24 °C Budapest

Az adócsalók rémálma: van okuk félni a vizsgálatoktól a tagi kölcsön nyújtóinak?

Pénzcentrum
2007. január 11. 08:00

Nem csoda, hogy amikor milliónyi adózatlan forint tűnik fel és el az éter hullámai helyett a mérlegtételek sűrűjében, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal fejébe is szöget vernek a furcsa események, így az magyarázat és adótartozás után kutatva a tettesek nyomába indul. Az eltűnések egyik forráspontját a tagi kölcsönök jelentik, amelyek mind adózási, mind számviteli szempontból gyenge pontot jelentenek az APEH pajzsán, lássuk miért is?

Forró kályha, könnyű indulás

A tagi kölcsön célja alapvetően, hogy a megváltozott piaci viszonyok, fejlesztések vagy beruházok megindítása miatt forráshiánnyal küzdő vállalkozások tulajdonosai vagy tagjai külső forrásbevonás nélkül is segítséget tudjanak nyújtani saját jövedelmük igénybevételével. Ezzel ugyanis el tudják kerülni a külső források felhasználásának költségét, amelyek általában a bankhitelhez tartozó kamatban, illetve egyéb költségekben nyilvánulnak meg.

A tartósan veszteséges állapot azonban könnyen szemet szúrhat az adóhatóságnak, amely fokozott figyelemmel kíséri a szokványostól eltérő vállalkozói tevékenységet. Az éveken keresztül tartó "veszteségtermelés" már csak azért is gyanús, mert gazdasági tevékenység célja a nyereségszerzés. Abban az esetben, ha ez elmarad a tagi kölcsönök pedig folyamatosan érkeznek, teljes mértékig jogosan merül fel a kérdés a külső szemlélőben: vajon honnan származnak azok a források, amelyekkel éveken keresztül fenntartanak egy látszólag egyetlen forintot sem termelő vállalkozást. Ez az oka annak, hogy ilyen esetben a "hitelezők" gyakran szembetalálhatják magukat egy vagyonosodási vizsgálattal. No de ne rohanjunk ennyire előre, egyelőre feltételezzük, hogy a tagi kölcsön az eredetileg megjelölt cél érdekében történik.

Pénzt a sűrűjébe

A tagi kölcsön a tulajdonos bármilyen célra, tehát nem csupán veszteséges vállalkozás tevékenységéhez szükséges költségek finanszírozására, és korlátlan mennyiségben a vállalkozása rendelkezésére bocsáthat. Tulajdonképpen alternatívát jelent a tőkeemelésre, ám sokkal könnyebben hozzáférhető, mobilizálható.

A kölcsön létrejöttének tényét, a kölcsön összegét, a kölcsönnyújtás feltételeit, a visszafizetés, a törlesztés időpontjait a tulajdonos és a vállalkozás azonban köteles szerződésben rögzíteni, amelyre a Polgári Törvénykönyv ide vonatkozó, 1959. évi IV. törvényének rendelkezéseit kell irányadónak tekinteni.

A tagi kölcsönök valódiságát és hitelességét is vizsgálják, az előbb említett esetben a Ptk. rendelkezések és a számviteli törvény ide vonatkozó fejezeteit kell figyelembe venni. Míg a hitelesség vizsgálatánál fontos, hogy a könyvvitelben rögzített és a beszámolóban szereplő tételek a valóságban is megtalálhatók, bizonyíthatók, kívülállók által is megállapíthatók, mert csak ebben az esetben tekinthető hitelesnek a kölcsön.

A következő banánhéjat a pénzeszközöket érintő gazdasági műveletek, események bizonylatainak késedelmes könyvelése jelenti, a készpénzforgalommal járó műveletek a pénzmozgással egyidejűleg kell rögzíteni.
A tagi kölcsönt attól függően, hogy az hosszú vagy rövid távon biztosítja a tulajdonos kell a rövid-, illetve a hosszú lejáratú kötelezettségek közé elkönyvelni, amely eszköz oldalon a készpénz vagy a bankszámla egyenlegének növekedését okozza.

Adóban az erő

A tagi kölcsön alkalmazásának adóügyi vonzatairól kérdeztük a Deloitte fő adópartnerét, Oszkó Pétert. Elmondása szerint a tagi kölcsön körüli láz sokkal inkább a vagyonosodási vizsgálatoknak, mint a kölcsönfajta alkalmazásában rejlő adókikerülési lehetőségeknek szól.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Mivel a tagi kölcsönt a tulajdonos már az adózott jövedelemből nyújtja, ha az kamatmentes, a visszafizetéskor sem a vállalatot, sem a kölcsönt nyújtó magánszemélyt nem terheli adófizetési kötelezettség.

Ha azonban a hitelre kamatot szeretnének felszámolni, az ebből származó jövedelem csupán egy bizonyos rendkívül alacsony értékhatárig, 10 000 forintig adózik az osztalékadónál kedvezőbb kamatadó szerint, az e feletti jövedelem összevonandó jövedelemnek számít, amelynek adóterhei az osztalékadónál jóval magasabbak, így ilyen formában sincs lehetőség a megfizetendő adó mértékének kedvezményesebbé tételére.

Adófizetési kötelezettsége a hitelnyújtónak csakis abban az esetben van, ha a hitelt elengedi, ekkor az osztaléknak a tulajdonos vagyoni betétje arányában kiszámított részére 10 százalékos adót köteles fizetni.

Térkép a fekete lyukhoz

Az APEH vizsgálódásainak középpontjában így várhatóan nem a tagi kölcsön által a vállalkozás könyvelésében bejárt utak állnak majd, hanem az, hogy a hitelt nyújtó bevallott jövedelme és életkörülményei lehetővé teszik-e az adott kölcsön nyújtását. A vagyonosodási vizsgálat egyik célja, hogy fény derüljön arra, hogy a hitelnyújtás a törvényben megfogalmazottak szerint a tulajdonos adózott jövedelméből történt vagy az a vállalkozás feketén megszerzett jövedelmének tisztára mosására szolgált.

A vagyonosodási vizsgálat komoly következményekkel járhat az jövedelmét részben eltitkoló tulajdonosra nézve, aki két lehetőség közül választhat: vagy önellenőrzést folytatva bevallja bevételeinek azon részét, amelyet eddig homály fedett, vagy megvárja, amíg az APEH elvégzi a vagyonosodási vizsgálatot és megállapítja az adóalapot. Természetesen a legtöbb esetben a második megoldás választása jár nagyobb költséggel.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. május 22. 12:05
Tizenhárom évig tartott a féktelen fesztivál a tőzsdéken és úgy általában az egész világgazdaságban....
Holdblog  |  2022. május 22. 07:01
Archívumunkból (2018) Spin-off A vállalati tranzakciók különös világot képviselnek. A tanácsadók és...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?