Betétek

A háztartások betétállományának tekintetében a forintbetétek esetében továbbra is stagnálás jellemző, ami az alacsony megtakarítási hajlandóságra vezethető vissza, azonban a devizában denominált betétek esetében már 2 százalékot is meghaladó állománynövekedés volt tapasztalható márciushoz képest (vélhetően a bankok által kínált akciós devizabetéteknek köszönhetően). Az aktuális betéti kamatokról lekötött betéti, akciós lekötött betéti, valamint lekötött deivzabetéti körképeinkben olvashat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06