Házipénztáradó: megvan a döntés

Pénzcentrum
2006. november 7. 09:00

A házipénztáradó lehet a Gyurcsány-csomag első eleme, ami megbukik az alkotmányossági vizsgán. A testület tegnap döntött, egyes sajtóértesülések szerint, az adónem ellen. A büdzsében ez ötmilliárdos mínuszt jelenthet 2008-ban, amit adóemelés pótolna - írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, a taláros testületben a többség véleménye szerint nem állja ki az alkotmányosság próbáját a jogszabály. A bíróság álláspontja azonban egyelőre nem ismert, a hivatalos közleményt csak jövő hétfőn hozzák nyilvánosságra - addig a bírák a döntéstől esetlegesen eltérő véleményüket fogalmazhatják meg.

Veres János pénzügyminiszter mindenesetre újabb adóemeléssel pótolná a házipénztáradót, ha azt az alaptörvénybe ütközőnek találta az AB. Így az is sejthető: a szaktárca korántsem biztos abban: megállja a helyét a házipénztáradóról szóló, egyébként meglehetősen sokat és sokak által vitatott jogszabály.

Házipénztáradót egyébként azoknak a cégeknek kellene fizetniük amelyek pénztárában a napi átlagos zárókészlet meghaladja az elismert, vagyis a 300 ezer forintos szintet - mégpedig az így kalkulált többlet 20 százalékát.

A döntéstől függetlenül azonban jelentősebb, 10 milliárdos összegre számíthat a kormány 2007-ben a cégek pénztárai kapcsán. Azokban a cégekben ugyanis, ahol túlzottan magas a pénztári állomány és ennek megfelelően magas a korábbi évek nyeresége alapján képzett eredménytartalék szintje is, most a tagoknak tagi betétjük arányában lehetőségük nyílik majd kedvezményes, tízszázalékos osztalékadó mellett csökkenteni ezt a pénztári állományt, illetve kivenni az eredménytartalékot. Evvel elvileg az AB elé került adótörvény által szabott 300 ezer közelébe lehet csökkenteni a pénztári átlagos záró egyenleget. Bár, ha megsemmisítő döntés született, már nem kell a 20 százalékos pénztáradótól tartani. A 10 százalékos osztalékadó mindazonáltal kedvező lehetőség, tekintve: egyébként 25, illetve 35 százalékos adómérték él. S ahol valóban csak papíron létező, már elköltött jövedelmek szerepelnek a könyvekben házipénztár gyanánt (a szaktárca becslése szerint ez 100 milliárdos tétel az országban), ott valóban érdemes a kedvezménnyel élni, hiszen előbb-utóbb ki kell venni a vállalkozásból ezt a pénzt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A helyzet persze korántsem ilyen egyszerű: tízszázalékos osztalékadóval ugyanis csak a napi átlagos záró pénzkészletnek a napi átlagos készpénzforgalom kétszeresét meghaladó részét lehet kivenni. Magyarán az jár jól, akinek már egy ideje a pénztárában hever a szóban forgó összeg, utólag azt növelni nem érdemes. Emellett azonban az is bonyolítja a helyzetet, hogy az eredménytartalékhoz csak az nyúlhat hozzá, aki az előző, vagyis jövőre a 2006-os évi eredményét már kivette osztalékágon 25, illetve 35 százalékos adó mellett.

Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 3. szombat
Klotild
22. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 19:19
Pénzcentrum  |  2023. június 3. 16:04