26 °C Budapest

Meglephet az ATM - Mit tehetsz, ha nem tetszik az összeg?

Pénzcentrum
2006. október 19. 08:00

Gondolkodtál már azon, mi történik ha egy ATM-nél a borítékos pénzbefizetési lehetőséget veszed igénybe, bebillentyűzöd a borítékba betett összeget, megkapod a bizonylatot, a havi számlakivonaton azonban egészen más összeg szerepel ennél a tételnél? Nem egyszerű eset az biztos, ezen probléma feloldására a tengerentúlon a nagyobb bankok egy újfajta automatát vezettek be, időszerűnek tartottuk hát feltenni a hazai pénzintézeteknek a kérdést, ők mit tesznek a fenti szituáció megoldására? Egyáltalán gyakorinak számítanak ezek az esetek? Ennek jártunk utána!

Gondolkodtál már azon, mi történik ha egy ATM-nél a borítékos pénzbefizetési lehetőséget veszed igénybe, bebillentyűzöd a borítékba betett összeget, megkapod a bizonylatot, a havi számlakivonaton azonban egészen más összeg szerepel ennél a tételnél? Nem egyszerű eset az biztos, ezen probléma feloldására a tengerentúlon a nagyobb bankok egy újfajta automatát vezettek be, időszerűnek tartottuk hát feltenni a hazai pénzintézeteknek a kérdést, ők mit tesznek a fenti szituáció megoldására? Egyáltalán gyakorinak számítanak ezek az esetek? Ennek jártunk utána!

Mi is itt a probléma?

Az Egyesült Államokban sorozatosan jelennek meg intő írások, jogászi vélemények az ATM-es készpénzbefizetésekkel kapcsolatban. Az alapvető gond a borítékos befizetésekkel gyakorlatilag a bevezetőben felvetett sajátosság: a boríték becsúsztatásakor az összeget tulajdonképpen a befizető billentyűzi be, ez az érték fog megjelenni a bizonylaton.

Elvileg tehát lehetséges lenne, hogy magasabb összeget üssünk be, majd reklamáljunk, hogy nem annyi íródott jóvá a számlánkon, a gyakorlatban azonban a bizonylat nem bizonyító erejű, mely az előzőek fényében érthető is. Mindezek ismeretében érdemes viszont elgondolkodni azon, mi történik akkor, ha becsületesen adtuk meg az összeget, számlánkon azonban kevesebb íródott jóvá, a bizonylatunkkal pedig semmit nem kezdhetünk...

Az amerikai megoldás

A tengerentúlon olyan automaták bevezetésével oldják meg a problémát, melyek kiküszöbölik a borítékos fázist, azaz az ügyfelek a pénzt közvetlenül, csomagolatlanul behelyezik az ATM-be, mely beszkenneli a bankókat és kiírja a képernyőre, hogy mekkora összeget érzékel. A befizető jóváhagyhatja a kiírt összeget, illetve visszavonhatja a tranzakciót, attól függően, hogy egyetért-e a monitorra kiírt összeggel. Onnantól fogva pedig, hogy ennél az automatánál nem az ügyfél billentyűzi be az értéket, a kapott bizonylat bizonyító erejűvé válik.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy ezek az ATM-ek többe kerülnek, mint a hagyományosak, a borítékos fázis kiküszöbölésével azonban időt takarítanak meg a bankoknak, valamint a legfrissebb kutatások szerint növelik az ügyfél-elégedettséget is. (A Wells Fargo több mint 200 kaliforniai automatáját használók 96%-a saját bevallása szerint rendkívül elégedett volt a szolgáltatással, fennmaradó részük pedig egyszerűen az elégedett kategóriába sorolta be magát a bank által végeztetett felmérésen.)

Mi történik Magyarországon?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azon hazai bankok közül, melyeknél van lehetőség ATM-es borítékos készpénzbefizetésre, egyik sem tervezi az új technológiára való átállást, illetve bármiféle hasonló újítást. A Budapest Banknál kérdésünkre elmondták, hogy 2003. áprilisában az alacsony kihasználtság miatt szüntették meg a szolgáltatást, újbóli bevezetését pedig nem tervezik.

Összességében elmondható, hogy Magyarországon egyetlen on-line készpénz befizetési lehetőséget kínáló ATM sem üzemel, a bevezetésnek ugyanis feltétele, hogy az automatát "meg kell tanítani" az elfogadott bankjegy (azaz esetünkben a forint) felismerésére. Az ATM-nek amellett, hogy azonosítani tudja a forint bankjegyeket, ki kell tudnia szűrni a hamisítványokat is, majd certifikáltatni kell, hogy a rendszer megfelelően működik. Ez a fejlesztés és certifikáció a forintra még nem történt meg és nem is túl valószínű, hogy az euró bevezetéséig megtörténik. Az európai közös fizetőeszköz bevezetését követően viszont valószínűsíthető a rendszer elterjedése.

A CIB-nél kiemelték, hogy maga a technika ugyan kedvező áron hozzáférhető, azonban a már üzembe helyezett gépekbe igen költséges a beépítése. Emellett azt is érdemes figyelembe venni, hogy a forgalomban lévő készpénz minősége sok esetben nem olyan, hogy a beolvasó elfogadja, ami további problémákat okozhat.
A Pénzcentrum.hu által megkérdezett bankok egyetértettek abban, hogy a cikkünkben felvázolt probléma egyáltalán nem tekinthető gyakorinak hazánkban. A K&H-nál kiemelték, hogy problémás esetekben a bizottságilag átvett és ellenőrzött összeget írják jóvá a bankszámlán, abban az esetben is, ha ez nem egyezik meg a befizető által megjelölt összeggel.

Az OTP Banknál vitatott tranzakció esetén az összeget a bank a panasznak a Bankkártya Reklamációs Osztályra való beérkezését követő hét munkanapon belül az eredeti kamatnappal előzetesen jóváírja. A jóváírás azonban csak akkor tekinthető véglegesnek, ha a reklamáció jogosságáról a bank meggyőződött. Amennyiben a reklamáció jogtalannak bizonyul, a tétel a számlán az eredeti kamatnappal visszaterhelésre kerül.

A borítékban befizetett összeg egyébként az OTP esetében a befizetést követő 3 banki munkanapon belül kerül jóváírásra, míg a K&H-nál a bizottsági átvételt és ellenőrzést követő 2 banki munkanappal kell számolnunk. A CIB-nél a befizetéseket minden munkanap reggelén ellenőrzik, a borítékokat bizottságilag kiveszik a gépekből, majd zárt helyen felbontják és megszámolják az összeget. A CIB Bank a megszámolt összeget az ügyfél kártyafedezeti számláján a pénzszámolás értéknapjával írja jóvá.

Az összeállítás elkészítésében az OTP Bank, a K&H, a Budapest Bank, a CIB Bank, az Erste Bank, a Citibank és az MKB Bank volt segítségünkre.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 18. 18:39
Magyarországon csak a WBD streamingplatformján, a Maxon érhető majd el mind a 762 sportesemény, 329...
Kiszámoló  |  2024. július 18. 15:20
Írtam egy cikket a napokban, hogy mennyire elképesztő módon felemeli a kormány a tranzakciós adót és...
Bankmonitor  |  2024. július 18. 12:48
A személyi kölcsönöknél, mint minden hitelnél nagyon fontos a kamat, a törlesztőrészlet. De érdemes...
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm