5 °C Budapest

Hitellel védekezünk Gyurcsány ellen

Pénzcentrum
2007. június 14. 13:00

Április során háztartások tovább növelték adósságaikat, míg a vállalati hitelfelvételi kedv folytatta csökkenését. A forinthitelek állományának stagnálása mellett tovább emelkedik a devizahitelek állománya - derült ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) bankszektorra vonatkozó legfrissebb adataiból.

A bankszektor mérlegfőösszegében az egy hónappal megelőzőhöz képest enyhe, 0,9 százalékos csökkenés történt, így a mérlegfőösszeg 2007. április végén 21 029,3 milliárd forintot tett ki. A kis mértékű csökkenés a bankszektorban elhelyezett betétek állományának megfogyatkozására vezethető vissza.


Hitelek

A bankok által nyújtott összes hitelállomány tekintetében kismértékű növekedés következett be márciushoz képest. Az április végi hitelállomány 13 858,9 milliárd forintra rúgott, amely egyébként az előző év azonos időszakához képest 12,6 százalékos növekedést képvisel.

A vállalkozások hitelfelvételi kedve tovább csökkent, míg ellenkező irányú tendencia figyelhető meg a háztartások esetében, vélhetően még mindig a megszorítások érzékeltetik hatásukat.


A háztartások hitelállományán belül történt állományi átrendeződések továbbra is abba az irányba mutatnak, hogy a fogyasztási, illetve folyószámlahitelekkel kívánják a háztartások fenntartani fogyasztási szintjüket. A folyószámlahitelek állománya az előző év azonos időszakához képest 45 százalékot emelkedett, így áprilisban elérte 212,6 milliárd forintot, míg a fogyasztási hitelek állománya 2006. áprilisához képest 39 százalékos növekedés után 1488,7 milliárd forintot tett ki. Emellett úgy tűnik, a lakáscélú hitelek állománya ismét emelkedésnek indult, igaz a növekedés márciushoz képest még az 1 százalékot sem éri el.

A hitelállományon belül a továbbra is kedvező külföldi kamatkondícióknak köszönhetően a devizahitelek népszerűsége emelkedett. A hitelek kamatköltségeinek alakulásáról bővebben ebben a cikkünkben olvashat.

Betétek

A háztartások betétállományának tekintetében a forintbetétek esetében továbbra is stagnálás jellemző, ami az alacsony megtakarítási hajlandóságra vezethető vissza, azonban a devizában denominált betétek esetében már 2 százalékot is meghaladó állománynövekedés volt tapasztalható márciushoz képest (vélhetően a bankok által kínált akciós devizabetéteknek köszönhetően). Az aktuális betéti kamatokról lekötött betéti, akciós lekötött betéti, valamint lekötött deivzabetéti körképeinkben olvashat.

Fedezetlen hitelezés infláció idején

Az infláció miatt nominálisan növekvő fogyasztás hozzájárulhatott a személyihitel-kihelyezés bővüléséhez, de a magasabb kamatkörnyezet keresletmérséklő hatása is egyre inkább érezhető.

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 9. 12:17
Bill Miller nemzedéke kiemelkedő alapkezelője volt. Zászlóshajó alapja, a Legg Mason Value Trust tiz...
MEDIA1  |  2022. december 9. 11:17
Egy álláskereső portálon keres teljes munkaidőre újságíró-hírkesztőt az Indamedia legnagyobb lapja,...
KonyhaKontrolling  |  2022. december 9. 07:45
A demokratikus országok (és a felszínen az autoriter országok is) rengeteg erőforrást fordítanak a k...
Bankmonitor  |  2022. december 9. 07:16
Rekordmértékű nyugdíjemelés várható 2023 januárban. A Bankmonitor számításai szerint az átlagnyugdíj...
Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?