29 °C Budapest

Házipénztáradó: megvan a döntés

Pénzcentrum
2006. november 7. 09:00

A házipénztáradó lehet a Gyurcsány-csomag első eleme, ami megbukik az alkotmányossági vizsgán. A testület tegnap döntött, egyes sajtóértesülések szerint, az adónem ellen. A büdzsében ez ötmilliárdos mínuszt jelenthet 2008-ban, amit adóemelés pótolna - írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, a taláros testületben a többség véleménye szerint nem állja ki az alkotmányosság próbáját a jogszabály. A bíróság álláspontja azonban egyelőre nem ismert, a hivatalos közleményt csak jövő hétfőn hozzák nyilvánosságra - addig a bírák a döntéstől esetlegesen eltérő véleményüket fogalmazhatják meg.

Veres János pénzügyminiszter mindenesetre újabb adóemeléssel pótolná a házipénztáradót, ha azt az alaptörvénybe ütközőnek találta az AB. Így az is sejthető: a szaktárca korántsem biztos abban: megállja a helyét a házipénztáradóról szóló, egyébként meglehetősen sokat és sokak által vitatott jogszabály.

Házipénztáradót egyébként azoknak a cégeknek kellene fizetniük amelyek pénztárában a napi átlagos zárókészlet meghaladja az elismert, vagyis a 300 ezer forintos szintet - mégpedig az így kalkulált többlet 20 százalékát.

A döntéstől függetlenül azonban jelentősebb, 10 milliárdos összegre számíthat a kormány 2007-ben a cégek pénztárai kapcsán. Azokban a cégekben ugyanis, ahol túlzottan magas a pénztári állomány és ennek megfelelően magas a korábbi évek nyeresége alapján képzett eredménytartalék szintje is, most a tagoknak tagi betétjük arányában lehetőségük nyílik majd kedvezményes, tízszázalékos osztalékadó mellett csökkenteni ezt a pénztári állományt, illetve kivenni az eredménytartalékot. Evvel elvileg az AB elé került adótörvény által szabott 300 ezer közelébe lehet csökkenteni a pénztári átlagos záró egyenleget. Bár, ha megsemmisítő döntés született, már nem kell a 20 százalékos pénztáradótól tartani. A 10 százalékos osztalékadó mindazonáltal kedvező lehetőség, tekintve: egyébként 25, illetve 35 százalékos adómérték él. S ahol valóban csak papíron létező, már elköltött jövedelmek szerepelnek a könyvekben házipénztár gyanánt (a szaktárca becslése szerint ez 100 milliárdos tétel az országban), ott valóban érdemes a kedvezménnyel élni, hiszen előbb-utóbb ki kell venni a vállalkozásból ezt a pénzt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A helyzet persze korántsem ilyen egyszerű: tízszázalékos osztalékadóval ugyanis csak a napi átlagos záró pénzkészletnek a napi átlagos készpénzforgalom kétszeresét meghaladó részét lehet kivenni. Magyarán az jár jól, akinek már egy ideje a pénztárában hever a szóban forgó összeg, utólag azt növelni nem érdemes. Emellett azonban az is bonyolítja a helyzetet, hogy az eredménytartalékhoz csak az nyúlhat hozzá, aki az előző, vagyis jövőre a 2006-os évi eredményét már kivette osztalékágon 25, illetve 35 százalékos adó mellett.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 21. vasárnap
Dániel, Daniella
29. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem