12 °C Budapest

Lassulás a hitelintézeti piacon

Pénzcentrum
2006. október 20. 09:00

Nyers Rezső, a Magyar Bankszövetség főtitkára úgy nyilatkozott, egyértelmű, hogy némi lassulás jelentkezett a hitelintézeti piacon, ugyanakkor nem kell arra számítani, hogy a jövedelmezőség is csökken.


Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke, az MKB Bank elnök-vezérigazgatója szerint a fiskális stabilizációs intézkedések hatását egyelőre nehéz megítélni, lehetséges, hogy megtakarításokra ösztönöz, de az is előfordulhat, hogy a lakosság inkább növelni fogja eladósodottságát.

Az elnök szerint a növekedési ütem visszaesése a versenynek, s ezáltal a fogyasztóknak kedvez, ugyanakkor növekszik a túlzott kockázatvállalás veszélye is - írja a Világgazdaság.

A Magyar Bankszövetség által a hazai bankrendszerről, piaci folyamatokról összeállított háttéranyagból kiderül, hogy a hiteleknél a devizahányad magasabb, mint 50%, jövőre ez 63% lehet. A háztartási kölcsönökön belül a lakáskölcsönöknél nagyobb ütemben bővülnek a fogyasztási hitelek. A vállalati területen a kis-és középvállalkozásoknak nyújtott hitelek növekedtek a legnagyobb ütemben.

A portfolió minőségével nincs gond: a háztartásoknál 2,5, a vállalatoknál pedig 3,5 százalékos a problémás hitelek aránya. A kamatadó emelése a jegybank adatai szerint új megtakarításokat nem eredményezett, csupán nagy mértékű átcsoportosítást.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?