25 °C Budapest

Díjmentesen kipróbálható behajtás az Intrum Justitiától

Pénzcentrum
2006. november 14. 14:59

Az Intrum Justitia december 20-ig tartó akciójának keretében a megbízó csak az eredményes behajtások után fizet, akár mindössze 9% sikerdíjat. Amennyiben nem hoz eredményt az eljárás, az addig nyújtott szolgáltatás díjmentes, így tulajdonképpen kockázatmentesen próbálhatják ki a cég behajtási szolgáltatását az érdeklődők.

Az akciót kifejezetten a KKV szektor igényeihez igazítottuk, ugyanis a 25 országban, 10.000 üzletember bevonásával készített európai fizetési felmérésünk szerint a kis- és középvállalkozások szenvednek különösen a késedelmes fizetésektől, mivel ezek sokkal sebezhetőbbek a készpénz áramlásában bekövetkezett változások miatt. - jegyezte meg Felfalusi Péter, az Intrum Justitia magyarországi vállalatának ügyvezető igazgatója.

Döbbenetes mértékben emelkedik a késedelmes fizetések száma Európában, a lejárt követelések értéke mára elérte a 250 milliárd eurót, ami megfelel Ausztria teljes GDP-jének - áll az Intrum Justitia által elvégzett legújabb Európai Fizetési Kockázati Indexben (EPI). Egy év alatt duplájára nőtt a jogerőre emelkedett felszámolási eljárások száma Magyarországon a késedelmes fizetések miatt, pedig ennek elkerülésére már ma is kínálkoznak elérhető megoldások, csak kevesen élnek velük.

A tanulmány szerint az EU országaiban az átlagos fizetési időtartam, azaz a tényleges idő a számla elküldésétől annak rendezéséig 59,2 nap, szemben a 2004-es 58,7 és a 2003-as 57,3 nappal. Meglepő adat, hogy Magyarországon ez a szám csak 44 nap, tehát nem tartozunk a sereghajtók közé a kifizetési időtartam tekintetében.

A kintlévőségek, illetve behajtási folyamatok egy kis előrelátással elkerülhetők - tette hozzá Felfalusi Péter. Hazánkban is igénybevehetők azok a megelőző szolgáltatások, amelyek már a szerződéskötés előtt tájékoztatják megbízóinkat az adott cégtől várható fizetési hajlandóságról. A komplex követeléskezelési szolgáltatások igénybevételével radikálisan csökkenthető a gazdálkodó szervezetek leírási vesztesége.

A leginkább riasztó adat, hogy míg a behajthatatlan követelések átlagban 1,9%-ot tesznek ki az európai országokban, addig hazánkban a kintlévőségek 2,7%-át kell veszteségként leírniuk a vállalatoknak, ami drasztikusan rontja a KKV szektor versenyképességét. Míg a késedelmes napok számának tekintetében a középmezőnyt erősítjük, addig a nemfizetés kockázata hazánkban jóval magasabb az EU átlagánál. Ezen kockázat csökkentése érdekét szolgálja a kintlévőségkezelés, ugyanis aki határidőre nem teljesít, annál a nemfizetés kockázata a késedelmes napok számával arányosan nő.

Magyarországon 3-5 ezer milliárd forintra becsülhető a lejárt követelések nagysága, ennek csupán 2-3%-át bízzák kintlévőségkezelő szakértőre a vállalatok. Az Intrum Justitia piacvezető szolgáltatóként ebből 35%-os piacrészt tudhat magáénak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Elenyésző ma hazánkban azoknak a vállalatoknak a száma, akik tudatosan foglalkoznak a kintlévőségkezeléssel. A legtöbben nem törődnek vele, mások pedig a vállalaton belül, pénzügyes kollégákra bízzák a behajtási folyamatot, pedig a követeléskezelés egy naprakészséget igénylő szakma, így szakemberre kellene bízni. Nem beszélve arról, hogy a folyamatok kihelyezése jelentős megtakarításokat jelent. Olcsóbb és hatékonyabb egy behajtó cégre bízni a kintlévőségek kezelését, mint saját munkaerővel próbálkozni - folytatta Felfalusi Péter az ügyvezető.

Nyugat-Európa országaiban a gazdasági szereplők is tesznek azért, hogy a gazdaság versenyképességét a fizetési mutatók javításával növeljék. A vállalatok gondolnak a megelőzésre, szakértőre bízzák a kintlévőségeik kezelését, és következetesen alkalmazzák a késedelmi kamatot a fizetési határidőn túl rendezett számlák esetében. Magyarországon éves szinten több mint 300 milliárd forintot lehetne visszaforgatni a gazdaságba a leírt veszteségek csökkentésével és a fizetési idő felgyorsításával, hozzájárulva ezzel a gazdasági növekedéshez.

Természetesen a törvényalkotóknak is van felelőssége a versenyképesebb gazdasági környezet kialakításában: gyorsabb, hatékonyabb és olcsóbb jogi eljárásokra van szükség, illetve a nyugaton sikerrel alkalmazott törvényileg szabályozott inkasszó díj intézményére - zárta mondandóját az Intrum Justitia ügyvezetője.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 23. 19:53
Mégis úgy döntött az RTL, hogy megszólal a műsorvezetőjének, Majkának a Puzsér Róbert bántalmazását...
Bankmonitor  |  2024. július 23. 17:25
A jegybank mai döntésével 2024. július 24-től 25 bázisponttal mérséklődik az alapkamat, az irányadó...
MNB Intézet  |  2024. július 23. 12:09
Egy viselkedéses közgazdaságtan területén végzett kutatás során arra voltak kíváncsiak a kutatók, ho...
Holdblog  |  2024. július 23. 08:01
Érdekel, hogyan kezeljük a pénzed a HOLD-nál? Nem tudod, kik választják ki a neked megfelelő portfól...
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 24. szerda
Kinga, Kincsõ
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem