0 °C Budapest

Kibújhatunk-e a dupla járulékfizetés alól részmunkaidős foglalkoztatással?

Pénzcentrum
2006. július 19. 06:37

Részmunkaidős foglalkoztatás esetén sem bújhatunk ki a szeptembertől hatályba lépő szabály alól, miszerint a "minimálbér kétszerese" után kell fizetnie a munkáltatónak a járulékokat - mondta el érdeklődésünkre a tegnapi Deloitte adószemináriumon felmerült témára Gyuricskó Eszter. A Deloitte szenior menedzsere hozzátette: jogszabály szerint részmunkaidős foglalkoztatás esetén a minimum járulékalap

után a munkaidő arányában kell megfizetni a járulékokat.

Szeptember elsejétől a minimum járulékalap 125 ezer forint (a törvény nem a minimálbér kétszeresében rögzíti az összeget, bár ez jelenleg annak felel meg), ami január elsejétől 131 ezer forintra fog emelkedni. Ez tehát azt jelenti, hogy ha napi 8 órás foglalkoztatás esetén 125 ezer forint a járulékalap, akkor pl. egy 4 órás foglalkoztatásnál ennek a fele lesz a járulékfizetés alapja.

Lényeges, hogy a 125 ezres járulékalap utáni fizetés alól bejelentési kötelezettség mellett mentesség kapható (azaz a ténylegesen kifizetett jövedelem alacsonyabb ennél). A bejelentést a már meglévő foglalkoztatotti jogviszonyra október 12-ig kell megtenni az adóhatóság felé. A hatóság meg fogja vizsgálni, hogy jogosult-e a mentességre az adott vállalkozás (pl. a kimutatott jövedelem és a foglalkoztatott életszínvonala összhangban van-e egymással).

2006.07.19 07:00
Mit, hogyan? - Fontos változások a tőzsdei árfolyam-nyereség adózásánál!

2006.07.18 11:53
Osztalékadó már a 2006-os nyereségre is vonatkozik - milyen esetben?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,4%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2006.07.18 11:37
Megszűnik a vállalkozások vesztesége elhatárolásának lehetősége?

2006.07.18 10:44
Tucatnyi tevékenységi kör helyett - uniós jogot sértő változások az adózás területén

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

NAPTÁR
Tovább
2023. február 9. csütörtök
Abigél, Alex
6. hét
Február 9.
Pizza világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?